Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Drahomíra,
zítra Èenìk.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Dubnová romance


Dnešní den zaèíná dramaticky, proto¾e jsem zaspala. Svádím zápas s èasem, abych stihla vláèek-severáèek. Podaøilo se a já se s pocitem vítìzství rozhlí¾ím po ubíhající krajinì. Modrá obloha a sluníèko jsou pøíslibem krásného dne.


Prvním pøíjemným pøekvapením jsou skály v Podbabì, rozzáøené zlatými kvìty taøice skalní. Jaro si vùbec dává na svých obrazech zále¾et, ubírá hnìï, pøidává zelenou a ¾lutou, tu a tam i èervenavou, nìkde barvy promíchá a nanáší jemnými štìteèky do pupenù stromù... Pøesto¾e je jasno, obzor se schovává v jemném oparu, tak¾e Støedohoøí vytváøí napøed jen nenápadnou siluetu, která se k nám rychle pøibli¾uje...

 


Cesta lemovaná rašícími keøi, kvetoucími fialkami a ¾lutými orseji vyhlí¾í vesele a zvolna stoupá. Za námi zùstává vesnièka Re¾ný Újezd, za ní¾ se tyèí všeobjímající Lovoš v nìkolika zelenavých odstínech. Sametovým dojmem pùsobí nezalesnìná místa ji¾ních svahù. Sady pod Lovošem se odívají do bìlavých závojù


Úpatí Boreèe nás vítá barevnými koberci sasanky hajní, jaterníku podléšky a fialek. Ojedinìle a ještì nesmìle vyhlí¾í prvosenka jarní. Objevujeme ¾lutì kvetoucí køivatec. Ale pøevahu má modrá barva podléšek v nìkolika odstínech, nìkteré jsou moc bledìmodré a jiné dokonce narù¾ovìlé. Udivuje nás i rùzný poèet okvìtních lístkù. A je tu další rostlina s modrým a¾ modronachovým kvìtem - plicník lékaøský (Pulmonaria officinalis). Je to rapsodie v modrém s doprovodem zpìvu zejména pìnkavovitých ptákù... Zvolna se probouzejí lípy a duby, bøízy se probudily o nìco døíve, zahalené v svì¾e zelených krajkách lísteèkù... Listnatý les s ostrùvkem bílých a fialových svícnù køehké dymnivky duté a ojedinìlým ¾lutým kvìtem sasanky pryskyøníkovité. Zaujmou nás listy ba¾anky vytrvalé, která nám brzy uká¾e své drobné bílé kvítky.


Louèky, hájky, skupinky keøù a kamení, tentokrát je to svìtle šedý znìlec. Osamìlé malé i velké kameny, skupiny kamenù a kamenné sutì. Kameny porostlé lišejníky, ale i bez nich, jiné mají sametové èepice mechù.


Sluneèní paprsky hladí trávu, kamení a dopadají i pod rašící stromy, probouzejí hmyz, rùzné mušky a èmeláky. A je tu první motýl - bìlásek øeøichový s velkými oran¾ovými skvrnami na køídlech. Setkáme se s ním ještì nìkolikrát.... Pøipadáme si jako v pohádkové zemi, jde se nám lehce a mnì je do zpìvu. Jen tak si pro sebe pobrukuji vìtu z Handelovy hudby K ohòostroji. Asi to není náhoda.


Naše cesta je spojena i s nìèím ménì poetickým ale u¾iteèným. Máme s sebou tašky, do nich¾ sbíráme odpadky z nauèné stezky, které skonèí v kontejnerech. Tìší nás, ¾e jsme alespoò nìco málo pro pøírodu udìlali.


Sluníèko pøipaluje a na obloze se objevují drobné mráèky - kumuly. Posadíme se na louèce s výhledem na Lovoš. Kumuly se opravdu kumulují, šednou a bachratí, pohled na ku¾elovitý kopec s mraky je malebný. Posloucháme zpìv ptákù, znovu pøeletí bìlásek øeøichový, nad námi se mihne tmavý motýl, patrnì nìkterá baboèka.

 


Kopeèky Støedohoøí se probudily do bohatého ¾ivota a èekají na své otakárky.... a èekáme a tìšíme se i my.


Text a kresba:Jana Haasová - Vesuvanka

 

Náhled do malíøské tvorby Jany Haasové
Èeské støedohoøí – obrazy Jana Haasová
Z vernisá¾e výstavy obrazù

Básnì - Jana Haasová

 

Být Èechem… Jana Haasová, souèasná èeská malíøka a spisovatelka

Další èlánky autorky



Komentáøe
Poslední komentáø: 17.04.2012  08:11
 Datum
Jméno
Téma
 17.04.  08:11 Vesuvanka Evì (lyøe) a Vendule
 17.04.  07:38 Vendula
 17.04.  00:00 Eva (lyra)
 15.04.  17:28 Vesuvanka Janinì, EvìP a Bobo
 15.04.  11:55 Bobo :-)))
 15.04.  11:33 EvaP
 15.04.  11:22 Janina
 15.04.  10:26 Vesuvanka Kvìtì, Hany, dendì04 a Ludmile
 15.04.  09:48 denda04
 15.04.  08:39 Hany
 15.04.  08:04 kvìta