Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Kristýna,
zítra Jakub.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Bohumínská síò slávy

 

Do bohumínské sínì slávy vstoupilo v bøeznu deset nových osobností ze sportu, kultury i zájmové èinnosti. Jsou mezi nimi vzpìraèi, cyklisté, taneèníci, hasièi, bunkrologové, fotograf i moderátor. Slavnostní vyhodnocení devátého roèníku populární bohumínské ankety Osobnost roku 2009 probìhlo ve zdejším kinosále K3.

 

Nové Osobnosti Bohumína se divákùm nejprve pøedstavily v malém medailónku na plátnì kina a pak je èekalo ocenìní a gratulace pøímo na pódiu. Mìsto jim vìnovalo nejen originální keramický pohár, který právì pro tuto pøíle¾itost vyrobil bohumínský ateliér Bart, penì¾itou odmìnu, ale také permanentku do bohumínského krytého aquacentra a na filmová èi kulturní pøedstavení bohumínské agentury K3 Bohumín. Dohromady rozdalo mìsto novým osobnostem odmìny za více ne¾ 40 tisíc korun.

 

Ze sportovcù se Osobností roku 2009 stala køehká dívka, 16letá vzpìraèka Hana Gasiorová, která v roce 2009 pøekonala pod vedením trenéra Petra Teplièka hned šestkrát èeský rekord a na Mistrovství èeské republiky juniorek ve vzpírání získala zlatou medaili. Mezi osobnosti se zapsali další svìøenci trenéra Petra Teplièka a to dru¾stvo juniorù oddílu vzpírání Bonatransu Bohumín, kteøí se pøedloni po deseti letech stali v celostátní lize mistry republiky a v roce 2009 své vítìzství obhájili. Z titulu se tak radovali Petr Petrov, Jiøí Gasior, Jakub Jureèek, Jan Mirga, Petr Sedláèek, Jan Gasior a David Petrov.

 

Mezi bohumínské Top osobnosti roku 2009 patøí od vèerejška také cyklisté ze silnièního oddílu SK Šafrata Bohumín, kteøí vloni vybojovali prvenství ve Slezském poháru amatérských cyklistù. Vítìzný tým cyklistù tvoøí Martin Giraczka, Bogdan Zok, Tomáš Galuška, Norbert Mosiol, Jan Ferdyn, Petr Homola a Ivana Jaklová. Mezi Top osobnosti Bohumína roku 2009 se zapsal také Karel Hasník, hlavní trenér Atletického klubu Bohumín. Ten letos v lednu oslavil kulatou šedesátku a za 35 let, které dobrovolnì vìnoval a obìtoval atletice, vychoval øadu úspìšných medailistù i èeských reprezentantù.

 

V oblasti kultury se z ocenìní radovaly tøi kolektivy a jeden jednotlivec. Patøí mezi nì taneèní soubor Radost, tým juniorek, které vloni v Nìmecku vybojovaly svìtové zlato a zanechaly za sebou 33 soupeøù z celého svìta. Choreografie Zaèarovaný kruh, z autorské dílny umìlecké vedoucí souboru Lenky Krèové, sklidila nejvìtší úspìch v celé 28leté historii souboru. Formace osmi dívek - Katrin Cvinerová, Kristýna Skalková, Denisa Szmeková, Tereza Górnioková, Veronika Wybraniecová, Agáta Kwaœná a dvì Michaely - Rajnošková a Ro¾ková - v Radosti tanèí 10 let a spoleènì se zbývajícími èlenkami juniorské formace se vloni postarala také o vítìzství juniorské èásti celostátní soutì¾i Taneèní skupina roku.

 

Ocenìní se doèkaly také autorky starobohumínských krojù v èele s Alenou Krobotovou, které vloni obnovily starodávnou tradici spojenou s mìstskou èástí Starý Bohumín ještì v 18. století. ®eny pátraly v archivech a hodiny strávily u šicích strojù a s jehlou v ruce a tvoøily kopie krojù. V létì se v nich pak pøedstavily na námìstí ve Starém Bohumínì pøi lidové slavnosti obèanského sdru¾ení Pøátel bohumínské historie. S kroji se lidé setkají pøi rùzných spoleèenských událostech, vèetnì tìch èesko-polských.

