Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Kristýna,
zítra Jakub.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

„Ètvero roèních období“ - JARO 2010

 

Letošní, ji¾ 3. roèník koncertního cyklu „Ètvero roèních období“, který pravidelnì poøádá Svatováclavský hudební festival o.s., nás znovu zavede do sakrálních prostor pøedevším v Ostravì, ale rovnì¾ do pøilehlých mìst a obcí Moravskoslezského kraje.

 

Jednotlivé èásti – jaro, léto, podzim a zima navazují na køes»anské svátky daného roèního období, èím¾ umo¾òují posluchaèùm udr¾et kontinuitu v podobì koncertù duchovní hudby po celý kalendáøní rok.

 

Koncerty „jarní" èásti tohoto cyklu probìhnou ve dnech 9. - 11. dubna 2010. Stì¾ejním projektem bude jistì páteèní koncert v Ostravì - Pøívoze, na nìm¾ se pøedstaví Symfonický orchestr Fakulty umìní Ostravské univerzity, Moravský komorní sbor a sólisté: Veronika Holbová a Jana Kaèírková – soprán, Lenka Baøinová – mezzosoprán, Alexandr Vovk – tenor, Michal Onufer – bas. Pod taktovkou Paola Gatta zazní Haydnova Mše è. 6 (Misa Sancti Nicolai) a ®alm op. 42 „“Wie der Hirsch schreit“ F. Mendelssohna.

 

V následujících dnech vystoupí Stadlerovo klarinetové kvarteto s vynikajícím basistou Martinem Gurba¾em, který je sólistou Národního divadla Moravskoslezského a komorní soubor Venti Diversi Ensemble pod vedením fagotisty Èeské filharmonie Martina Petráka.


Koncerty cyklu Ètvero roèních období se konají za finanèní podpory Statutárního mìsta Ostravy, Mìstského obvodu Moravská Ostrava a Pøívoz, Mìstského obvodu Ostrava - Svinov, Mìstského obvodu Ostrava - Nová Ves, Nadace OKD a spoleènosti Relax v podhùøí Beskyd.
Mediálními partnery jsou Èeský rozhlas Ostrava, Televize Noe a TV Fabex.

 

Na vaši úèast se srdeènì tìší Svatováclavský hudební festival o.s.

 

Více informací o jednotlivých koncertech a interpretech získáte na www.sh.cz/4


Pátek 9. 4. 2010, 17:00 Ostrava - Pøívoz, kostel Neposkvrnìného poèetí Panny Marie

Symfonický orchestr FU OU
Moravský komorní sbor, Jiøí Šimáèek – sbormistr
Dirigent: Paolo Gatto
Sólisté:
Jana Kaèírková – soprán
Veronika Holbová – soprán
Lenka Baøinová – mezzosoprán
Alexandr Vovk – tenor
Michal Onufer – bas

Program.
F. Mendelssohn-Bartholdy: ®alm op. 42, „Wie der Hirsch schreit“ pro soprán, sbor a orchestr
J. Haydn: Mše è. 6 (Missa Sancti Nicolai) pro sóla, sbor a orchestr
Vstupné: 100 / 50,- (studenti, dùchodci)

 

Sobota 10. 4. 2010, 16:00 Ostrava-Nová Ves, kostel sv. Bartolomìje

Stadlerovo klarinetové kvarteto
Martin Gurba¾ – bas

Program:
F. Farkas – Antické tance
J. S. Bach – Contrapunctus 1 (z Umìní fugy BWV 1080)
J. S. Bach – Arie è. 65, Basso chori I. (z Matoušových pašijí BWV 244)
T. Albinoni – Sonáta g moll
A. Dvoøák – Biblické písnì op. 99
Vstupné: 100 / 50,- (studenti, dùchodci)

 

 

Sobota 10. 4. 2010, 18:00 Ostrava - Svinov, kostel Krista Krále

Venti Diversi ensemble, Martin Petrák – umìlecký vedoucí
Daniela Souèková – housle
Ondøej Michal – violoncello
Martin Petrák – fagot
Petr Ries – kontrabass
Filip Dvoøák – cembalo

