Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Kristýna,
zítra Jakub.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Houbaøská sezóna zaèala
 
Mo¾ná si nìkteøí ètenáøi vzpomenou na moje loòské povídání o houbách. Jak jsme sbírali a sbírali a pak šli dom s plnými košíky a s lítostí, ¾e u¾ ty krásné hnìdé poddoubky nemáme kam dávat.
 
Letos je to s houbami mnohem horší. Snad to zavinilo studené a dlouhé jaro, pak zas relativní sucho. Jisté je, ¾e tady na Rakovnicku je letos hub málo a v nìkterých  obdobích dokonce ¾ádné. Pøi cestì do lesa nenarazíte ani na „prašivky“. Dokonce ani jedna ze starých sousedek, v rodinì oznaèovaná z dùvodù dávných neshod jako Je¾ibaba, která je v lese dennodennì, nic nenosila. Kdy¾ jsem však zaèátkem záøí zahlédl známé auto mosteckých dìdkù, kteøí sem jezdí na houby pravidelnì, vydal jsem se do lesa i já.
 
Zprvu to byl svrab a bída. Procházel jsem lesem vysokým i nízkým,  listnáèi i smrkovou monokulturou, na svazích ji¾ních, severních, západních i východních, ale k vidìní byla nanejvýš ¾lutavá kuøátka. Znechucen jsem se obrátil k domovu a pro jistotu ještì obhlédl známé místeèko, kde u¾ jsem nìkolikrát našel pravý  smrkový høib – a ejhle! On tam trùnil. Sice osamocen, ale krásný, velký a neo¾raný slimáky.  Tak jsem se rozhodl se podívat ještì na místeèko druhé, kde jsem v pøedchozích letech takového fešáka našel, a nastojte, i tam takový krasavec trùnil. Myšlenka na cestu domù byla rázem odmrštìna a vydal jsem se na místeèko další, kde u¾ jsem v pøedchozích letech mìl úspìch.  Peèlivì jsem propátrával prostor a mohu vás ujistit, ¾e to bylo vskutku nároèné. V lese s buky, duby a jasany byla pùda pokryta vysokou vrstvou listí a høíbky ní byly pìknì ukryty. Jejich èepièky splývaly  se spadaným listím, nìkde je poodkryly, nadzdvihly, a jen ty velké vyèuhovaly nad okolí. A proto¾e jich bylo málo, a také jsem zøejmì nebyl první, kdo les procházel, ka¾dý objev høibu byl malým vítìzstvím nad záludným prostøedím .  To u¾ jsem pøicházel na cílové nalezištì nad lokální tratí. Má nadìje však naplnìna nebyla, Je¾ibaba i dìdkové u¾ zøejmì vybrakovali, co se dalo. Ještì jeden, dva, a následovala cesta zpìt a oèekávání, s jakou se doma setkám.
 
Radost byla zprvu veliká, i ocenìní se mi dostalo. Pak ovšem následovalo hoøekování, ¾e jsem zas pøinesl další práci, jak kdyby jí nebylo i bez hub dost: uvaøit, uklidit, vyplít, vy¾ehlit…
Kdy¾ jsme si ale pochutnávali na sma¾enici, vše bylo zapomenuto a spokojenost byla naprostá.
Houbaøská sezóna zaèala…
Ivo Antušek
Další èlánky autora:
Byl jsem u konì
Jak ¾ijeme, tak øídíme
Jan Petránek mezi svými
Balíky do Terezína
Levnì za zdravím
Hodina v autoškole
Ochrana poèítaèe laickýma oèima
Nejde jen o jazyk
Jak rychle jezdit
Putování za pøeludem
Dopis pøíteli
Daò z hlouposti
Karty našich vnukù:MAGIC
Pra¾ská vycházka
Je¾dìní v Americe
Slušný øidiè
Slovo o nepøízpusobivých
Poselství od protino¾cù
Rybièky a já
Máte rádi své tìlo?
Pro aktivní ¾ivot
Ischia 2008
O øízení auta
Aféra Mutìjovické uhlí
Francouzská kuchynì
D¾bán povìstí
 


Komentáøe
Poslední komentáø: 16.09.2008  08:50
 Datum
Jméno
Téma
 16.09.  08:50 Dana Podìkování
 15.09.  21:42 bea víkend
 14.09.  10:02 Rù¾ena ...schválnosti ?
 14.09.  10:01 wiki