Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Evelina,
zítra Vladìna.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

©kolství

 

 

Na Ruzyòském leti¹ti se naposled obejmu se svým ta»kou, zatlaèím slzièky, z ptaèí perspektivy naposled rozlouèím se svou rodnou zemí a letím vstøíc mému roènímu dobrodru¾ství!

Brazílie! Zapátrám v pamìti..Zemì karnevalù, horka a Amazonských pralesù.

Taky si vzpomenu na Rio de Janeiro a jeho turistická lákadla - plá¾ Copacabanu a sochu Krista roztahující své ochranné ruce nad mìstem.

A je¹tì nìkde v mé pamìti se hlásí o slovo jméno fotbalisty Pelého.

To je hodnì málo. Ale u¾ za pár hodin pøilétám do Ria a od tohoto momentu mám mo¾nost ka¾dou minutu poznávat kulturu, lidi a ¾ivot v této nesmírnì zajímavé zemi! Dnes vám budu povídat o tom, jak je to v Brazílii se ¹kolstvím.

 

 

Tak docházka do ¹koly, která by se dala pøirovnat na¹í základní je 8 let, a pak následuje støední ¹kola, tzv. collegio.

Na nìm se tøi roky studuje portugal¹tina, matematika, chemie, fyzika.. - funguje na stejném systému, jako na¹e gymnázia. Existuje zde i velmi malé mno¾ství ¹kol, na kterých Brazilci mohou studovat také technické pøedmìty, ale je prakticky nemo¾né zaèít pracovat po vystudování støední ¹koly, jak je tomu u nás.

Sice existují i ¹koly státní, ale jsou na velmi ¹patné úrovni, tak¾e kdo se chce dostat na dobrou vysokou ¹kolu a má na to prostøedky, studuje ¹kolu soukromou. ©kolné na kvalitních  ¹kolách

se vìt¹inou pohybuje od pìti do patnácti tisíc za mìsíc. A tato nemalá èástka se je¹tì navý¹í o výdaje za rùzné pomùcky, jako jsou uèebnice a za benzín, kteøí obìtují rodièe, kdy¾ ka¾dý den své ratolesti vozí do ¹koly a zpìt, proto¾e jim pøipadá autobus nebezpeèný.

Já sama jsem mìla mo¾nost pár mìsícù studovat na kvalitní ¹kole, tak¾e vám to mù¾u pøiblí¾it i zevnitø!

 Prvním, pro mne nejdøív nemyslitelným a neproveditelným pravidlem byla ¹kolní uniforma, která se skládá z velkého neslu¹ivého trièka vìt¹inou v ¹edých odstínech (viz obrázek), co¾ by je¹tì nebyl takový problém, hor¹í mi pøipadalo, ¾e v tìch ka¾dodenních tøiceti stupòových nebylo mo¾né do ¹koly obléknout sukni a kra»asy, povinností byly dlouhé kalhoty a uzavøené boty.

Mohli jsme si vybrat, zda chceme studovat dopoledne, odpoledne èi v noci, já jsem chodila dopoledne a vyuèování zaèínalo ka¾dý den ve ètvrt na osm, konèilo v¹ak ji¾ kolem poledne.

Ve tøídì nás bylo necelých ¹edesát, sedìli jsme si tedy málem na hlavách a opravdu v hodinách nezbyl prostor pro nìjakou individualitu. Vyuèování probíhalo podobnì jak u nás, ani osnovy pøedmìtù se výraznì neli¹ily. Písemky se v¾dy po nìjaké dobì sdru¾ily do jednoho týdne a hodnotily se bodovým systémem, aby student pro¹el do dal¹ího roèníku potøeboval získat min. 60 bodù ze 100.

 Pøedmìty, které jsou na ¹kolách zanedbávány jsou cizí jazyky (vìt¹inou angliètina nebo ¹panìl¹tina), vìnuje se jim jen jedna vyuèovací hodina týdnì, a proto, kdo se je chce opravdu nauèit, musí chodit do ¹koly soukromé, kde za mìsíc zaplatí od jednoho do dvou tisíc.

V posledním tøetím roèníku se vìt¹ina lidí pøipravuje velice zodpovìdnì k pøijímacím zkou¹kám na vysoké ¹koly, èasto tráví celé dny i víkendy ve ¹kole, nav¹tìvují pøípravné kurzy, a i tak se jich mnoho nedostane na nejlep¹í státní ¹koly, tak¾e se buï znovu zdokonalují celý dal¹í rok, nebo jdou na soukromé vysoké ¹koly, které jsou ménì kvalitní

a opìt se tu platí vysoké ¹kolné.

Já jsem svou druhou polovinu pobytu na ji¾ní polokouli strávila na právì takové ¹kole, která byla zalo¾ena na studiu hotelnictví a turismu, bylo to pro mì velice  zajímavé a pouèné.  Jediné, co mì èasto pøekvapilo byl velký nezájem nìkterých bohatých synáèkù, u kterých bylo pøekvapení, kdy¾ vùbec pøi¹li do hodin, nato¾, aby se tøeba uèili.

Vyuèování trvalo od pùl osmé do jedenácti, dennì jsme mìli jen dva pøedmìty, ze zajímavé nabídky napø. geografie, brazilské historie, psychologie èi pøípravy pokrmù a nápojù. Profesoøi se sna¾ili dìlat hodiny velmi zajímavé, prokládané filmy èi názornými hrami. Èasto jsme jezdili do pøírody nebo historických mìst na exkurze.

 

Párkrát jsem se dostala i na nejlep¹í státní ¹kolu, kde jsem studentùm pøedná¹ela o Èeské republice. Tady bylo více lidí, kteøí v hodinách projevovali mnohem více zájmu a nad¹ení a také se toho uèili nesrovnatelnì více.

Èasto taky mají studenti pøi ¹kole praxi ve svém oboru a tak pak není problémem, ¾e by byli po zdárném ukonèení studií nezamìstnaní. Co¾ je urèitì závidìníhodné a já bych nakonec jen vyslovila nadìji, ¾e i u nás tomu tak bude ji¾ v brzké budoucnosti.

 

Pokraèování pøí¹tì...

Reportá¾ psaná pro SeniorTip

Kateøina Èaputová, 20 let 

 

 

Související èlánky:

®ivot v zemi protikladù (1) 



Komentáøe
 
 Datum
Jméno
Téma