Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Libor,
zítra Kristýna.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

„Mýdlové stromy“ poprvé rozkvetly!
Juky v expozici Mexiko v plném kvìtu


Juka - tato exotická rostlina je doma v horkých a suchých èástech Ameriky (asi 30 druhù najdeme v USA, 20 druhù na jihu Mexika a Guatemale). V Evropì spousta druhù ji¾ zdomácnìla, ale jen v kultivaci, proto¾e potøebuje k opylování specifickou mùru, která se v Evropì nevyskytuje (hmyz zámìrnì pøenese pyl z tyèinek jedné rostliny k bliznì jiné, a souèasnì naklade vajíèka do kvìtu; larva mùry pak nìkterá vyvíjející se semena po¾írá)... Navíc ve své domovinì musí snášet velice drsné mrazy jaké jsou ve støední Evropì vzácností, ovšem za pøedpokladu sucha. A toho tu teï máme! Snad proto se „rozhodly“ rozkvést dva vzácné exempláøe v expozici Botanické zahrady hl. mìsta Prahy zvané Mexiko.


V lidovém léèitelství je Yucca cenìna pøedevším pro bohatý obsah saponinù, látek majících (obdobnì jako mýdlo) èistící úèinek.
Yucca podporuje látkovou výmìnu a usnadòuje odstraòování jedovatých látek z tìla.
Pøíznivì pùsobí pøi ko¾ních problémech, pomáhá pøi hojení ran, zvláštì zánìtlivých, a sni¾uje bolestivé kloubní projevy.
Udr¾uje správnou hladinu cholesterolu v krvi a svými antioxidaèními úèinky pomáhá odbourávat nebezpeèné volné radikály, èím¾ sni¾uje riziko výskytu nádorových onemocnìní.


Botanická zahrada hl. mìsta Prahy je tak patrnì jediná v Èeské republice, kde Yucca thompsonia a Yucca elata rozkvetly! Co¾ je skuteènì velká událost, proto¾e právì juky „sbírají sílu“ nìkdy i desítky let ne¾ poprvé rozkvetou!


Yucca thompsonova – ta naše rozkvetla V TÌCHTO DNECH POPRVÉ ve stáøí 25 let
Vzácný druh stromové juky, který vytváøí rozvìtvený kmen s modrými listy se ¾lutým-nahnìdlým okrajem s krátkými zoubky. Mrazuvzdorná a¾ do -25°C a odolnìjší vlhku. Pochází z Texasu a jihozápadních státù USA. Má svì¾e zelené tuhé listy, nìkdy a¾ se støíbrným nádechem. Pomìrnì tenký kmen je v pøírodì pokryt suchými listy, které tvoøí izolaèní bal. Je velmi odolná a její výskyt byl potvrzen a¾ ve výškách 1400 m.n.m. Dorùstá do výšky 4m. V¾dy po odkvetení se vrchol dìlí na 2 nebo více vìtví a tak vytváøí pomìrnì mohutnou, atraktivní korunu. Svým vzhledem vzdálenì pøipomíná palmu.


Yucca elata – ta naše rozkvetla V TÌCHTO DNECH POPRVÉ ve stáøí 15 let
Pochází z Arizony, Nového Mexika, západního Texasu a severního Mexika kde vystupuje a¾ do výšek 850 - 1900 m n.m.. Jedná se o stromovou juku, která mù¾e dorùst a¾ výšky 5 metrù a nìkdy rozvìtvuje. Listy jsou velice úzké, bledì zelené, na okraji èasto s jemnì bílými kudrnatými vlákny. Staré listy usychají, sklápí se ke kmeni a tím mu vytváøí ochranu a zároveò zajímavý efekt. Kvìtenství dosahuje a¾ 4 metrù a jednotlivé kvìty 4 a¾ 6cm mají vìtšinou krémovì bílou barvu (nìkdy nazelenalou) Jedná se o jednu z nejmrazuvzdornìjších stromových juk vùbec, u dospìlé rostliny se uvádí a¾ -26°C.


A jedna skvìlá zpráva na závìr: Podle Eduarda Chvosty, kurátora expozice Mexiko, budou obì juky kvést minimálnì ještì týden.


Marcela Uhlíková



Komentáøe
Poslední komentáø: 15.07.2010  16:46
 Datum
Jméno
Téma
 15.07.  16:46 Vesuvanka díky
 15.07.  10:49 Lenka
 15.07.  09:09 Va¹ek
 15.07.  08:19 KarlaA