Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Kristýna,
zítra Jakub.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Ètyøicet kní¾ek písmáka z Èeské Rybné


„Dobrý boj jsem bojoval, tøináct kriminálù vystøídal…“ – to je název jedné ze ètyøiceti kní¾ek, které a¾ dosud do svých 86 letech vydal Bohumil Èerník, obecní kronikáø z Èeské Rybné, a které mu vytiskla v¾dy v pìkné typografické úpravì Moravskotøebovská tiskárna. Jsou ètivé, psané pìknou èeštinou, spíše jde o vyprávìní, jaké by bylo mo¾né a povznášející poslouchat v rozhlase nebo z CD disku.


Mo¾ná, ¾e jste také vidìli o nìm malý dokument v Èeské televizi (Neznámí hrdinové 19. 4. 2010). Kdy¾ ho poprvé v padesátých letech komunistiètí pochopové zatkli, uvìznili a dále po propuštìní znovu pronásledovali, øíkalo mu mnoho jeho pøátel: „Bohouši, všechno si poznamenávej, všechno si dobøe pamatuj, jednou to všechno sepíšeš a spatøí to svìtlo Bo¾í“. A tak ji¾ v roce 1951 zaèal psát svoji kroniku, ale zároveò kroniku svého rodu, své obce, rodného kraje - Orlicka a Vysoèiny, svých spoluobèanù, svých uèitelù, šiøitelù Písma Svatého, svých spoluvìzòù, svých spolutrpitelù, pøátel a známých.

 


Na srdce mi klade svoji prosbu: „Ve všech kní¾kách je víra v Boha a z toho nikdy neslevím. A¾ o tom budeš psát, pamatuj, ¾e èlovìk ve svých 86 letech má v tìchto vìcech jasno. Nedopus», aby to bylo postaveno do ateistického svìtla!“ Ví, o èem mluví a píše, proto¾e nebýt víry v Boha, nemohl by nikdy vydr¾et to, co pro¾il on a jeho rodièe. O tom je pevnì pøesvìdèen.


Ne, nebudu líèit jeho osud, proto¾e bych asi nevystihl úplnì vše, èím tento vzácný èlovìk ve svém ¾ivotì prošel. Má ještì ve svém vìku stále zájem o všechno dìní, jeho záliby a zájmy jsou rozmanité, jeho znalosti a zkušenosti hluboké, jeho postoje a názory pøímé, odpovìdné, dùstojné a zásadové. Ka¾dá celospoleèenská událost se ho v¾dy nesmírnì dotýkala, nemohl zùstat lhostejný. Jeho zamyšlení mají filozofickou hloubku, jeho básnì jsou cituplné, povzbuzující, jeho pohádky pro dìti jsou dobøe vymyšlené. Ve svých kní¾kách cituje i básnièky svých pøátel, jsou v nich ilustrace a snímky, obrázky nad vše milé.

 


 

Hle – nìkolik titulù z jeho kní¾ek, které leccos napoví: Jak jsem se dostal ke sbírání bylin, K èemu jsou øapík, kostival, pampeliška, kopøivy?, O bylinách a nemocích, Jídelníèek pro osamìlé lidi, Krize podle Tomáše Bati, Skutky dobré i zlé, Neprodávejte jedno pole nìkolika lidem, Osud a svìdectví, Satanovo shromá¾dìní, Psi štìkají a krávy buèí na Ruzyni, Odpouštíme, ale nezapomínáme, Spravedlivý soud, Dopøejte si i ve všední den!, Jdìte do celého svìta!

 


Kdy¾ odcházejí na vìènost jeho nejbli¾ší, øíká: „Já se také tìším, ale nespìchám tam, proto¾e mám ještì mnoho práce, kterou bych chtìl udìlat…“


Takoví lidé ¾ijí mezi námi, je nám s nimi dobøe a pøejeme jim pevné zdraví, aby ještì svá pøedsevzetí dokázali splnit. Ale ji¾ dnes zùstává za nimi v¾dy hluboká stopa, ukazující cestu ostatním.

Miroslav Sígl



Komentáøe
Poslední komentáø: 21.07.2010  16:09
 Datum
Jméno
Téma
 21.07.  16:09 Kopøiva.
 21.07.  03:35 Lada Pozdrav z Kalifornie