Program: Italské barokní sonáty
Domenico Gabrielli 1651 – 1690
Antonio Lucio Vivaldi 1678 – 1741
Benedetto Marcello 1686 – 1739
Giuseppe Domenico Scarlatti 1685 – 1757
Vstupné: 100 / 50,- (studenti, dùchodci)

 

Nedìle 11. 4. 2010, 15:00 Kozlovice, kostel sv. Michaela archandìla

Venti Diversi ensemble, Martin Petrák – umìlecký vedoucí
Daniela Souèková – housle
Ondøej Michal – violoncello
Martin Petrák – fagot
Petr Ries – kontrabass
Filip Dvoøák – cembalo

Program: Italské barokní sonáty
Domenico Gabrielli 1651 – 1690
Antonio Lucio Vivaldi 1678 – 1741
Benedetto Marcello 1686 – 1739
Giuseppe Domenico Scarlatti 1685 – 1757
Vstupné: dobrovolné

 

 

Organizátor cyklu koncertù:
Svatováclavský hudební festival, o.s.

Informace o jednotlivých koncertech a rezervace vstupenek:
Kanceláø Svatováclavského hudebního festivalu
Šmeralova 6, 702 00 Moravská Ostrava
tel.: 773 513 941
fax: +420 596 203 616
e-mail: info@shf.cz
www.shf/4.cz

Pøedprodej:
Ostravský informaèní servis, s.r.o.
- Nádra¾ní 7, Moravská Ostrava 702 00, Tel.: 596 123 913
- Peterkova 90, Ostrava – Svinov, Tel.: 597 310 174
www.ostravainfo.cz


Zmìna programu a úèinkujících vyhrazeny!

Za finanèní podpory Statutárního mìsta Ostravy, Mìstského obvodu Moravská Ostrava a Pøívoz,
Mìstského obvodu Ostrava – Svinov, Mìstského obvodu Ostrava – Nová Ves.

Partneøi: Relax v podhùøí Beskyd, Ostravská univerzita v Ostravì, Hotel Park Inn
Mediální partneøi: Èeský rozhlas Ostrava, Mladá fronta dnes, Televize Noe, TV Fabex, Epona

 

Pátek 9. 4. 2010, 17:00 Ostrava - Pøívoz, kostel Neposkvrnìného poèetí Panny Marie

Jana Kaèírková – soprán
Narodila se v Èeských Budìjovicích. V roce 2006 absolvovala Konzervatoø v Praze. Jejím absolventským pøedstavením byla role Vitellie v Mozartovì opeøe La clemenza di Tito. Ji¾ ve 4. roèníku konzervatoøe se zúèastnila Mezinárodní pìvecké soutì¾e Antonína Dvoøáka v Karlových Varech, kde obsadila 4. místo a následnì zahájila spolupráci s Mezinárodním pìveckým centrem A. Dvoøáka nastudováním Zuzanky v inscenaci Mozartovy opery Figarova svatba. O rok pozdìji (2005) získala v té¾e soutì¾i 2. cenu a zaujala mimo jiné interpretací árie Královny noci z Mozartovy Kouzelné flétny. Dále získala cenu Národního divadla moravskoslezského v Ostravì – hostování v operní roli, kterou realizovala nastudováním Fiordiligi (W. A. Mozart, Cosi Fan tutte) v pøebásnìní J. Nohavici a cenu Opery Mozart, pøedstavující hostování v roli Zerliny v Mozartovì Donu Giovannim v letní produkci ve Stavovském divadle v Praze. Od roku 2006 je stálým hostem v Národním divadle moravskoslezském Ostrava, kde nastudovala ji¾ 8 rolí: Fiordiligi – Cosi fan tutte (W. A. Mozart), Královna noci – Kouzelná flétna (W. A. Mozart), Donna Anna – Don Giovanni (W. A. Mozart), Zerbinetta – Ariadne auf Naxos (R. Strauss), Mara – La Lupa (M. Tutino), Nedda – Pagliacci (R. Leoncavallo), Marguerite – Faust (Ch. Gounod) a Lisette – La Rondine (G. Puccini). V èervenci 2008 uèinkovala na letním festivalu v italském Ercolanu v roli Elisetty (Matrimonio segreto – D. Cimarosa). V únoru 2009 vystoupila v Lecce jako Lauretta v Pucciniho opeøe Gianni Schicchi. V souèasné dobì je studentkou katedry zpìvu na fakultì umìní Ostravské univerzity.

