Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Evelina,
zítra Vladìna.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

®ivot v zemi protikladù

 

 

Na Ruzyòském leti¹ti se naposled obejmu se svým ta»kou, zatlaèím slzièky, z ptaèí perspektivy naposled rozlouèím se svou rodnou zemí a letím vstøíc mému roènímu dobrodru¾ství!

Brazílie! Zapátrám v pamìti..Zemì karnevalù, horka a Amazonských pralesù.

Taky si vzpomenu na Rio de Janeiro a jeho turistická lákadla - plá¾ Copacabanu a sochu Krista roztahující své ochranné ruce nad mìstem.

A je¹tì nìkde v mé pamìti se hlásí o slovo jméno fotbalisty Pelého.

To je hodnì málo. Ale u¾ za pár hodin pøilétám do Ria a od tohoto momentu mám mo¾nost ka¾dou minutu poznávat kulturu, lidi a ¾ivot v této nesmírnì zajímavé zemi!

 

V¹eobecné informace

 

Brazílie byla objevena roku 1500, kdy doplul k jejím bøehùm portugalský moøeplavec Pedro Álvares Cabral.

 

Kolonisté zpoèátku nepøikládali novì objevené èásti nového svìta velký význam, pozdìji se v¹ak v¾dy na¹el produkt, který se dal úspì¹nì vyvá¾et. Prvním takovým produktem bylo døevo vzácného stromu pau Brasil, poté tøeba cukr.

V pozdìj¹ích letech bylo na jejím území objeveno velkém mno¾ství nerostného bohatství v podobì zlata a drahých kamenù, díky nim¾ vzrùstalo ekonomické postavení Portugalska.

 

Brazílie pro¹la vývojem od  kolonie, pøes monarchii  po republiku, potýkala se  také s problémem otroctví, v jeho¾ dùsledku je brazilský lid lidem mnoha etnických skupin - bìlochù, èernochù a indiánù.

Kromì Portugalcù mìli významný podíl na formováni kultury také Francouzi a Holanïané.

 

Tato zemì je dnes nejvìt¹í zemí Ji¾ní Ameriky a tvoøí hranice se v¹emi jejími státy kromì Ekvádoru a Chile.

Je federální republikou, která je tvoøena z 26-ti státy a federálního distriktu hlavního mìsta. Tím je mìsto Brasília, které nechal v ¹edesátých letech vystavìt prezident èeskoslovenského pùvodu Juscelino Kubitschek. Roku 1960 se tedy Brasília stala po Riu de Janeiru novým hlavním mìstem.

Dùvody k této zmìnì byly dva, prvním bylo pøesunout lid z pobøe¾í do dosud nevyspìlého vnitrozemí, druhým dùvodem bylo polo¾ení Ria mezi moøem a horami, které u¾ neumo¾òovalo jeho dal¹í roz¹iøování. Umístìní nového hlavního mìsta je taky velmi praktické, le¾í v pøibli¾ném geografickém støedu Brazílie.

Dnes se z pùvodnì úøedního mìsta stává mìsto bì¾ného denního ¾ivota, s populací

cca. 2 miliony obyvatel.  Úøedním jazykem je  portugal¹tina a mìnou se stal po mnoha zmìnách a vývojích Real, za které tøi poøídíte jeden dolar.

 

Lidé

 

Je velmi tì¾ké napsat pár vìt, které by souhrnnì charakterizovaly celý brazilský lid.

V této zemi ¾ije mnoho lidí pocházejících z rùzných koøenù, rùzných sociálních vrstev, nábo¾enství, ¾ivotních podmínek èi názorù.

Ale ka¾dý Brazilec miluje hudbu, tanec, fotbal, slunce, plá¾e a v neposlední øadì lze o nich øíct, ¾e jsou to velmi dobøí vlastenci, milující svou zemi a dokazující to pøi ka¾dé vhodné pøíle¾itosti.

 

Dne¹ním nejvìt¹ím problémem je propastný rozdíl mezi sociálními vrstvami - obrovský poèet chudých lidí, velmi nízký poèet lidí støední vrstvy a znovu hodnì lidi bohatých.

 

Chudí lidé ¾ijí v tzv. favelách - chudinské ètvrtì, kde jsou malé domeèky poslepované k sobì v¹ím mo¾ným a mnohdy nemají ani základní vybavení nutné k ¾ivotu.

