Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Ilja,
zítra Vítìzslav.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Èas prázdnin, èas dovolených
 
 
Právì nastává to krásné období, na které mnozí celý rok èekají. Nechci vám ho pokazit, ale je to i období rùzných infekcí. Mezi ty nejèastìjší patøí urèitì salmonelózy a infekce, které pøenášejí klíš»ata. Infikovaná klíš»ata mohou po pøisátí na èlovìka vyvolávat dvì riziková onemocnìní - klíš»ovou encefalitidu a lymeskou borreliózu. Lymeská borrelióza je bakteriální onemocnìní. Typickým pøíznakem prvního stadia je pomalu se šíøící èervená skvrna v místì pøisátí, která se kruhovì zvìtšuje.
 
Jak  onemocnìní rozpoznáte
Onemocnìní mohou doprovázet pøíznaky podobné chøipce. V další fázi se mohou vyskytnout pøíznaky posti¾ení nervového, kloubního a cévního systému a srdce.
Klíš»ová encefalitida je onemocnìní virového pùvodu. První stadium zaèíná do ètrnácti dnù po pøisátí, zaèátek je podobný chøipce. Infekce proniká do centrální nervové soustavy, kde poškozuje nervové buòky. Dostavují se silné bolesti hlavy, zvracení, vysoké horeèky, poruchy vìdomí. Onemocnìní mù¾e mít i trvalé následky, jako jsou obrny, chronické bolesti hlavy, poruchy spánku, soustøedìní apod.
 
Jak se proti onemocnìní chránit
Chránit se je mo¾né jednak vhodným obleèením pøi pobytu v pøírodì (dlouhé rukávy, nohavice, repelentní pøípravky), jednak oèkováním pøed klíš»ovou encefalitidou. Nejvhodnìjší je zahájit oèkování v chladných mìsících roku, ale lze oèkovat i prùbì¾nì. Základní oèkování tvoøí tøi dávky. Druhá dávka se aplikuje za 1-3 mìsíce (v letním období za 14 dní), tøetí za 9 - 12 mìsícù. Pøeoèkování se provádí za 3 roky.
V Èeské republice je nejvyšší poèet onemocnìní hlášen z ji¾ních Èech, severní Moravy dále pak  z povodí øek Vltavy, Sázavy, Dyje a Berounky, co¾ jsou vyhledávané výletní a rekreaèní oblasti. Vìtší poèet a t쾚í prùbìh onemocnìní se vyskytuje právì u dospìlé populace.
 
 
 
 
 
 
 
Dávejte pozor co jíte
V posledních letech stále stoupá poèet onemocnìní zpùsobených salmonelami. K nákaze dochází nejèastìji po¾itím potravin ¾ivoèišného pùvodu, které jsou nedostateènì tepelnì zpracované, nebo u kterých došlo k porušení zásad hygieny nebo infikované vody. Onemocnìní je rizikové zejména u malých dìtí, starších lidí a osob s oslabenou imunitou. Bakterie se bìhem krátké doby v organismu pomno¾í, pronikají do støevní stìny a zpùsobují zánìt sliznice. Mezi pøíznaky onemocnìní patøí nevolnost, zvracení, bolesti bøicha, hlavy, vysoké teploty, støevní potí¾e s èetnými prùjmovými stolicemi. Základem léèby je dieta, doplòování tekutin, podávání lékù na sní¾ení horeèky a proti bolesti. Dùle¾itá je také hygiena, dùkladné mytí rukou mýdlem a teplou vodou po pou¾ití WC a pøed jídlem, dezinfekce v bytì. Onemocnìní lze pøedejít dùkladnou tepelnou úpravou potravin. Salmonely nièí teplota od 80°C pøi minimální dobì pùsobení 20 minut. Je tøeba mít na zøeteli, ¾e zakoupené hotové potraviny nestaèí jen ohøát, ale je nutné je dùkladnì povaøit nebo opéct.
Mezi rizikové potraviny patøí hlavnì veškerá drùbe¾, a to i mra¾ená, výrobky z ní, vejce, syrové vajeèné produkty - majonézy, cukráøské krémy, hotová jídla ochucovaná ke konci pøípravy vejcem, mleté maso, zvìøina, ryby, mìkkýši, uzeniny. Zvláštì pro letní období platí dbát na to, aby rizikové potraviny byly ochránìny obaly a oddìleny od potravin ostatních a aby byly uchovávány v chladnièce pøi teplotách od 2 do 6°C, nebo» pøi pokojové teplotì se poèet bakterií ka¾dých 20 - 30 minut zhruba zdvojnásobí.
 
Nezapomeòte na pitný re¾im
Horké ovzduší, vìtší fyzická zátì¾, nevhodné obleèení, nedostateèný pitný re¾im, dlouhodobý pobyt na slunci - to vše mù¾e vést k pøehøátí organismu. Mezi pøíznaky patøí nevolnost, pocit ¾íznì, pocení, bolesti hlavy, dechové potí¾e, toèení hlavy, nucení na zvracení, mohou se vyskytnout i poruchy vìdomí. Vhodné je pøi potí¾ích ulo¾it posti¾eného do stínu, uvolnìní odìvu, obklady, podávání tekutin, popøípadì vyhledat lékaøské ošetøení. Více ne¾ kdy jindy je nutné v létì dbát na pitný re¾im. Nejvhodnìjší k pití je èistá voda, nakyslé èi hoøké nápoje. Sladkým nápojùm bychom se mìli vyhýbat, nebo» zvyšují pocit ¾íznì.
MUDr. Blanka Malá


Komentáøe
Poslední komentáø: 03.07.2006  06:24
 Datum
Jméno
Téma
 03.07.  06:24 Svatava