Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Ilja,
zítra Vítìzslav.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Kdy¾ nás trápí trávení
Pomìrnì velké procento lidí, kteøí navštíví interní oddìlení, vyslechne po øadì vyšetøení diagnózu, která zní: funkèní porucha trávicího traktu. Vìtšina lékaøù pova¾uje tento verdikt za koneèný a doporuèí pacientovi, aby sám vysledoval, které potraviny jeho obtí¾e zpùsobují, a vypustil je z jídelníèku. Pacientovi se to však "svépomocí" podaøí jen málokdy.
Vìtšina z nich musí proto dlouhá léta snášet negativní reakce tìla na nìkteré slo¾ky potravy, ani¾ mají šanci tyto své "nepøátele" poznat a vyvarovat se jich. Zará¾ející na tom je fakt, ¾e jejich trápení je zcela zbyteèné. Funkèní porucha trávicího traktu zahrnuje široké spektrum potí¾í, které se projevují takovými pøíznaky, jako je pocit plnosti, nechutenství, nadýmání, støídání prùjmù se zácpou apod. Zpùsobù, jimi¾ mù¾e lékaø pacientovi s touto diagnózou pomoci, je nìkolik.  V prvé øadì je to povzbuzení èinnosti trávicího traktu, který mù¾e mít v dùsledku poruchy funkce slinivky, ¾luèových cest, tvorby kyseliny solné v ¾aludku apod. oslabenou schopnost trávení. Tohoto povzbuzení lze dosáhnout pøedevším podáváním hoøèin rostlinného pùvodu, a to buï ve formì tinktur nebo èajových smìsí, tvoøených z bylinek, jako je koøen pampelišky, èekanky èi hoøce ¾lutého, dále z øebøíèku, rozrazilu, listu jableèníku apod. Nìkdy pomù¾e podávání lékù ovlivòujících pohyby hladké svaloviny tenkého nebo tlustého støeva a odstraòujících také nepøíjemné nadýmání.
Význam støevní mikroflóry
Druhým zpùsobem, jak mohou lékaøi tìmto pacientùm pomoci, je upozornit je na význam tzv. ekologie mikroflóry ve støevì. V této èásti našeho tìla pùsobí asi 400 bakteriálních druhù, z nich¾ nìkteré, tzv. sacharolytické bakterie, jsou velmi cenné. Pokud však dojde k narušení skladby støevních bakterií, mù¾e se to projevit negativnì na našem zdravotním stavu. Mìli bychom si uvìdomit také to, ¾e støevo vytváøí velikou plochu a dochází v nìm ke støetu vnitøku tìla s tím, co nás obklopuje. Tento støet èi konflikt nastává nejen jako dùsledek nepravidelné èi nevyvá¾ené stravy, chemických pøímìsí, pøevahy volných cukrù a nedostatku vlákniny, ale i podání nìkterých lékù, pøedevším antibiotik. Tyto poruchy mohou zapøíèinit nejen špatné vstøebávání vápníku, stopových prvkù èi vitamínu B12, ale mohou vyvolat tøeba i vøedovou chorobu. Proto musíme o prostøedí ve støevech neboli o zdravou støevní mikroflóru více peèovat. Pomocníkem nám k tomu mohou být napøíklad tzv. neocukry. Jedná se o cukry, které sice organismus nevstøebává, které však tvoøí vý¾ivu pro zmínìné sacharolytické bakterie. Neocukry mù¾eme u¾ívat buï v podobì pøípravkù, jako je laktuloza èi laktitol, nebo jako souèást nìkterých potravin, napø. ovesných vloèek, medu, banánù, celozrnné rý¾e apod. Lékaø by mìl ovšem pacientovi trpícímu funkèní poruchou trávení doporuèit také vyšetøení na potravinové alergeny, které umo¾ní z relativnì malého mno¾ství krve odhalit kolem stovky alergenù. I kdy¾ nejèastìji je mezi alergeny zastoupeno kravské mléko, nemusí podle  jít v¾dy o skuteènou alergii, ale mù¾e se jednat o prostou nesnášenlivost.
Støevní alergie jsou záludné
Ne v¾dy se projevují pouze problematickým trávením, tj. nadýmáním, prùjmy, ale i vzdálenými projevy, jako jsou napø. ekzémy, rýma, únava, teploty, nepravidelná srdeèní akce. Tyto alergie jsou konkrétním dùkazem toho, ¾e lékaø by mìl léèit svého pacienta tzv. celostnì. To neznamená nic jiného ne¾ to, co pova¾ovali za samozøejmé ji¾ lékaøi èínští, indiètí èi tibetští: ¾e toti¾ v lidském tìle vše souvisí se vším. Reakce organismu jsou mnohdy zdánlivì nepochopitelné, a tak se poruchy trávení projevují zcela jinak, ne¾ bychom èekali. K dalším problémùm patøí napøíklad i plísòová onemocnìní kù¾e, která bývají nìkdy dùsledkem pøemno¾ení plísní a kvasinek ve støevì. Ko¾ní lékaøi se ovšem vìtšinou zamìøují pouze na posti¾ení kù¾e, zatímco vlastní pùvod onemocnìní zùstává neodhalený, a tudí¾ neléèený. K objasnìní funkèní poruchy trávicího traktu mù¾e slou¾it i vyšetøení pomocí elektroakupunktury, které pomù¾e pacientovi urèit potraviny, je¾ musí ze svého jídelníèku vylouèit. Celá zále¾itost je velmi slo¾itá, a nelze opominout ani velice dùle¾itý fakt, ¾e funkèní poruchy trávicího traktu bývají také èasto ovlivnìné psychikou. Úkolem lékaøe je, aby ke zjištìní skuteèné pøíèiny tìchto poruch vyu¾il všech mo¾ností, které mu souèasná medicína nabízí.
MUDr. Blanka Malá


Komentáøe
Poslední komentáø: 02.11.2005  21:24
 Datum
Jméno
Téma
 02.11.  21:24 Magdalena dieta
 02.11.  19:25 Dana diety? úpravy jídelníèku!
 02.11.  18:23 Magdalena trávení
 01.11.  20:26 Igor koneènì spøíznìná du¹e
 01.11.  19:35 prababièka trávení
 01.11.  19:28 Igor se mnou je to stejný!
 01.11.  07:32 Dana moje téma!