 

Veronika Holbová – soprán
je studentkou fakulty umìní Ostravské univerzity pìvecké tøídì Evy Døízgové - Jirušové. Pod jejím vedením se stala u¾ nyní jako studentka vítìzkou nìkolika pìveckých soutì¾í. Jako sólistka pìveckých sdru¾ení úèinkovala ji¾ v øadì zemí, napø. Nìmecko, Švýcarsko, Estonsko, Japonsko, Maïarsko, Slovensko, Francie. Pøíle¾itostnì je zvána jako host k úèinkování v Národním divadle Moravskoslezském.

 

Lenka Baøinová – mezzosoprán
Narodila se 16. února 1985 v Uherském Hradišti. Její první muzikantské krùèky zaèaly v 7 letech, a to ve høe na housle, poté na klavír a nakonec studiem sólového zpìvu na ZUŠ v Uherském Brodì. Po studiích na gymnáziu absolvovala Filozofickou fakultu Ostravské univerzity, ukonèenou v roce 2009, a od roku 2007 je takté¾ studentkou bakaláøského studia Fakulty umìní OU v oboru sólový zpìv, kde je poslední dva roky vedena Mgr. art. Alexandrem Vovkem, ArtD. Nejenom, ¾e je velmi aktivní sólovou zpìvaèkou a houslistkou na folklorní scénì, její spolupráce se také vá¾e ke komornímu orchestru Collegium classic, který se zamìøuje na interpretaci jak barokní tak i soudobé hudby.

 

Alexandr Vovk – tenor
Narodil se v roce 1968 v Tetijivu u Kyjeva na Ukrajinì. Po absolvování studií na konzervatoøi R. Gliera (1982 – 1986) a Národní akademii P. I. Èajkovského v Kyjevì (1988 – 1994) pokraèoval v letech 1996 – 2000 doktorandským studiem na VŠMU v Bratislavì, kde v roce 2006 získal titul ArtD. Bìhem svých studií se v roce 1996 stal laureátem Mezinárodní pìvecké soutì¾e E. Destinové a stejné ocenìní získal v roce 1999 na Mezinárodní pìvecké soutì¾i A. Dvoøáka v Karlových Varech. V letech 1994 – 1996 pùsobil v Kyjevské Národní opeøe, 1996 – 1999 ve Státní opeøe Košice, 1997 – 1998 v Komorní opeøe Bratislava, 2006 v Jihoèeském divadle Èeské Budìjovice a od roku 1999 je sólistou Slezského divadla v Opavì. Kromì stálých anga¾má rovnì¾ hostoval v Národním divadle moravskoslezském v Ostravì – Bakula (Snìguroèka) 2004, v Jihoèeském divadle Èeské Budìjovice – Benda (Jakobín) 2004, Alfredo (Traviata) 2005, ve Státní opeøe Praha – Alfredo (Traviata) 2005, v Národním divadle Brno – Princ (Rusalka) 2006 a na operním galakoncertì ve Slovenském Národním divadle v Bratislavì – 2007. Hostoval také v øadì evropských zemí napø. ve Švýcarsku, Francii, Belgii, Holandsku, Slovinsku, Chorvatsku a Nìmecku. Kromì operních rolí se Alexandr Vovk vìnuje také bohaté koncertní èinnosti, napø. W. A. Mozart – Requiem (Kyjev, Slovenský rozhlas, Opava), G. F. Händel – Mesiáš (Kyjev), H. Berlioz – Requiem (Kyjev), J. J. Ryba – Èeská mše vánoèní, A. Dvoøák – Stabat Mater, písnì A. Dvoøáka, B. Smetany, F. Schuberta, R. Schumanna, P. I. Èajkovského, N. Rimského – Korsakova aj. Vedle umìlecké èinnosti pùsobí v souèasné dobì jako vedoucí katedry sólového zpìvu na Fakultì umìní Ostravské univerzity.

