Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Kristýna,
zítra Jakub.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Tøi úsmìvné kní¾ky od jednoho nakladatele


Mù¾eme mít rùzné pøedstavy, jak má vypadat taková prezentace nové kní¾ky: v jakém prostøedí, koho pozvat, kdo bude jejím kmotrem, budeme kní¾ku polévat pøi tom køtu, nebo ji radìji zapijeme? Bude ten køest spojen s autogramiádou, budou kní¾ky hned na místì k mání?


Povím vám, ¾e si mnozí z nás u¾ zvykli chodit do pra¾ského paláce knih, kterým je velkoprodejna Luxor na Václavském námìstí. Ale pozor! Jezdí sem lidé i z míst mimopra¾ských, setkáváme se zde se ètenáøi z ji¾ních Èech, Vysoèiny a na této poslední to byl mimo jiné in¾enýr a myslivec František Václav Jelínek z vesnièky Stebno u Podboøan. Rozhovor s ním pro Pozitivní noviny chystám.


Bylo proè se do Luxoru vydat. Známý televizní moderátor, ale také písnièkáø (Èau, lásko, Být stále mlád – nu písnièky od dvojice, které tvoøil s Uhlíøem) køtil hned tøi zcela nové kní¾ky – jednu od zkušeného nakladatele Vráti Ebra (tøeba¾e jeho Arbesovo knihkupectví pøed lety zaniklo), druhé dvì byly prvotiny, obì sepsaly mladé dámy, autorky novopeèené, z nich¾ Eva Hölzelová pøijela se svou kní¾kou ze Sedlèan a tou poslední – tøetí – sestavila kmotrova souèasná man¾elka Iva Šípová.


Vratislav Ebr rozšíøil tentokrát své dvì edice (ve Veselých kní¾kách vyšly dosud Vánoce, Velikonoce, Houby, a v edici Barevná drbna vyšla „drbna“ zelená, rudá a šedá) o další úsmìvnou kní¾ku „Dùchodci pro nì, za nì“ - jak jinak ne¾ plnou svérázných myšlenek, nápadù, citátù, vtipù, které se na ètenáøe øítí jak osvì¾ující vodopád èi pøíjemná sprcha. Osvìdèil se u¾ také Vrá»ùv kreslíø Miroslav Pavlík a¾ z moravského Tišnova. Odpustíme rádi autorovi nìkdy jeho rozvernost, ale nikdy se nesní¾í k lascivnostem a vulgaritám. To ctí ka¾dého mu¾e, spisovatele obzvláš».


Evu Hölzelovou napadlo napsat si té¾ nìco jiného, ne¾ pøekládat odborné texty (jako napøíklad o obrábìcích strojích), a sice první povídku - dát ji pøeèíst své kamarádce, výtvarnici Annì Bohuslavové, která její prvotinu také ilustrovala. „Holka, máš talent, napiš toho víc a mù¾e z toho být kní¾ka“. Tak se zrodil „Milánek na zabití“. Jsou to vlastnì deníkové záznamy doktorky Lenky, Milánek je zakomplexovaný špekoun, který se sice dobøe uèí, ale nikdy by nedal opsat úkol, zdá se mu, ¾e ho ani maminka nemá ráda. Jde o fiktivní postavu, fiktivní pøíbìhy - „Nic takového v mé rodinì neexistuje, ani to není mùj pøípad, proboha… – hrozí se autorka nad tím, co svým psaním vyvolala. Jde o èerný humor, povídání je jakoby na pomezí, kam a¾ lze zajít èi pustit z uzdy svoji spisovatelskou fantazii. Takoví jedinci existují, poznali jsme je sami anebo je máme ve svém okolí. Všem lze tak nastavit jejich zrcadlo touto nesmírnì ètivou kní¾kou.


Iva Šípová si dávno pøed Karlovými 65. narozeninami (* 1. èervna 1945 – š»astné dítì, mnohostrannì nadaní lidé se rodí ve znamení Blí¾encù) øekla, ¾e u¾ nebude kupovat nové svetry, obleèení, košile èi kravaty, a pøesto¾e má kní¾ek hodnì, jedna navíc neuškodí, zvláštì kdy¾ bude o nìm. Tak vznikla prvotina „Zásah šípem“ s pomocí Vráti Ebra a nakladatele Vladimír Krigla, který ostatnì vydal všechny tøi kní¾ky a souèasnì pøicházejí také na kni¾ní pulty. V kní¾ce nejsou jen gratulace (od Merty, Jandy, Uhlíøe, Svìráka, Gotta, Náhlovského, Dagmar Havlové, Káji a Honzíka – synù Karla Šípa), nebo citáty, které o Karlovi pronesli jiní èi on sám o sobì v mnoha rozhovorech, ale také zajímavé pøíbìhy, jaké s ním jeho pøátelé pro¾ili a jak na to rádi dodnes vzpomínají. Dovolím si tvrdit, ¾e to není „tuctová literatura zase o jedné celebritì“, které zaplavují náš kni¾ní trh v domnìní, ¾e najdou tolik ètenáøù, ale posléze si poèkáme a v prodejnách „Levné knihy“ je získáme za polovinu, èi dokonce desetinu pùvodní ceny! Karel Šíp je jeden a urèitì si zaslou¾il cenu za nejlepšího moderátora zábavných poøadù (tìch u¾ bylo!) a za nejlepší zábavný poøad vùbec.


„Ze mne toho moc nedostanete“, odporuje moderátorovi veøejné prezentace tìch tøí kní¾ek, „nerad mluvím a nerad odpovídám, jedinì by mohlo být zajímavé, ¾e jsem dokonce netušil, co mi letos Iva pøipraví k mým narozeninám, nel¾u, stoprocentnì se to podaøilo pøede mnou utajit, tak¾e jsem byl pøekvapen i potìšen…
A víc vám k tomu neøeknu…“

Miroslav Sígl

Další èlánky autora:
Sbìratelé MASARYKIAN
Pøíprava na smrt
Køehká, ale stateèná
Èínský básník promlouvá èesky
Z obou stran Šumavy
Kniha mého mládí a srdce
Rodina Krausù
U¾ nikdy nebudu dlu¾níkem
Vnuci T.G.M
Kniha dvou Václavù
Neúnavný Václav Vìtvièka
Opuštìné hroby a urny doma
Co víme o smrti
Nejsme bohatí ani chudí
Pøedvánoèní posezení
Pamìtní síò tøí odbojù
Moje dávné kni¾ní výhry
Mimoøádný zjev bystrého ducha

 

 

 

 

 



Komentáøe
Poslední komentáø: 23.06.2010  16:18
 Datum
Jméno
Téma
 23.06.  16:18 VlastaV
 23.06.  08:45 Lenka
 23.06.  07:34 Sylva