Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Libor,
zítra Kristýna.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Stáøí mladýma oèima

Stáøí a stárnutí se stalo globálním problémem: ¾ije èím dále ménì mladých lidí a dospìlých a èím dál více starších pracovníkù, dùchodcù a velmi starých lidí. Je tomu tak i v Ostravì a v Havíøovì. Dìti a mladí lidé pøebírají štafetu od poèetnìjších generací ne¾ jsou sami. Na pøíklad na pøelomu tisíciletí bylo v Ostravì pøi Sèítání 2001 na 100 seniorù starších 65 let 129 dìtí do 14 let, v Havíøovì bylo na stejný poèet seniorù 134 ètrnáctiletých dìvèat a chlapcù. Za necelé desetiletí se pomìr radikálnì promìnil. V roce 2007 ¾ilo v Ostravì na stovku seniorù 98 dìtí a v Havíøovì 89 dìtí! Problémy stáøí a stárnutí vyvolávají øadu otázek, a to i v ¾ivotì mìstských komunit. S hledáním odpovìdí se zaèalo. Díky programu Slezské diakonie byl v letech 2007 – 2009 uskuteènìn empirický výzkum Mládí o stáøí. Témìø 600 chlapcù a dìvèat ve vìku 14 – 18 let z Ostravy - Poruby a z Havíøova odpovídalo na otázky, týkající se mezigeneraèního vztahu „dìti – rodièe“, „dìti – prarodièe“.

 

Výzkumná práce završena samostatným pojednáním Stáøí mladýma oèima.

Informuje o postojích mìstských mladých lidí ve vìku 14 – 15 let k negativním stereotypùm o starších a starých lidech, a jaké zmìny, související se stáøím, vnímají dìvèata a chlapci „mezi dìtstvím a dospìlostí“. Odborníci, zabývající se problematikou opakovanì a delší dobu upozoròují, ¾e platí pøímá úmìra: s tím, jak starších lidí pøibývá, pøestávají být k nim mladší tolerantnìjší. Náš výzkum však také signalizuje, ¾e senioøi svými názory a jednáním v mladých lidech pøíliš smíølivost, ohledy èi snášenlivost nevyvolávají.

Podle mínìní mnohých mladých to bývá naopak. Na pøíklad mezi „pøíznaky emocí a povahových zmìn ve stáøí“ je asi jedna tøetina pozitivních. Mladí oèekávanì oceòují vztah seniorù k nim samým, jejich „pohostinnost a obdarovávání“, ¾e na nì „nekøièí jako doma“, ¾e jsou „moudøí a mají nadhled“, ¾e jsou „obìtaví, laskaví a vstøícní“. Ovšem dvì tøetiny zmìn, souvisejících se stárnutím, vnímají dìvèata a chlapci negativnì. Více ne¾ jedna tøetina formulací se týkalo nálad seniorù, jako „pøecitlivìlost“, „vztahovaènost“, „rozmrzelost“, „nevrlost“, „popudlivost“ a¾ „agresivní chování“ v mìstské dopravì, v nákupních centrech aj. Mladí lidé kritizují na starších a starých lidech jejich „pøehnanou starostlivost“, „neustálé pouèování“, „montování se do toho, do èeho jim nic není“. A dalo by se pokraèovat.

A» s výroky souhlasíme nebo ne, oceòme, ¾e dìvèata a chlapci jsou vesmìs dobrými pozorovateli. Ovšem také platí, ¾e mnoho z nich problematiku stáøí, ¾ivota ve stáøí, úskalí a rizika s tím spojená neznají. Mnohdy pøejímají mýty rokù. a nebezpeèné pøedsudky, které slyší ve svém okolí a ve spoleènosti vùbec. Pomoci ke zmìnì myšlení mladých Ostravanù by mìla pøedevším rodina. A i škola … Jako dovìtek uveïme, ¾e závìr velkého tématu o stárnutí a stáøí v souèasnosti ve mìstech regionu by mìl být proveden sociologický výzkum i na téma Stáøí o mládí. Budou donátoøi ke stejnì potøebnému námìtu naklonìni?

Doufáme, ¾e ano.
PhDr. Juraj Hon

 

Vyprávìní dìtí, konèících povinnou školní docházku, o starších a starých lidech – vybral Juraj Hon

 

V lednu 2009 jsem inicioval na tøech základních školách v Ostravì, Havíøovì a ve Zlínì, v¾dy mezi dìtmi 8.a 9.tøíd, slohovou práci. Téma anonymní ankety bylo toto: VYPRÁVÌNÍ O STARŠÍCH A STARÝCH LIDECH, s podtitulkem „Pøíhody/zá¾itky, události/ se 60letými a staršími lidmi“. Úèastníkùm byla urèena doba na slohovou práci 30 – 40 minut a rozsah jeden list A4.


