Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Kristýna,
zítra Jakub.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Deficit Soustøedìní Pozornosti


Pozn.:Jak u¾ jsem psala vèera, poslední dobou není mezi lidmi mnoho optimismu a také na mne dost svého smutnìní pøenášíte. Pøi takovém jednom meilovém smutnìní se pøece jen dostavil i optimismus a v odpovìdi jsem v závìru meilu obdr¾ela toto povídání.
Kdo mì zná, tak u¾ dobøe ví, ¾e takové meily – pøepošli dalším… zásadnì pøehlí¾ím a ignoruji. Ale tento jsem se po pøeètení rozhodla pro zvednutí nálady pøedat na stránky. Naplním tak po¾adavek na pøeposlání vrchovatì. Upozoròuji, ¾e nejsem autorkou ní¾e uvedeného povídání a autora neznám…  Ludmila



Nedávno mi byla diagnostikována následující choroba:
VPDSP - Vìkem Podmínìný Deficit Soustøedìní Pozornosti.


Projevuje se napøíklad takto:
Rozhodnu se zalít zahradu. Kdy¾ jdu k hadici na zdi gará¾e, všimnu si, ¾e i auto potøebuje opláchnout. Jdu si pro klíè od auta, abych ho vyvezla na prostor pøed gará¾í. Ovšem pøitom uvidím na stolku v pøedsíni neotevøenou poštu. Asi bude rozumné se podívat, jestli tamnejsou nìjaké slo¾enky k zaplacení. Polo¾ím klíèe od auta na stolek a zaènu probírat poštu. Pøitom vidím øadu reklamních letákù a jdu je hodit do odpadkového koše v kuchyni. Vidím, ¾e je plný, tak¾e letáky polo¾ím na kredenc a pùjdu vyhodit odpadky z koše do kontejneru na ulici. Pøitom si uvìdomím, ¾e vedle kontejnerù je schránka na dopisy, tak¾e by bylo dobré hned dát do schránky i ten dopis, co jsem veèer psala.


Jdu si tedy pro nìj do pokoje.
Na stole u dopisu le¾í hrnek s kávou, kterou jsem pøed chvílí pila. Vezmu ho do ruky a cítím, ¾e káva u¾ vychladla. Nevadí, uvaøím si nový hrnek kávy. Vezmu hrnek a jdu do kuchynì. Cestou vidím, ¾e kytka ve váze zaèíná uvadat. Tak polo¾ím hrnek na parapet a chci vzít vázu a napustit do ní èerstvou vodu. Pøitom uvidím na parapetu své brýle, které jsem hledala ráno. Musím si je dát na svùj pracovní stùl, abych o nich vìdìla. Ale nejdøíve pøece jen doleji vodu do vázy! Polo¾ím brýle, vezmu vázu do ruky a vidím, ¾e za vázou le¾í dálkové ovládání od televize. Proboha, zase ho budeme veèer hledat. Musím ovladaè polo¾it k televizi v obýváku. No ale to poèká, napøed pøece jen je nutno dolít vodu do vázy. Jdu do kuchynì a napouštím vodu - pøitom mi vyšplouchne na kuchyòskou linku a trochu i na podlahu. Jdu do koupelny pro hadr, abych to utøela. Pak se vracím do pøedsínì a pøemítám, co jsem chtìla dìlat.


K veèeru - zahrada není zalitá, auto není umyté (ale nemù¾u k nìmu najít klíèe), na oknì je hrnek se studenou kávou, kytky ve váze jsou u¾ úplnì zvadlé, dopis není vhozený do schránky (ale taky ho nemù¾u najít), ztratily se mi brýle a televizi musíme ovládat ruènì, ovladaè je bùhví kde. Divím se, ¾e nic není hotovo, kdy¾ jsem se celý den nezastavila a jsem docela utahaná…


No nic, jdu zkontrolovat došlé maily…

Udìlejte mi laskavost. Pøepošlete to všem známým, proto¾e si nemohu vzpomenout, komu jsem to napsala a komu ne. Jo a nesmìjte se, jestli tyhle stavy neznáte - Váš den se blí¾í!!!


Pozn.: Jak u¾ jsem psala v úvodu – nepøeposílám jen dávám k dispozici. Kdo chtìl èetl, kdo nechtìl ignoroval…


Ludmila Holubová

 

 

 

Další èlánky autorky:

Profesionálka roku
Rozhovor s Michalem Vieweghem
S Jarmilou Kratochvílovou
S Marií Èernegovou - Advent a Vánoce
 
 
 
 
 
 
 
 


Komentáøe
Poslední komentáø: 22.10.2009  06:52
 Datum
Jméno
Téma
 22.10.  06:52 kvìta
 21.10.  23:42 Vesuvanka díky :-)))
 21.10.  19:20 Jaroslav
 21.10.  18:59 Milokoc
 21.10.  18:07 Gabi-florka
 21.10.  11:25 Ludmila
 21.10.  11:14 emach
 21.10.  10:51 Beatrix
 21.10.  10:38 wiki
 21.10.  08:44 imraL VPTDSP
 21.10.  08:40 JanaS
 21.10.  07:29 hera
 21.10.  06:51 venca
 21.10.  01:00 Pavel