Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Ilja,
zítra Vítìzslav.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Trénink mozku
aneb nová metoda na pomoc dìtem i dospìlým, nebo tahák na peníze?
Byla jsem doporuèena na zklidnìní roztìkaných smyslù na EEG Biofeedback trénink. Letáky oznamovaly, ¾e zlepšuje školní výsledky, sportovní výkony, ¾e program pro výcvik kosmonautù pomáhá dìtem. Nìkteré letáky mìly slogany: soustøeï se,  nebo spadne letadlo!
Dozvìdìla jsem se,  ¾e EEG BFB trénink dává novou šanci zlepšit funkci mozku. Budete rychlejší a pohotovìjší, uèení vám pùjde snadno, nauèené informace si budete pamatovat. Dìtem s poruchami mozku a uèení pomáhá zvládnout nároky školy. Zlepší soustøedìní, uklidní neposednost, sní¾í agresivitu a úzkost, zvýší zdravé sebevìdomí. Dítì bude samostatnìjší. EFG BFB trénink je vhodný i pro dospìlé. Zmíròuje deprese, upravuje spánek, zvyšuje výkonnost, zlepšuje pamì», pùsobí proti únavì. Jedno terapeutické sezení v pøíjemném prostøedí trvá 50 minut, doporuèeno je 2 – 3x týdnì. Bìhem tréninku postupnì dojde k vyladìní mozkové aktivity. Dosa¾ené výsledky Vás budou tìšit, nauèíme Vás i Vaše dìti uèit se efektivnì.
Nejsem dítì, ale problémy s tikem mám od dìtství, za mého dìtství se nediagnostikovala disgrafie, dislexie, diskalkulie. Prostì uèitel sdìlil rodièùm, ¾e dítì je lempl, línej, a ¾e je potøeba ho pøitáhnout nebo i pøitlaèit na rákosku. Výsledky, pravda, nebyly mnohdy valné. Ale dnes?
Tak jsem se nechala zapojit. Dostala jsem na hlavu a na ucho elektrody, posadili mne pøed monitor a pustili jakousi poèítaèovou simulaci. Buï krajiny s øekou nebo kosmos a úkolem je udr¾et cosi ve stejném sledu. Za jedno sezení 12 opakování. Kdy¾ mozek nechce, dosáhnete málo bodù a odborník pak má jakési hodnoty, ze kterých vyète práci vašich hemisfér. Nic mi to neøíkalo, ale absolvovala jsem 8 takových sezení. Nìkdy sama, nìkdy s jiným exotem. Pøeèetla jsem si posudek z University Karlovy, ve které se píše, ¾e pøístroj „Brainfeedback“ vyrábìný èeskou firmou (nejmenovanou) je dvoukanálový zesilovaè na úrovni elektroencefalografu, jeho¾ výstupní signál je podroben frekvenèní analýze a kvality tohoto volitelného frekvenèního pásma jsou pak pou¾ity jako mentální joistick pro poèítaèové hry, specielnì programované autory pro léèebné úèely. Zatímco pøi bì¾ných poèítaèových hrách utrpí mozek újmu v podobì tengovaginitidy, poruchy páteøe a pøedevším otupìlosti ducha, zde se naopak cvièí zesilovat svou vùli, projevovat ji psychosomaticky a tak navozovat ký¾ená frekvenèní pásma a potlaèovat nevhodná pásma v EEG, a ovládat svou psychofyziologickou aktivitu, eventuálnì potlaèovat ne¾ádoucí symptomy, jako je neklid, nespavost, ale i agresivitu a záchvatovou pohotovost.
 
Další leták nabízel test, který mìl zjistit nìco o dítìti, ale myslím, ¾e je aplikovatelný na dospìlé daleko více. Posuïte otázky:
1.Nechá se vaše dítì snadno vyrušit ze soustøedìní?
2.Dìlá mu potí¾e udr¾et pozornost?
3.Pøechází od jedné nedokonèené èinnosti k druhé?
4.Dìlá mu potí¾e naslouchat?
5.Zdá se, ¾e vás obèas neslyší?
6.Ztrácí èasto vìci?
7.Øíká hned, co si myslí a cítí?
8.Kdy¾ nìco chce, tak hned a bez èekání?
9.Pøerušuje vás èasto a skáèe do øeèi?
10.Dìlá nìco nebezpeèného, ani¾ si uvìdomuje dùsledky?
11.Je èasto nervózní a neklidné ?
12.Nedoká¾e v klidu postát nebo posedìt na jednom místì?
13.Mluví hodnì?
14.Málo si pamatuje?
Pokud je 8 odpovìdí kladných, pak dítì patrnì trpí lehkou mozkovou dysfunkcí a potøebuje podporu a odbornou pomoc.
Zajímavé, ¾e? Nejen pro rodièe dìtí. Tyto otázky by zodpovìdìlo kladnì velké procento dospìlých a senioøi skoro všichni. A nikdo jim nenabízí odbornou pomoc a podporu.
Byla tedy š»astná náhoda, ¾e jsem se na EEG BFB dostala? Posuïte sami.
Jedno sezení 300 Kè. Aby se mozková aktivita vyladila, musí zdravý dospìlý absolvovat kondièní trénink 10x.
Zmírnìní úzkostí, depresí a spánku vy¾aduje 20 sezení. Zvýšení sportovní výkonnosti 40 – 60 sezení. Pro mou osobu mi pan specialista doporuèil minimálnì 90 sezení. O prázdninách jsou ceny ni¾ší, 1 sezení jen (!) 250 Kè. Tuto psychoterapii nehradí pojiš»ovny. Byla jsem rozhodnuta zkusit to. Jen¾e nejsem na poèítaèové animace a prostøedí vyladìná a zaèalo mi to silnì jít na nervy. Ještì k tomu pouštìli rùzné hudby, nejhorší byl unylý italský romantik s vibrátem v hlase. To irská hudba se dala snést. Tak¾e jsem po 8mi sezeních kapitulovala. Stálo mne to 3000 Kè vèetnì vstupního pohovoru.
Mezitím jsem dva mìsíce èekala ne¾ se dostanu na øadu k neurologovi, aby vylouèil organické pøíèiny mých potí¾í. Pøinesla jsem mu také výsledky z mých sezení na EEG BFB. Povzdechl si a tváøil se skepticky. Neøekl ani slovo. Mám èekat na další návrhy a postupy nebo si mám radìji vyjet na kole do lesa a veèer jít s kamarádkou posedìt na téma „Pojïme na dvì deci, probereme vìci“ ???
Naši pøedkové øíkali – od nejlepších felèarù na sto honù daleko. A tak jsem ušetøila dalších X tisíc, a budu na tom stejnì jako doposud. Tìm dìtem ovšem pøeji, aby jim to pomohlo a jejich rodièùm, aby na to mìli .
S pozdravem „Zdraví pøedevším“ Eva Marková
 
 


Komentáøe
Poslední komentáø: 08.10.2005  22:08
 Datum
Jméno
Téma
 08.10.  22:08 Kvìta Evì
 07.10.  18:12 Magdalena Evo,
 07.10.  10:21 autorka díky Kvìto
 06.10.  23:48 Kvìta Na nic
 06.10.  15:18 Cate nevím, nevím.....
 06.10.  12:11 Kamila lampa