Po napsání „slohu“ nebo „výètu charakteristik“ byly listy pedagogem vybrány, vlo¾eny do obálek, které byly vesmìs vzápìtí zalepeny. Vyuèující práce dìtí neopravoval, neèetl a ani nekomentoval. „Slohové ankety“ se zúèastnilo 234 respondentù (96 dívek, 138 chlapcù).

 

Ukázky ze „slohové ankety“ mladých lidi z OSTRAVY

 

Já osobnì ráda pomáhám starším lidem, napøíklad moji babièce a prababièce…. Starým lidem bychom mìli pomáhat kdy¾ potøebují pomo, proto¾e tak jednou skonèíme i my a kdybychom jim nepomohli nikdo by tak nemusel pomoct nám a¾ to budeme potøebovat. Starší lidé jsou stejní jako my, ale mají jiný vìk, tak proè se k nim obracet zády. Všichni na vše sami nestaèí tak nìkteøí skonèí v domovì s peèovatelskou slu¾bou. S pøirùstajícím vìkem se jejich zdraví horší nevidí, neslyší, zapomínají a také umírají. Starejme se o své nejbli¾ší dokud je tu máme.
(14let - dívka)

 

Nìkteøí staøí lidé jsou docela fajn ale nìkteøí nikoliv. Furt se starají do èeho nemají a furt nás do nìèeho nutí. Nejèastìji do jídla. Øíkají ¾e bysme nemìly kouøit, pít, flákat se a mluvit sprostì. Ale v¾dycky ti co nejvíc kritizují, tak v¾dy sou ti kteøí dìlají toté¾, neøíkám, ¾e všichni, ale vìtšina jo. Øíkají, ¾e mladí mají pouštìt starší, ale oni se diví, ¾e je èím dál míò pou¾tíme kdy¾ vás chatnou za rameno a øeknou UHNI! U¾ jsem se s tím èasto setkala. Udìlat to mi tak hned øvou jací jsme spratci nevychovní, ale oni mají co øíkat. Jací jsou oni na nás tací budeme my na nì. Nenecháme si to pøece líbit. Oni si myslí, ¾e kdy¾ jsou o 60 let starší ne¾ my ¾e si mu¾ou dovolit na nás šahat a øvát na nás sprostì. Nejsou naši rodièe! Je to naše zdraví kdy¾ kouøíme, pijeme a naše vìc kdy¾ mluvíme sprostì. Oni té¾ pijou a nìkteøí i dokonce kouøí. Na svìtì neznám nikoho kdo nemluví sprostì ani je! Furt øíkají to není mo¾né jak mù¾ete tak mluvit a oni sami mluví stejnì. Mám tolik zá¾itkù kdy si staøí na nás vylívají zlost! Neøíkám ¾e všichni jsou stejní ale mluví té¾ sprostì a pijou. A nebo mì štve jejich chování v obchodì. Hodinu se dívají na to jestly je ten chleba dobrý, jestly je drahý, ¾e tam byl o 1 Kè levnìjší, prostì to pøehání sou uplnì vybiravý! Znám ale i staré lidi které mám ráda a pomáhám jim a oni mì. Ale ti kteøí se chovají hnusnì ke mnì budu se ke mnì budu se chovat stejnì k nim. Nebudeme si pøece nechat líbit. Nelíbí se mi na nich ani to jak kritizují naše obleèení, ¾e je hrozn é, drahé a ¾e by to nikdy nekoupili za tolik penìz. Prostì mùj názor na nì je záporný!

(14let – dívka)

 


Ukázky ze „slohové ankety“ mladých lidí ze ZLÍNA


Podle mì jsou stejní jako my. Mají své potøeby, chtìjí zùstat se svoji rodinou, chtìjí si nìkdy s nìkým promluvit, mají své problémy, Nejsou všichni stejní, nejsou všichni špatní, nervní a drzí. Zále¾í, jakou má kdo z nich povahu. Vìtšinou potkávám pøíjemné lidí, kteøí jsou sami a chtìjí s nìkým popovídat.
Znám ale i lidi, kteøí se ke ka¾dému chovají hroznì, øvou na nì, vyhro¾ují jim. T ohle vùbev nechápu. Dùchodci jsou prostì nevyzpitatelní. Nikdo neví kdo je ten dobrý a kdo zlý. Nìkterých hroznì lituju. Jsou sami, rodina je opustila, oklí je zavrhuje a nemají nikoho, kdo by se o nì postaral. nakonec jsou stejní jako my. I mladý èlovìk umí být hrozdnì neslušný, drzý a sprostý. Já je nijak n esoudím, proto¾e to se nedá. Nìkdo si øekne dùchodce a hned si pøedstaví nervního a hloupého starého èlovìka. Tito lidé jsou sami hloupí, mìli by se zamyslet a zmìnit názor, proto¾e to nás èeká všechny. Také budeme vypadat stejnì a budeme mít pár let navíc. Ale stále to budeme my, jak ti klidní, tak ti nervní. Zále¾í jen na povaze a to je mùj názor.