 

Michal Onufer – bas
Narodil se 19. 2. 1988 ve Frýdku – Místku. V roce 2009 absolvoval Janáèkovu konzervatoø a Gymnázium v Ostravì v oboru sólový zpìv. Od roku 2006 je hostujícím èlenem operního souboru Národního divadla moravskoslezského, spolupracuje se symfonickým orchestrem ve Frýdku – Místku a vìnuje se rovnì¾ koncertní èinnosti v oblasti komorní hudby (Betlémská kaple Praha, Olomouc, Ostrava). Ve 3. roèníku konzervatoøe se zúèastnil pìvecké soutì¾e v Olomouci, kde získal Èestné uznání. V roce 2009 vystoupil na Hudebním festivalu Znojmo v opeøe Josepha Haydna – Il mondo della Luna, pod taktovkou Romana Válka. V souèasné dobì je studentem katedry sólového zpìvu na fakultì umìní Ostravské univerzity v pìvecké tøídì Al¾bìty Pappové a Klemense Slowioczeka.

 

Moravský komorní sbor (MKS)
vznikl na poèátku roku 1998 a navazuje na bohaté tradice sborového zpìvu ostravského regionu i na profesionální umìleckou úroveò Ostravského filharmonického sboru. MKS je smíšené pìvecké tìleso, jeho¾ ètyøicetièlenný základ tvoøí renomovaní zpìváci z profesionálních souborù a poloprofesionálních sdru¾ení. MKS se zamìøuje nejen na provádìní klasických koncertních sborových skladeb, oratorií, mší, pašijí, kantátových cyklù našich a zahranièních autorù, ale i na úpravy lidových písní a spirituálù. Kromì vlastních vystoupení, ta se nejèastìji uskuteèòují na teritoriu Moravy, se MKS podílel èi bude podílet na významných koncertních akcích (napø. Janáèkùv máj, Janáèkovy Hukvaldy, Concentus Moraviae). Umìleckým vedoucím Moravského komorního sboru je docent Lubomír Mátl, který dlouhá léta pùsobil jako sbormistr Filharmonického sboru v Bratislavì; a Ostravì, ale také jako hlavní sbormistr Pra¾ského filharmonického sboru pøi Èeské filharmonii. Spolupracoval s významnými dirigenty (V. Neumann, W. Sawalisch, S. Baudo, H. Rilling, R. Mutti, C. Abbado, L. Bernstein, L. Pešek, J. Bìlohlávek). Pravidelnì nahrává pro velké gramofonové spoleènosti (Supraphon, Panton, Opus, Deutsche Gramophon), a také pro tuzemské a zahranièní rozhlasové stanice. Na festivalu Concentus Moraviae v èervenci 1998 v Bystøici nad Pernštejnem zaznìla v provedení MKS v èeské premiéøe Apotheosa této zemì, skladba souèasného autora Karla Husy, ¾ijícího v USA. Ve spolupráci s agenturou GEM.ART natoèil MKS sbory pro muzikál na ledì Mrazík, záznam z této spolupráce je na stejnojmenném CD (Popron, 1998).

 

Šimáèek Jiøí – sbormistr
Narozen 15. 12. 1976 v Ostravì. Od dìtství se vìnoval zpìvu a høe na klavír. V letech 1991 – 1997 navštìvoval Janáèkovu konzervatoø v Ostravì, kde studoval hru na lesní roh. Dále rozvíjel své hudební vzdìlání na Pedagogické fakultì Ostravské univerzity studiem oboru sbormistrovství-hudební výchova (1999-2004). Svou první sbormistrovskou praxi zahájil v Mu¾ském pìveckém sboru Vítkovice (pùsobil zde a¾ do roku 2005) a ve Vysokoškolském pìveckém sboru (do roku 2006). Ještì v dobì studií (2002) se stal dr¾itelem zlatého pásma na sbormistrovské soutì¾i studentù pedagogických fakult v Praze. Od roku 2001 vyuèuje hru na dechové a klávesové nástroje na ZUŠ v Ostravì-Svinovì, kde zaèal pracovat s dìtským pìveckým sborem Cantabo. S tímto sborem získal na podzim roku 2003 støíbrné pásmo na Mezinárodní soutì¾i vánoèní a adventní hudby s cenou Petra Ebena v Praze. V roce 2003 zalo¾il dívèí komorní sbor DAJŠ. Na jaøe roku 2004 s ním získal zlatou medaili na mezinárodním festivalu „Svátky písní“ v Olomouci. V obzvláš» úspìšném roce 2005 získal, opìt s DAJŠem, hlavní cenu skladatele Zdeòka Lukáše na mezinárodním soutì¾ním festivalu „Jaro se otvírá“ v Kromìøí¾i, zlatou medaili na mezinárodním festivalu „Svátky písní“ a zlaté pásmo na Mezinárodní soutì¾i vánoèní a adventní hudby s cenou Petra Ebena. V roce 2006/2007 absolvoval dvousemestrální kurz dirigování hudebního tìlesa pod vedením prof. Lubomíra Mátla. V letošním roce obdr¾el Jiøí Šimáèek za vynikající sbormistrovskou èinnost cenu „Sbormistr junior“ udìlovanou Unií èeských pìveckých sborù. V souèasnosti dirigentsky spolupracuje také s PSMU a Moravským komorním sborem.

