Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Kristýna,
zítra Jakub.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Být seniorùm nablízku


Starší lidé mì obklopovali ji¾ od mého dìtství. Byli to pøedevším prarodièe, s nimi¾ jsem trávila spoustu èasu a pøijímala jejich lásku a péèi. Obì moje babièky byly velmi aktivní, pracovité a starostlivé. Dìdeèek, kterého jako jediného z prarodièù ještì mám, zase dostal do vínku mimoøádné kutilské nadání. S prarodièi jsme hodnì cestovali a poznávali krásy našeho domova – Orlických hor i celých východních Èech. Pamatuji si dlouhé spoleèné veèery se zpíváním u táboráku, procházky pøírodou, èištìní potoka a v neposlední øadì návštìvy bohoslu¾eb, pobo¾ností a mariánských poutí. Díky svým starším pøíbuzným mohu s jistotou øíci, ¾e jsem mìla š»astné a zajímavé dìtství.


Myslím, ¾e právì tyto skuteènosti byly tou nejlepší prùpravou pro èinnost, které se v dnešní dobì vìnuji. Blí¾il se konec roku 2003. Právì v tomto roce jsem zaèala pracovat na biskupství v Hradci Králové. Na zaèátku tohoto pùsobení jsem hledala nové cesty pastorace a s podporou vedení biskupství a nìkterých mých kolegù se sna¾ila na velkou výzvu vìnovat se lidem seniorského vìku. Zaèátky nebyly jednoduché, ale intenzivnì jsem vnímala Bo¾í pøítomnost, která mým a našim krokùm ¾ehnala. V roce 2004 jsem patronací zalo¾ila Diecézní seniorklub a poté Diecézní centrum pro seniory jako vùbec historicky první centrum tohoto typu v Èeské republice vìnující prvoøadì lidem seniorského vìku. Centrum v souèasné dobì je souèástí referátu pro pastoraci – tedy souèástí struktury, do ní¾ skuteènì patøí. Hlavním cílem centra je pøedevším podpora smysluplného pro¾ívání seniorského vìku a pøípravy na nìj, prohlubování víry seniorù, upevòování mezigeneraèních vztahù a komunikace a v neposlední øadì vytváøení formaènì-vzdìlávacích programù pro animátory seniorù a zájemce o pastoraèní práci se seniory. Centrum pro seniory má také svoji koordinaèní radu a organizaèní tým pro nìkteré z poøádaných aktivit.


Ka¾dý vìk potøebuje zvláštní péèi a pozornost. Senioøi pro mì pøedstavují pøítomný obraz minulosti propojený s nadìjí budoucnosti, s nadìjí budoucnosti v Kristu. Senioøi jsou jako ka¾dý jiná generace na cestì kupøedu, ale cesta èlovìka seniorského vìku má být také a zvláštì vìdomou pøípravou na setkání s Kristem, za ním¾ smìøují. Své poslání beru jako dar, v nìm¾ Bùh propojil moje mládí a mùj ¾ivot s lidmi, kteøí jsou sice mnohem starší, ale kterých si velmi vá¾ím a tou¾ím být jim v jejich dùle¾itém úseku ¾ivota nápomocna a inspirovat také všechny lidi dobré vùle – mladé i starší, aby se nebáli být "apoštoly seniorù".


Mgr. Veronika Èepelková
Biskupství královéhradecké
Diecézní centrum pro seniory



Komentáøe
Poslední komentáø: 23.06.2010  07:47
 Datum
Jméno
Téma
 23.06.  07:47 Vesuvanka podìkování
 22.06.  22:07 kvìta
 22.06.  10:30 Jelena