Hor¹í v¹ak je, ¾e v tìchto favelách nìkdy vládne jiný zákon, zákon, který si urèují lidé s penìzi, zbranìmi a drogami, na které je policie bohu¾el èasto krátká.

©patné na tom je, ¾e kdy¾ u¾ se èlovìk jednou narodí do tohohle prostøedí, je velmi tì¾ké dostat se z nìj ven. ©koly jsou drahé, bez ¹kol není práce a také malé dìti èasto musí místo ¹koly ¾ebrat èi krást peníze na ulici.

Tuto nepøíjemnou stránku Brazílie se sna¾í øe¹it jak prezident, tak politici i lidé vy¹¹ích vrstev, kteøí pøispívají penìzi, jídlem, obleèením èi ochotnickou pomocí ve specializovaných zaøízeních, kde se sna¾í chudým lidem pomáhat. Bohu¾el tato zemì je tak velká a ¾ije v ní tolik lidí, co pomoc potøebují, ¾e ji stále není dost.

 

A co lidé vy¹¹ích vrstev, mezi kterými jsem ¾ila???

Hned od zaèátku v¹ichni veselí, kamarád¹tí a stra¹nì lehko vás pøijmou mezi sebe, rádi pomù¾ou a poradí.

Je zvlá¹tní, ¾e vìt¹ina tìchto Brazilcù jsou nezdolní optimisti, sami øíkají, ¾e se toho kolem nich dìje tolik ¹patného, ¾e si musí u¾ívat ka¾dého dne a být ¹»astní, jinak ¾e by skonèili pøinejmen¹ím s velkými depresemi.

Jejich ¾ivot vypadá asi takto: malé dì»átko se narodí a proto¾e má maminka nárok jen na jeden rok mateøské dovolené, nechává svou ratolest od útlého vìku v nìjaké ¹kolce, z které pak pøechází do ¹koly.

Velkým pøelomem ka¾dého studenta je tzv. Vestibular - pøijímací zkou¹ky na vysokou ¹kolu, které se skládají na konci tøetího - posledního roèníku støední ¹koly. Projít zdárnì tìmito pøijímaèkami je obecnì mnohem tì¾¹í, ne¾ v ÈR, v¹ichni se na nì intenzivnì pøipravují celý poslední rok a spousta lidí napoprvé neuspìje a jde do pøípravného kurzu, aby to za rok zkusila znova.

Na vysoké ¹kole  studenti mívají praxi ve svém oboru, aby po ukonèení studia mohli ji¾ naplno pracovat.

Lidé tady pracují opravdu hodnì, èasto od rána do veèera, na¹tìstí pak pøijdou domù unavení, ale spokojení, ¾e mù¾ou vydìlávat peníze, aby dobøe zaopatøili své dìti.

A navíc to, co je veèer èeká doma je velmi pøíjemné, mají toti¾ krásnì uklizeno a na stole nachystané dobré jídlo. O to se starají posluhovaèky, které se velmi spolehlivì starají pøes den o byt, vìt¹inou za levný peníz, jsou to toti¾ ¾eny z vrstev ni¾¹ích, kde jim pøijde vhod jakýkoliv pøídavek do rodinné kasièky.

A tak se brazilský èlovìk v klidu nají, osprchuje, a pak u¾ vesele nìkam vyrá¾í, a» u¾ do kina, do posilovny nebo na nìjakou z poèetných párty, kde tanèí, pije, veselí se a¾ do rána, ani¾ by se omezoval a trápil tím, ¾e musí ráno do práce.

Takto plyne celý ¾ivot - hodnì práce, hodnì oslav, stykù s rodinou, dvakrát roènì dovolená k moøí, èasto strávený den v shopping centru, hodnì nabìhaných kilometrù

 èi vydøených hodin v posilovnì..A¾ pøijde stáøí, kdy má vìt¹inou èlovìk plný dùm v¹ech potomkù a aby se nenudil, tak si poøídí kousek za mìstem farmu, kde mù¾e trávit volné chvíle a u¾ívat si zaslou¾eného odpoèinku.

Líbil by se vám taky takový ¾ivot?

 

Pokraèování pøí¹tì

 

Reportá¾ psaná pro SeniorTip

Kateøina Èaputová, 20 let 

 

 

 

 



Komentáøe
 
 Datum
Jméno
Téma