 

Paolo Gatto – dirigent
Narozen v italském Bergamu, po studiích hry na klavír a kompozice získal obrovskou praxi jako Maestro Sostituto a asistent dirigenta v nejvýznamnìjších operních domech Itálie, kde spolupracoval s nejlepšími pìvci a dirigenty (Domingo, Carreras, Kraus, Dimitrova, Kabaivanska, Cappuccilli, Santi, Oren, Maag, Abbado). Po studiích dirigování na Vídeòské hudební akademii u Karla Oesterreichera zaèal vlastní profesionální dráhu dirigenta. Zpoèátku to byla spolupráce pøedevším s itálskými orchestry (Pomeriggi Musicali di Milano, Ente Autonomo Arena di Verona), pozdìji hostoval v mnoha zemích Evropy (Rakousko, Nìmecko, Holandsko, Francie, Rusko, Polsko, Slovensko, Bulharsko) V letech 1993 -1998 byl šéfdirigentem opery divadla C. Coccia v Novaøe a je šéfdirigentem stejnojmenného orchestru, se kterým nastudoval celou øadu titulù operního a simfonického repertoáru. Mezi velké ùspìchy zajisté patøí provedení Verdiho Requiem a Beethovenovy 9.simfonie ve slavné „Sala Verdi“ v Milánì. Od roku 1993 se jeho aktivity rozšíøily také o bohatou spolupráci s èeskými orchestry a pøedevším èeskými operními domy. A to Národní divadlo Praha (La Boheme,Tosca), Státní Opera Praha (Nabucco, Rigoletto), Janáèkova opera v Brnì (Il Trovatore, Lucia di Lammermoor, L’elisir d’amore, Don Carlo), Národní divadlo Ostrava (nastudoval 17 titulù, mimo jiné napø. Pelleas et Melisande, Don Carlos, Aida, Carmen, Turandot, Traviata, Rusalka), Janáèkova filharmonie, Brnìnská Státní Filharmonie, Czech Virtuosi, Moravská Filharmonie Olomouc, Komorní Filharmonie Èeské Budìjovice, Severoèeská Filharmonie Teplice. V souèasné dobì je umìleckým šéfem dvou mezinárodních hudebních festivalù komorní a symfonické hudby „Les Rencontres de Louvergny“ a „Notes d’Argonne“ ve Francii. Od roku 2006 je hlavním hostujícím dirigentem v Centre Lyrique d’Auvergne de Clermont-Ferrand. Propaguje èeskou hudbu a èeské interprety v zahranièí, napø. s Czech Virtuosi (Notes d'Argonne - 2004, 2005, Clermont-Ferrand 2006), Ostravská opera (Novara – Rigoletto 2005). Je hlubokým znalcem zpìvu a pìvecké techniky a jeho koncertní a operní repertoár je velmi bohatý. Spolupracoval s rádiem a televizí v Itálii, Francii, Bulharsku a Èeské republice. Se svým orchestrem Carlo Coccia natoèil v Itálii øadu CD, další pak v Rusku i Èeské Republice. V souèasné dobì pùsobí jako šéfdirigent opery Státního divadla v Košicích.

