Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Libor,
zítra Kristýna.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Jak ovlivnil mùj ¾ivot vztah se staøenkou


Øíkala mi Nadièko a jmenovala se Bo¾ena Horníková rozená Kristková. Pocházela z Litenèic, kde pro¾ila své mládí a zbytek ¾ivota pro¾ila v Budišovì n.Budišovkou, kde jsem se narodila. Poznala jsem ji jako padesátiletou to u¾ na hlavì nosila krásnì uvázaný šátek a já jsem jí øíkala staøenko. Byla jsem její první vnuèka, sama vychovala ètyøi syny. Mo¾ná proto vznikl mezi námi tak krásný vztah, duševní spøíznìnost.


Jednou, bylo to ve svatém týdnu pøed maturitou jsem mìla pocit, ¾e doma, kde nás bylo plno se nedoká¾u dost nauèit, jsem vzala vozík, nalo¾ila vìci a "odstìhovala" jsem se ke staøence. Ráno nám v proslunìné kuchyòce uvaøila meltu s nadrobeným chlebem a já se pak uèila a ona šla po své práci. Já jsem však v té dobì byla plna Darwinovy vývojové teorie a pomalu jsem svou vìøící staøenku zaèala vzdìlávat. Staøenka trpìlivì poslouchala a øíkala mi "Nadièko mo¾ná máš pravdu ale mì má víra v ¾ivotì velmi pomáhá. Vìøit a mít nadìji je krásné."


Staøenka na mne nemìla moc èasu, ale kdy¾ jsem potøebovala vyslechla mne. Nedávala mi hodnì dárkù, ale obdarovala mne vnímáním krásy pøírody, umìt se radovat, brát ¾ivot takový jaký je, nestì¾ovat si. Byla vlídná a moudrá a mám ji stále moc ráda, ale u¾ jí to dlouho nemohu øíct.


Mé vzpomínky na dìtství jsou jen ty nejkrásnìjší. Nazvala bych to dìtství v hrách i kdy¾ jsme museli pomáhat a pracovat, ale i to bylo pìkné. Mìla jsem štìstí, ¾e nás na ulici bylo plno dìtí a na všechny hry nás bylo dost. Hráli jsme - Zlatá brána, Eliška, Na barvy, Na schovávanou, Na sochy, Na lupièe. Lozili po stromech, skákali pøes švihadlo, hráli zahánìnou atd. Pak jsem zaèala chodit tanèit do dìtského folklorního souboru, hrát divadlo, recitovat. Pak jsem vystudovala, pracovala, vychovávala dìti. A nyní jsem tak svobodná jako dìtství a stále tanèím, zaèínám s malováním, trochu a ráda cestuji, s kamarády jedu na kole, trochu cvièím a tak i ten pokroèilejší vìk mám stále ve hrách a to mne baví.


Jaké radosti mi pøináší vztahy s vnouèaty? Vnouèata mi pøinášejí tolik radosti, ¾e jsem jí tolik ani neèekala. Mám vnouèátka tøi. Princeznièku Danušku, "betmena" Janíèka a malého Tomáška. Pokud mohu a jsem po¾ádána ráda o nì peèuji a rozmazluji je jak jen to dovedu. Peèu koláèe, šiji kroje, chodíme do lesa a hlavnì si spolu povídáme, zpíváme, vypravíme a èteme pohádky. Musím si pøiznat, ¾e síly ubývají, ale jejich slovíèko babi mám nejradši.


Nadì¾da Rokytová



Komentáøe
Poslední komentáø: 21.04.2011  07:07
 Datum
Jméno
Téma
 21.04.  07:07 Naïa
 20.04.  21:13 Arno¹t
 20.04.  15:46 ferbl také rád vzpomínám
 20.04.  13:17 EvaP
 20.04.  08:32 Vlastav Krásnì jsi pøipomnìla
 20.04.  07:56 Agin Mùj vztah se staøenkou.....
 20.04.  07:08 venca