Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Evelina,
zítra Vladìna.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

 

  Sozopol 

oslní historií 

i hospùdkami  

 
 

Pøíjemná, pohodlná i levná - taková mù¾e být va¹e dovolená v Bulharsku. Pokud se tam vydáte, nenechte si ujít náv¹tìvu historického mìsteèka Sozopol.

Bulharsko nabízí náv¹tìvníkùm mnoho turistických lákadel. Otrlej¹í a dobrodru¾nìj¹í cestovatelé mohou zamíøit do hor, romantiètìj¹í povahy okouzlí pøímoøská mìsteèka jako je Nesebar, Primorsko, Albena èi Sozopol. Poslednì jmenované mìsto le¾í asi tøicet kilometrù od Burgasu na skalistém poloostrovì. Cestovatele oslní bohatou historií, malebnými zákoutími, romantickými plá¾emi, pøíjemnými hospùdkami i laciným ubytováním. Dvoulù¾kový pokoj s výhledem na moøe zde se¾enete i za necelých deset euro.

 
   
 

Osadu zalo¾ili Øekové

 
 

Historie Sozopolu sahá a¾ do sedmého století pøed na¹ím letopoètem, kdy zde Øekové zalo¾ili osadu Apolon. Nazvali ji podle boha umìní. Postupnì se z malého hnízda stalo èernomoøské obchodní centrum. Autem èi autobusem se do centra mìsta dostanete po sto metru dlouhé ¹íji, která spojuje poloostrov s vnitrozemím. Z parkovi¹tì u moøe stoupáte úzkými ulièkami do historického centra mìsta. Na ka¾dém kroku narazíte na trhovce - prodávají tu pøedev¹ím zeleninu a ovoce. Hodnì je tu i stánkù se suvenýry, pohledy a moøskými ozdobami jako jsou hvìzdice èi mu¹le.

 
 

Kostel i muzeum

 
 

Na ka¾dém kroku rovnì¾ obdivujete ruènì háèkované ubrusy a prostírání. Místní ¾eny je prodávají porùznu - visí z oken domù, mají je rozprostøené na kolenou, nebo je dr¾í v rukách. Ani o zábavu zde není nouze -na chodnících natrefíte na poulièní muzikanty i na umìlce s loutkami obleèenými v národních krojích. Úzké ulièky lemují døevìné domky. Pro Sozopol - tedy alespoò jeho starou èást - je typické, ¾e první patro domù je ¹ir¹í ne¾ pøízemí a vyènívá nad hlavami chodcù. Moderní budovy je povoleno stavìt jen v nové ètvrti Sozopolu. Snad v ka¾dém domku je otevøena hospùdka, kavárna èi restaurace. Zamý¹líte-li posedìt v zahradní restauraci nad nìèím lahodným a ryze bulharským, objednejte si salát z èerstvé zeleniny, bílé peèivo a nezapomeòte na sklenku rakie. V Sozopolu stojí nìkolik svatostánkù. Za náv¹tìvu stojí kostel svaté Bohorodièky. V kostele si mù¾ete zakoupit dlouhé úzké svíce a ty pak zapálené zapíchnout na stojany do písku. Obdivovat mù¾ete i sbírku zdej¹ího archeologického muzea.

 
 

RADY NA CESTU

 
 

Mìna: Leva. Peníze je dobré mìnit jen v oficiálních smìnárnách.

Doprava: Nejrychlej¹í doprava do Bulharska je letecky. Pøímé lety nyní míøí nejen do Sofie a Varny, ale také do Burgasu.

Dárky: Keramiku èi ruènì háèkované prostírání a ubrusy. Milovníkùm dobrého jídla a pití jistì udìláte radost výteènými bulharskými víny a nejrùznìj¹ímu druhy sýrù.

 
   
   
 

Cestovní doklady: Pouze platný cestovní pas.

 
 

Bøehy øeky Ropotamo chaty nelemují

 
 

TURISTICKÁ ZAJÍMAVOST

 
 

Pokud u¾ budete mít dost koupání v moøi, vydejte se na romantickou projí¾ïku lodí po øece Ropotamo. Pøírodní rezervace urèitì stojí za náv¹tìvu.

 
 

Jen nìkolik kilometrù od historického Sozopolu se rozprostírá pøírodní rezervace kolem øeky Ropotamo. Po ní se mù¾ete vydat na romantickou vyjí¾ïku na loïce.

 
 

Vyjí¾ïka zaèíná u hlavní silnice spojující Sozopol a Pøímoøsko. Autem sjedete dolù k øece, kde stojí veliká informaèní tabule. Z nápisù v azbuce nemusíte mít strach, vìt¹ina informací je zde toti¾ turistùm podávána i v anglickém a nìmeckém jazyce. Na øece kotví nìkolik lodìk, ka¾dá je urèena asi pro dvì desítky pasa¾érù. Na pøídi døevìné bárky s nápisem Bourgas postává vousatý kormidelník, který je souèasnì i na¹ím prùvodcem. Vyplouváme. Øeka Ropotamo je poklidná, stejnì bez ¾ivota se zdají být i okolní skalní útesy po obou bøezích. Pomalu míøíme po proudu k ústí øeky do Èerného moøe. Do ticha krajiny se nese hluk lodního motoru. Zatímco napøíklad Vltavu èi Berounku lemují desítky chat, tady na nìkolikakilometrovém úseku vidíme jediný døevìný domek. Dle jeho zchátralosti a skromné vybavenosti soudíme, ¾e tu stojí ji¾ pìknì dlouho. Jiné chatky na bøezích nenajdete. Zásah do krajiny je zde toti¾ pøísnì zakázán. Naopak podél bøehu se leckde táhnou dlouhé drátìné ploty, které mají zamezit vstupu do rezervace.

Tok pokryjí kvìty leknínù

"Nejlep¹í je se sem vydat na jaøe. To øeku pokrývají kvìty leknínù, "radí nám kormidelník. Upozoròuje nás nejen na skalní útvar, který pøipomíná lví hlavu, ale rovnì¾ na nejrùznìj¹í druhy ptákù, které zde hnízdí. "Támhle sedí pelikán," ukazuje domorodec na uschlý strom. ®ije zde na 232 druhù ptákù, z toho sedm jich najdete na seznamu vymírajících druhù. Po pùl hodinì se blí¾íme k místu, kde se Ropotamo vlévá do moøe. Po obou bøezích se pohupují bárky místních rybáøù. Halekají a mávají na nás. Stejnì pøívìtiví jsou i pasa¾éøi z dal¹ích výletních lodí.

 
   
   
 

RADY NA CESTU

 
 

Mìna: Leva. Peníze je dobré mìnit jen v oficiálních smìnárnách.

Doprava: Nejrychlej¹í doprava do Bulharska je letecky. Pøímé lety nyní míøí nejen do Sofie a Varny, ale také do Burgasu.

 
   
 

Dárky: Keramiku èi ruènì háèkované prostírání a ubrusy. Milovníkùm dobrého jídla a pití jistì udìláte radost výteènými bulharskými víny a nejrùznìj¹ímu druhy sýrù.

 
 

Cestovní doklady: Pouze platný cestovní pas.

 
 

Adresa velvyslanectví ÈR: Posoåstvo na Èe¹kata Republika, ul. Panajot Volov, 1000 Sofia, BulgariaTel: 003592/9461111, 946110, fax:003592/9461800.

 
 

 
 

Milu¹e Enenklová

 
 

 


Komentáøe
 
 Datum
Jméno
Téma