 

Orchestrální koncerty Fakulty umìní OU v Ostravì
Koncerty symfonického orchestru Fakulty umìní OU patøí k významným aktivitám Ostravské univerzity a jsou ji¾ tradièní souèástí ostravského hudebního ¾ivota. Zpravidla jednou za semestr nastuduje orchestr nový symfonický program pod vedením zkušeného èeského nebo zahranièního dirigenta a uvede jej v sále pøímo v akademickém prostøedí (v aule OU nebo ve spolupráci s VŠB-TUO v sále „Vesmír“ nebo v aule VŠB v Ostravì-Porubì.) V rámci tìchto koncertù se mohla ostravská veøejnost setkat s takovými umìleckými osobnostmi, jako byli dirigenti André Bernard z Paøí¾e, Radu Popa z Bukurešti, John van Deursen z Vancouveru nebo Alexander Sumski z Tübingenu. Orchestr dirigoval èasto také pedagog brnìnské JAMU doc. Rostislav Hališka a pozdìji jeho ¾áci Jakub ®ídek a Ema Mikešová. Orchestr má však i bohatou internacionální minulost. U¾ brzy po zalo¾ení školy, od r. 1992 se úèastnil mezinárodních projektù ve španìlské Lleidì, mezinárodního festivalu v italském Scariu – Musica d´Estate a periodicky se zúèastòoval koncertních aktivit ve spolupráci s univerzitou v nìmeckém Tübingen a jejím pìveckým sborem Camerata Vokalis. Pøi této spolupráci se orchestr podílel také na výzkumu archivù hudebních archivù Dolnošvábských klášterù a zámkù a prvním provedení takto objevených skladeb na koncertech (také na Janáèkovì máji v Ostravì). V roce 2000 vystoupil tento orchestr spolu se sborem Camerata Vokalis na Svìtové výstavì Expo v Hannoveru. Dirigentem tohoto projektu by Tobias Hiller. Významné jsou také koncerty orchestru v komorním obsazení, které v minulosti nastudovali a øídili hlavnì pedagogové Fakulty umìní (Mgr. Pavel Vítek, Prof. Zdenìk Gola, Mgr. Jakub Èernohorský).

 

Sobota 10. 4. 2010, 16:00 Ostrava-Nová Ves, kostel sv. Bartolomìje

Martin Gurba¾ – baryton (bas)
Narozen 6. 10. 1974 v Lipanech. Vystudoval konzervatoø v Košicích ve tøídì profesorky ¼. Šomorjaiové. Od roku 1995 byl sólistou opery Státního divadla v Košicích. Od roku 2001 je sólistou opery NDM Ostrava. V roce 1996 hostoval ve státním divadle Praha, v roce 1999 hostoval v ND Bratislava a v letech 2002-2004 ve státním divadle Opava. V roce 1995 se stal Martin Gurba¾ laureátem mezinárodní pìvecké soutì¾e M. Sch. Trnavského v Trnavì, v roce 1996 se stal absolutním vítìzem mezinárodní pìvecké soutì¾e A. Dvoøáka v Karlových Varech a v roce 1999 byl laureátem mezinárodní pìvecké soutì¾e LUCIE POPP v Bratislavì. Koncertoval v mnoha zemích Evropy. Mezi jinými v Polsku, Maïarsku, Nìmecku, Rakousku a Švýcarsku. Spolupracuje s mnoha hudebními tìlesy: Státní filharmonie Košice, Státní komorní orchestr ®ilina, Státní filharmonie Bratislava, Janáèkova filharmonie Ostrava, Krakovská filharmonie, Katovická filharmonie, Olomoucká filharmonie atd. V jeho repertoáru nalezneme více ne¾ 20 rolí èeské i svìtové opery: Kecal v Prodané nevìstì, vodník v Rusalce, Zachariáš v Nobucco, Ramfis v Aidì atd.

