Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Drahomíra,
zítra Èenìk.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Ovìøování
 
        Snad ka¾dý z nás se dostal do situace, kdy potøebuje kopii nìjaké dùle¾ité listiny, ale takovou kopii, kterou by mohl pou¾ívat jako originál. Není tøeba zoufat, náš zákon pamatuje i na tyto pøípady a jedná se o ovìøování listin. Tím docílíme toho, ¾e máme více jejich vyhotovení, ani¾ bychom museli nechat zhotovit nový originál. K tomuto úèelu patøí tak zvané ovìøování listin. Úøednì ovìøená listina má platnost originálu.
        Ovìøování listin je v našem právním øádu upraveno zákonem, a to zákonem è. 21/2006 Sb., který nahradil dosud úèinný zákon è. 41/1993 Sb., a to od 1. bøezna letošního roku. Zákon 21/2006 Sb. je zákonem ovìøování shody opisu nebo kopie s listinou a o ovìøování pravosti podpisu. Dále rovnì¾ mìní nìkteré související zákonné pøedpisy. Na zákon navazuje vyhláška è. 36/2006 Sb. úèinnou od 1. bøezna 2006, o ovìøování shody podpisu nebo kopie s listinou a o ovìøování pravosti podpisu. Zákon upravuje obecná kritéria a vysvìtluje obecné pojmy v této oblasti a vyhláška pak specifikuje jakým zpùsobem úøady tuto evidenci ovìøování vedou, uvádí vzory ovìøovacích knih, techniku ovìøování apod. Pøílohou vyhlášky je seznam obecních úøadù, které provádìjí vidimace a legalizace, vzor ovìøovací dolo¾ky pro vidimaci a legalizaci.
       Napøíklad pro obèana obvodu Moravská Ostrava a Pøívoz je dùle¾ité aby vìdìl, ¾e pokud potøebuje nìjakou listinu ovìøit, musí pøijít do budovy radnice, kde jsou k dispozici dvì ovìøovací místa. Jedno je v pøízemí ve vestibulu radnice, kde ovìøují pracovnice za Magistrát mìsta Ostravy a v chodbì doprava z vestibulu je kanceláø, kde ovìøují pracovnice za Mìstský obvod Moravská Ostrava a Pøívoz. Jedna strana textu ovìøení stojí Kè 30,-, ovìøení podpisu stojí rovnì¾ Kè 30,-. Úøední hodiny pro ovìøování platí stejné jako obecné úøední hodiny pro ostatní èinnosti úøadu.
       Pokud se vrátíme k zákonné úpravì ovìøování, tedy k zákonu è. 21/2006 Sb.: v úvodu urèuje, kdo má pùsobnost k ovìøování. Jedná se o Ministerstvo vnitra, krajské úøady, obecní úøady obcí s rozšíøenou pùsobností, obecní úøady, úøady mìstských èástí (napø. v Brnì), úøady mìstských obvodù územnì èlenìných statutárních mìst (napø. v Ostravì) a úøady mìstských èástí hlavního mìsta Prahy. Jejich seznam je pøílohou pøíslušné vyhlášky, jak je uvedeno výše. Dále se dle zákona mù¾e jednat o újezdní úøady tam, kde jako samosprávní celky pùsobí (napø. Libavá), pokud jsou provádìcí vyhláškou k pøedmìtné èinnosti urèeny.
      Jmenované úøady provádìjí v rámci své pùsobnosti vidimaci - ovìøení shody opisu nebo kopie s listinou, tedy jejím originálem a legalizaci - ovìøování pravosti podpisu. Upravují formu ovìøovací dolo¾ky, kdy pøíslušná ovìøující osoba (úøedník) vyznaèí ovìøení jak na ovìøované listinì, tak v ovìøovací knize. Obì musí obsahovat nále¾itosti dané zákonem (jméno a pøíjmení obèana, údaj o trvalém pobytu, poøadové èíslo legalizace nebo vidimace, souhlas shody s originálem apod.). Rovnì¾ zákon stanoví, kdy nelze vidimaci nebo legalizaci provést. Vidimace se napø. neprovede
u specifických listin,  napø. nelze vidimovat obèanský prùkaz, cestovní pas, zbrojní prùkaz, vkladní kní¾ku, smìnku, cenný papír, los, sázenku apod. Legalizace se neprovede, kdy¾ je napø. podpis vyhotoven jinými písmeny ne¾ latinkou nebo podpis je na listinì, kde není ¾ádný text. Dalšími pøeká¾kami ovìøování mohou být pochybnosti o pravosti listiny, cizojazyènost textu, nesouhlas vidimované listiny s originálem apod. Zákon i vyhláška pak stanoví další podrobnosti, týkající se èinností spojených s vidimací èi legalizací.
    Ovìøovací èinnost je èinností pomìrnì frekventovanou a pro ka¾dodenní èinnost podnikatelskou i soukromou potøebnou. Ze zákona je pro úøedníky potøeba odborné kvalifikace a vykonání zkoušek k tomu, aby zamìstnanci tuto èinnost pøi výkonu státní správy mohli vykonávat. Ve výjimeèných pøípadech lze ovìøování provádìt i mimo úøad, kdy¾ je napø. obèan hospitalizován a nutnì ovìøení potøebuje. Setkáváme se  však i s pøípady, kdy si obèan ovìøení vy¾ádá v místì bydlištì s tím, ¾e nemù¾e do úøadu pøijít a pøi pøíchodu úøedníkù není doma, proto¾e si „zašel nakoupit“.
JUDr. Zuzana Horáková 
Tento krátký exkurz do oblasti ovìøování listin a podpisù mìl pøiblí¾it obèanùm, ¾e je to èinnost potøebná, ka¾dodenní a by» je zákonem upravena v ponìkud vázanìjší právní formì, stále slou¾í lidem a pomáhá jim.


Komentáøe
Poslední komentáø: 26.06.2006  19:05
 Datum
Jméno
Téma
 26.06.  19:05 emach
 26.06.  12:46 Jitka
 26.06.  10:13 Kamila
 26.06.  08:19 Janina