Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Evelina,
zítra Vladìna.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

 Rodinný ¾ivot, bydlení (3)

 

Tak první vskutku zajímavou vìcí je, ¾e vìt¹ina Brazilcù preferuje ¾ít v bytì, ne v domeèku. Proè??? Je to jednodu¹¹í, v bytì je mnohem ménì práce (-lidé si nemusí najímat tolik slu¾ek) a více komfortu. Ano i komfortu. Moderní vysoké paneláky jsou vìt¹inou oplocené a nedobytné jako hrady, jejich souèástí je podzemní gará¾ a velmi èasto bazén, posilovna, høi¹tì, salónky na poøádání párty èi velké prostory, kde se mù¾ete sejít s pøáteli, popovídat si pøi vùni grilovaného masa, které je zdej¹ími lidmi opravdu oblíbené.

Jeden byt èasto okupuje celé patro, tak¾e je rozlehlý a prostorný, s minimálnì dvìmi koupelnami, vybavený tì¾kým strohým nábytkem a vyzdobený velkým mno¾stvím rodinných fotek.

A jak bych shrnula rozdíly v bydlení??? Brazilská okna netìsní, skoro tady neexistují koberce - lidé se èasto nepøezouvají pøi pøíchodu domù, málokde najdete vanu, logicky se lidé v horkých dnech rad¹i nìkolikrát dennì sprchují, a poslední rozdíl, ani nevím jestli se to tady hodí..Ale myslím ¾e ano, je to dùle¾itá informace pro ty, kteøí by se pøípadnì rozhodli pro cestu do Brazílie, pou¾itý toaletní papír se vìt¹inou odhazuje do odpadkového ko¹e vedle záchodové mísy.

 

Celý byt udr¾uje èistý jako klícku jedna èi více posluhovaèek, které zde tráví hodnì èasu, mnohdy u svých zamìstnavatelù i bydlí, v malém pokojíèku vybaveném tím nejnutnìj¹ím.

Mezi jejich povinnosti spadá v¹echno, co si jen doká¾ete pøedstavit, od uklízení pøes vaøení a¾ po hlídaní dìtí. Nutno ale øíct, ¾e rodina èasto k posluhovaèce tak citovì pøilne, ¾e si ji nechají celý ¾ivot, i kdy¾ je pak stará a zvládne toho mnohem ménì.

 

Mìla jsem mo¾nost bìhem roku v Brazílii ¾it ve tøech rùzných rodinách a zamilovala jsem si v¹echny oslavy èi srazy celého pøíbuzenstva. Generace dne¹ních ètyøicátníkù je dneska nejspí¹ poslední velmi poèetnou generací, kde není ¾ádnou výjimkou, ¾e mají lidé 10 sourozencù, tudí¾ na ka¾dém by» jen rodinném obìdì je plný dùm 50-ti dobøe se bavících lidí v¹ech generací, co¾ dìlá  srazy velmi zábavné, èasto s ¾ivou muzikou, dobrým jídlem a pitím a¾ do rána.

Dnes u¾ bohu¾el mají lidé stále ménì dìtí, proto¾e je ¾ivot velmi nákladný, ale já sama jsem si po tìchto rodinných akcích usmyslela, ¾e jestli budu mít dostatek penìz, tak si poøídím spoustu dìtí, je krásné, ¾e kdy¾ je pak èlovìk starý, tak má stále plný dùm svých blízkých a nikdy mu nezbude èas na pesimistické pøemítání a smutnìní.

 Brazilské rodiny dr¾í hodnì pøi sobì, a tak není výjimkou, ¾e "dìti" ¾ijí u svých rodièù  do tøiceti i více let, a ti se je vùbec nezdráhají podporovat, jak jen mù¾ou. Tohle mi pøi¹lo opravdu zvlá¹tní, tøicetiletý pracující chlap a bydlí u rodièù, kteøí platí byt, nakupují jídlo, ráno jej nìkdy chodí budit, aby nezaspal. Holt jak se øíká, jiný kraj, jiný mrav.

 

Pokraèování pøí¹tì

 

Reportá¾ psaná pro SeniorTip

Kateøina Èaputová, 20 let 

 

 

®ivot v zemi protikladù (1) 

®ivot v zemi protikladù (2) 



Komentáøe
 
 Datum
Jméno
Téma