 

Stadlerovo klarinetové kvarteto
Tento komorní soubor vznikl v roce 1994 z vynikajících posluchaèù Ostravské university a èlenù Janáèkovy filharmonie Ostrava. Vzhledem ke svému netradiènímu obsazení vyu¾ívá nových mo¾ností interpretace jak skladeb pùvodních, tak neomezeného mno¾ství transkripcí s orientací na renesanèní, barokní a klasicistní hudbu, která v podání tøí klarinetù a basklarinetu pøináší odkaz starých mistrù v moderním barevném pojetí. Znaènou èást repertoáru tvoøí pùvodní díla souèasných skladatelù, která jsou pøímo urèena pro toto obsazení a také jazzové kompozice. Soubor se od svého vzniku velmi rychle zapojil do kulturního dìní v naší republice. Úèinkoval v øadì mezinárodních festivalù – Janáèkovy Hukvaldy, Pra¾ská zima, Svatováclavský hudební festival, festival Èesko-nìmeckých kulturních dnù v Drá¾ïanech aj., na koncertech v pra¾ském Rudolfinu a v rámci koncertní sezóny Janáèkovy filharmonie Ostrava. Kromì mnoha koncertù v Èeské republice, kde ho mù¾eme spatøit jak v koncertních sálech, tak i v prostorách chrámù a kostelù, soubor úèinkuje i v zahranièí (Nìmecko, Rakousko, Polsko, Francie). Stadlerovo klarinetové kvarteto navázalo velmi plodnou spolupráci s Èeským rozhlasem Ostrava, pro který od svých zaèátkù pravidelnì natáèí snímky jak studiové, tak „live“ koncerty. Soubor se také zúèastnil celostátní rozhlasové soutì¾e (1995), kde získal 3. cenu. V roce 1998 poøídil kvartet „live“ nahrávku CD pro Sony Music s hudbou norského skladatele Trygve Madsena, v roce 2001 profilové CD „Stadlerovo klarinetové kvarteto“ (Stylton) a v roce 2006 „Stadler Clarinet Quartet – live“ (PRO records). V záøí 2003 natáèel ¾ivì pro Èeskou televizi koncert v rámci projektu „Koncert na kurtech“.


Sobota 10. 4. 2010, 18:00 Ostrava - Svinov, kostel Krista Krále

Nedìle 11. 4. 2010, 15:00 Kozlovice, kostel sv. Michaela archandìla

VENTI DIVERSI ensemble
První myšlenka zalo¾it nový komorní soubor vznikla na konci léta 2005, a to soubor, který bude unikátní ve svém hudebním poèínání, slo¾ený z profesionálù ve svém oboru. Za podpory Jiøiny Marešové a Marka Šulce jsem zalo¾il ansámbl MUSIKA ANTIQ[ARIA], který zahájil svou hudební èinnost v únoru 2006 v Praze. V roce 2008 se soubor pøejmenoval na VENTI DIVERSI ensemble. Èlenové souboru jsou mladí hudebníci, specialisté na komorní hudbu, laureáti mezinárodních soutì¾í v komorní hudbì, kteøí jsou souèasnì èleny pøedních èeských orchestrù a komorních tìles, a také vyhledávaní sólisté. Repertoár souboru je zamìøen pøedevším na hudbu 17. a 18. století, která je hlavní hudební doménou VENTI DIVERSI. Soubor je variabilní v poètu hudebníkù dle nároènosti programu. VENTI DIVERSI tak mù¾e souèasnì prezentovat skladby pro 3 hráèe - sonáty, kvarteta a¾ po orchestrální skladby jako jsou napø. serenády, sinfonie, a tím se opìt vymezuje od ostatních tìles. Jádro souboru tvoøí smyèce, doplnìné klávesovými (cembalo, varhaní positiv) a dechovými (flétna, fagot) nástroji. Ansámbl se vìnuje koncertní èinnosti s pøedními èeskými i zahranièními sólisty, zároveò má za sebou øadu koncertních projektù, natoèené demo cd La Prova (jaro 2006) a mini cd disk L‘ Aqua di papa Händel. (zima 2006). Koncertní projekty, dramaturgicky zajímavé programy, uvádìní nových neznámých skladeb a nahrávací èinnost souboru a také vlastní úpravy slavných dìl, jsou hlavní atributy hudební náplnì tohoto tìlesa. Naším cílem je, abychom tímto novým pojetím, odlišným od tehdejší zvukové pøedstavy, zaujali také dnešní publikum a umo¾nili tak i Vám vnímat naplno kouzlo ¾ivé hudby.