(14let – chlapec)

 

Staøí jsou :nedùvìøiví vùèi mladým lidem, nepøizpùsobiví novým vìcem, osamocení, èasto vlastní pøíèinou, nepøijemní, obèas vlezlý a¾ vychytralý, pøehánìjící. Staøí jsou : hodní, rozdávaèní, milí, chytøí. Vìtšina starých a starších lidí je taková.Myslí si, ¾e jejich generace byla nejlepší a ka¾dá novìjší pøináší spoustu novýchproblémù. Kdy¾ se takhle chovají, není divu, ¾e bývají sami a nikdo s nimi nechce být. Ale jsou i moc hodní starší lidé, kteøí jsou sami bez vlastního pøièinìní. Bohu¾el i tak ti hodní, jak ti druzí si myslí, ¾e dnení mláde¾e je nìco špatného, která by se mìla zmìnit více nebo ménì, ala mìla. Od starších se mù¾eme hodnì nauèit, ale kvùli tomu, co si o nás myslí, bychom se nemìli mìnit. Ale u tìch milích starých lidí býváme rádi i pøes to to vyslechneme všec hno, co nám øeknou.
(15 let – dívka)


Ukázky ze „slohové ankety“ mladých lidí z HAVÍØOVA

Moje babièka je strašnì hodný èlovìk. Na to ¾e jí je 79 let je tak èilá jako rybièka. V¾dycky si se mnou hraje a povídá. U prababièky v pokoji to voní starým nábytkem V¾dycky veèer jak jsem šla spát mi èetla pohádky, byli to nejhezèí veèery. Moje prbabièka je usmìvavá, hodná, milá, upøimná, vtipná. Prababièka mì v¾dycky rádá hlídala, chodili jsme na procházky, strašnì se mi líbil její úsmìv. Je taková jiná ne¾ ka¾dá babièka. Ka¾dé dítko mi moji prababièku závidìlo….

(13let – dívka)

 

Babièka a dìda jsou u¾ 45 let man¾elé a co je znám, tak se poøád jen hádají. Maminka øíkala, ¾e se hádali u¾ kdy¾ byla malá. Navzdory tomu, ¾e se hádají, kdy¾ se jednomu z nich nìco stane, tak by se pro sebe rozkrájeli… Hodnì èasto si z nich dìlám legraci, zvláštì, kdy¾ se sna¾í být moderní. Mohu se jich ptát a povídat si na rùzná témata“ u dìdy je to politika, kdy¾ náhodou ne, tak to stejnì u politiky vìtšinou skonèí. Jeho pøednášky u¾ umím nzpamìt a tak si potichu øíkám vìty, které právì budou následovat. S babièkou se mù¾u opravdu bavit o všem, ale kdy¾ dopovím svùj monolog a èedkám, ¾e s babièkou navá¾eme kontakt, tak si hrdì pøevezme slovo a její vìta zaèíná klasicky: No to já jsem…! Tak¾e prakticky taky nic. A tak tochodí poøád dokola. Pøes všechny jejich minusy je mám opravdu upøimnì rádá. Hodnì nám pomáhají a mají nás také rádi. Vìøím, ¾e vše co dìlají, èinní pro naše dobro.
(14let – dívka)

 

Pozn.: U anketních pøíspìvkù nebyla provádìna jazyková úprava

Juraj Hon



Komentáøe
Poslední komentáø: 08.05.2010  14:15
 Datum
Jméno
Téma
 08.05.  14:15 Naïa
 08.05.  06:08 Bobo :-)))
 07.05.  16:40 Kopøiva.
 07.05.  16:40 Dixi
 07.05.  13:28 EvaP
 07.05.  13:16 Kadlus Omluva
 07.05.  13:03 Zdenka
 07.05.  12:53 Kadlus Názor
 07.05.  12:11 venca
 07.05.  09:02 Miluna
 07.05.  08:49 imraL
 07.05.  08:16 NaïaD
 07.05.  07:31 vomod