Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Evelina,
zítra Vladìna.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Nachází se uprostøed Kostelního námìstí Moravské Ostravy. Kostel sv. Václava je místo, které nás v tomto mìstì spojuje se støedovìkou historií. Patøí mezi nejstarší a nejvýznamnìjší kulturnìhistorické památky ve mìstì. Je zapsán na seznamu kulturních památek ÈR.
Poèátky kostela sahají do 13. století. Z této doby se však dochovaly pouze zbytky základù v presbytáøi kostela (prostor, v nìm¾ je umístìn hlavní oltáø kostela). Na poèátku 14. století shoøel a byl znovu vystavìn bìhem druhé poloviny 14. století. Zdá se, ¾e kostel pøe¾il dle dochovaných písemných zpráv dobu husitskou i tøicetiletou válku. Poškozen po¾árem byl a¾ v roce 1755. Znièen byl tehdy presbytáø a i kdy¾ pøi po¾áru v roce 1763 shoøela tøetina mìstských domù, chrám zùstal nepoškozen. Ze zprávy Dìkanské matriky Místek z roku 1764 se dozvídáme, ¾e kostel mìl kamennou vì¾ bez kopule s pìti zvony. 
 
V zápise ze zaèátku 19. století jsou uvedeny tyto zvony:
-  svatýVáclav (1568)
- Medián (1617)
- svatý Jan a Pavel (1765)
- svatý František (1556)
- svatá Barbora (1721)
 
 ®ádný z nich však nepøe¾il dvacáté století. Vì¾ byla ukonèena kopulí a¾ v roce 1805. Bìhem století byl kostel stavebnì upravován a i v létech 1814 a¾ 1816 byl zbarokizován. Farní funkci plnil a¾ do roku 1889, kdy se farním kostelem stal novì postavený kostel Bo¾ského Spasitele. Od roku 1997 probíhá rozsáhlá rekonstrukce kostela. Špatný stav byl zapøíèinìn dùlní èinností - kostel se místy propadal, spodními vodami, které narušovaly základy a nákladní dopravou, vedenou po desetiletí necitlivì v tìsné blízkosti kostela. 

Náklady v I. etapì èinily témìø  tøináct miliónù korun. Na financování se podílelo mìsto Ostrava, Ministerstvo kultury ÈR, Øímskokatolická farnost Moravská Ostrava a obèanské sdru¾ení sv. Václav. V èervenci 2001 zaèala II. etapa rekonstrukce. V kopuli vì¾e kostela, objevili stavební dìlníci dva mìdìné tubusy. Víèka tubusù odøezal, majitel stavební firmy, která nejstarší historickou památku opravovala, za asistence zástupce ostravsko - opavského biskupství. Co zajímavého v nich bylo ulo¾eno se dozvíte pøíštì. 

Zdenka Juøicová



Komentáøe
Poslední komentáø: 03.05.2006  07:01
 Datum
Jméno
Téma
 03.05.  07:01 hera