VENTI DIVERSI ensemble je komorní ansámbl, který se specializuje na interpretaci hudby 17. a 18. století hranou na moderní nástroje. Zatímco tzv. stará hudba hraná na originální dobové nástroje není v celé Evropì nic neobyèejného, VENTI DIVERSI pøedstavuje souèasný moderní zvuk dnešních nástrojù ve spojení s interpretaèní tradicí hudby 17. a 18. století. Soubor je tvoøen pøedními mladými interprety, èleny významných èeských orchestrù a komorních tìles (Èeská filharmonie, SOÈR,FOK, Škampa Quartet, Zemlinsky Quartet, Hipocondria ensemble, etc.). VENTI DIVERSI ensemble vznikl v roce 2006 a v roce 2008 vydal své první CD se skladbami G. Ph. Telemanna, pojmenované” LA PUTAIN”. CD “LA PUTAIN” získalo cenu The Prague Post - Nejlepší Cd roku 2008.
Repertoár souboru je zamìøen pøedevším na hudbu 17. a 18. století, která je hlavní hudební doménou VENTI DIVERSI. Soubor je variabilní v poètu hudebníkù dle nároènosti programu. VENTI DIVERSI tak mù¾e souèasnì prezentovat skladby pro 3 hráèe - sonáty, kvarteta a¾ po orchestrální skladby jako jsou napø. serenády, sinfonie. Jádro souboru tvoøí smyèce, doplnìné klávesovými (cembalo, varhaní positiv) a dechovými (flétna, hoboj, fagot) nástroji. Ansámbl se vìnuje koncertní èinnosti s pøedními èeskými sólisty (Jan Mráèek, Jiøí Vodièka, Marek Zvolánek), zároveò má za sebou øadu koncertních projektù, natoèené demo cd La Prova (jaro 2006) a mini cd disk L‘ Aqua di papa Händel (zima 2006). Koncertní projekty, dramaturgicky zajímavé programy, uvádìní nových neznámých skladeb a nahrávací èinnost souboru a také vlastní úpravy slavných dìl, jsou hlavní atributy hudební náplnì tohoto tìlesa. Naším cílem je, abychom tímto novým pojetím, odlišným od tehdejší zvukové pøedstavy, zaujali také dnešní publikum a umo¾nili tak i Vám vnímat naplno kouzlo ¾ivé hudby.

 

Martin Petrák – umìlecký vedoucí
Od roku 1994 – 2000 byl Martin studentem Pra¾ské konzervatoøe ve tøídì prof. Jaroslava Øezáèe. Od roku 2000 – 2005 studoval na Akademii múzických umìní v Praze pod vedením profesorù Františka Hermana a Jiøího Seidla. V roce 1999 pùsobil jako 1. fagotista orchestru Státní Opery Praha. Od roku 2001 spolupracuje s Pra¾skou komorní filharmonií a v roce 2005 se stal èlenem Èeské filharmonie. Bìhem studií se zúèastnil tìchto soutì¾í: 1996 Concertino Praga, 2001 Bayreuth – Pacem in terris, 2002 Praha Talent roku, 2002 Pra¾ské jaro, 2002 ARD Mnichov. V roce 1999 se zúèastnil Mezinárodních akademie komorní hudby B. Martinù v Dobøíši pod vedením Sergia Azzoliniho, Maurice Bourguea a Kyoko Hashimoto. Jako orchestrální hráè spolupracuje s Pra¾skou komorní filharmonií, Komorním orchestrem Berg, Komorní filharmonií Pardubice, komorní høe se vìnuje se soubory Adler trio, Juventus Quintet a Harmonia delectabilis. V roce 2004 uvedl v premiéøe dechové Trio od Isanga Yuna. Toto dílo takté¾ nahrál pro Èeský rozhlas. V Berlínì premiéroval Duo (hoboj, fagot) André Joliveta. V roce 2006 zalo¾il vlastní komorní ansámbl VENTI DIVERSI ensemble specializovaný na pouèenou interpretaci hudby starších období.

 

Jitka Kaifášová



Komentáøe
 
 Datum
Jméno
Téma