 

Mezi ocenìnými nechybìl ani kolektiv autorù knihy Opevnìní IV. sboru - Bohumínský stavební podúsek. V publikaci, kterou vydali autoøi spolu s Klubem vojenské historie Bohumín, je zmapována podrobná historie velkých pìchotních srubù v Bohumínì, cenné dobové fotografie, plány i stavební nákresy. Nechybí zajímavosti o nejznámìjších bunkrech MO-S5 Na Trati a MO-S4 Šedá vila. Vloni to bylo pøesnì 10 let, co se o nì Klub vojenské historie zaèal starat.

 

Do sínì slávy vstoupil vèera také moderátor galaveèera 25letý Lukáš Kania. Ten pùsobí u¾ sedm let jako redaktor a moderátor Televizního informaèního kanálu Bohumín a ve stejné profesi jej mohou lidé slyšet také na vlnách Èeského rozhlasu Ostrava. Kromì toho na obrazovku místní televize pøivedl nový formát velkých silvestrovských poøadù. Spoleènì s týmem nadšených ochotníkù a kolegù ze svého domovského studia TV Marko o¾ivili ve veselých parodiích hrdiny starých èeských seriálù. Lukáš Kania se v nich podepsal pod scénáø, produkci i re¾ii a s øadou Bohumíòákù si v nich také zahrál. „Ocenìní si vá¾ím, ale jakoby kus keramického poháru, který jsem získal, patøil dalším lidem. Tìm, kteøí mì dali šanci jednak moderovat a jednak vytvoøit prostor pro silvestrovské poøady, kdy se lidé z davu, kteøí nejsou ¾ádní herci, po hlavì vrhají do scénáøe, uèí se ho bez nároku na honoráø ve svém volném èase, shánìjí si kostýmy, vezmou si volno v práci a hrají pøed kamerou, ani¾ od toho èekají nìco víc, ne¾ jen ¾e pobaví sebe a ostatní Bohumíòáky,“ uvedl Lukáš Kania.

 

Dalším ocenìným, tentokrát z oblasti zájmové èinnosti, se stal profesionální hasiè i èlen sboru dobrovolných hasièù ve Vrbici Karel Ryl. Ten vloni zazáøil na mezinárodních hasièských hrách CTIF, kdy pokoøil 19 let starý èeský národní rekord ve výstupu do 4. podla¾í cvièné vì¾e a dosavadní èas 13,65 nahradil výkonem 13,58 vteøin. Zároveò vytvoøil nový èeský rekord ve dvojboji. Èeskému reprezentaènímu týmu tak pomohl k celkovému 2. místu.

 

V zájmové èinnosti získal titul Osobnost mìsta Bohumína roku 2009 také fotograf a nadšenec o do bohumínské historie a fauny a flóry meandrù Jiøí Šuhaj, který byl hlavním autorem knihy Meandry øeky Odry, která propaguje tuto pøírodní památku. Unikátní obrazová publikace spatøila svìtlo svìta loni v záøí v rámci pøeshranièního projektu Bohumína a Krzyzanowic.

 

Mezi Top osobnostmi Bohumína roku 2009 se objevili také bohumínští ochotníci ze souboru Boban - Bohumínské bavidélko pøevá¾nì nedìlní. Ti dostali titul Skokan roku. Dnes u¾ tøicetièlenný spolek vznikl na podzim roku 2007 a podaøilo se mu obnovit dávno zapomenutou a ve mìstì kdysi tolik oblíbenou tradici ochotnických divadel. Boban se vloni poprvé pøedstavil na divadelním festivalu v Petøvaldu a po letech vrátil ochotníky také na pódium do sokolovny v Záblatí. Soubor doposud nastudoval tøi divadelní hry a na ètvrté právì pracuje. „Ocenìní jsme neèekali, v¾dy» fungujeme teprve krátce, ale tìší nás a motivuje k dalším hereckým kouskùm,“ uvedl re¾isér Bobanu Petr Bielan.

 

Zvláštní ocenìní Rady mìsta Bohumína získali v letošním roce dva kolektivy a dva jednotlivci. Radovali se z nìj dobrovolní hasièi z Vrbice, kteøí mají dlouhodobì výborné výsledky v po¾árním sportu a vloni dru¾stvo vloni absolvovalo 58 soutì¾í, ze kterých pøivezlo 3 bronzové, 7 støíbrných a 15 zlatých medailí. Ocenìní si pøevzali také dva bohumínské taneèní soubory Radost a Impuls, která vloni pod vedením Lenky Krèové oslavil 27. narozeniny. Jeho èlenové zabodovali na mistrovstvích republiky, Evropy i svìta. Završením mimoøádnì úspìšného roku byla velká televizní soutì¾ Taneèní skupina roku. Junioøi Radosti v ní vyhráli první a Impuls v dospìlé kategorii tøetí místo.

 

Radní mìsta pamatovali se zvláštním ocenìním také na vánoèní hrdinku Marcelu Závorkovou, pracovnici Èeských drah, která je ¾ivým dùkazem toho, ¾e poctivost mezi lidmi ještì nevymøela. Na konci roku našla v kupé jednoho z vlakù pøes 5 tisíc amerických dolarù, tedy témìø 100 tisíc korun, a odevzdala je i s nalezenými doklady do radnièních ztrát a nálezù. Díky pátrání pracovníkù mìsta a strá¾níkù se podaøilo majitele obnosu najít. Š»astný èesko-americký pár se s poctivou nálezkyní ještì tého¾ dne na radnici osobnì setkal. „Ocenìní si vá¾ím, ale pova¾uji za samozøejmost vrátit to, co najdu a nepatøí mi. I kdy¾ by to asi ka¾dý neudìlal, nejednala bych jinak. Byl to moc hezký pocit vidìt š»astné tváøe majitelù,“ uvedla Marcela Závorková.

 

Ocenìní rady mìsta získal také hasiè a sportovec tìlem i duší Vladislav Opic. Pøi pobytu na horách mìl vá¾ný úraz a pøišel o nohu. Tento handicap mu ale nezabránil v tom, aby se opìt aktivnì zapojil do dìní. Pokraèuje ve všech mo¾ných sportovních aktivitách, úèastní se øady akcí i soutì¾í a stále se zajímá o dìní u hasièù. Svým pøístupem a sílou je pøíkladem všem ostatním. Proto mu bohumínští radní udìlili zvláštní ocenìní.

 

Nejlepší sportovce oceòuje mìsto u¾ od roku 1995. A¾ do roku 2000 se vyhlašování konalo v prostorách radnice bez úèasti širší veøejnosti. Pak se zaèali sportovci i kulturní osobnosti oceòovat veøejnì v rámci ankety Osobnost roku. Ta se u lidí tìší velké oblibì a má u¾ svou tradici. Svým charakterem toti¾ pøipomíná prùbìh filmových Oskarù, proto¾e diváci se osobnostmi seznamují nejprve v krátkém medailónku na filmovém plátnì, který rekapituluje jejich úspìchy. Jména tìch nejlepších navrhují samotní obèané i kulturní a sportovní subjekty ve mìstì. Mezi ocenìnými jsou zástupci všech vìkových generací, sportovní a zájmová dru¾stva i obèanská sdru¾ení. Komise kultury a radní Bohumína pak vybírají ty nejlepší z nich.

Lucie Balcarová



Komentáøe
Poslední komentáø: 29.03.2010  18:01
 Datum
Jméno
Téma
 29.03.  18:01 venca
 29.03.  10:20 Ludmila Pøekopírováno z Diskuse
 29.03.  09:45 Karel