Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Evelina,
zítra Vladìna.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Královské mìsto
Královské mìsto Beroun le¾ící na soutoku øek Berounky a Litavky láká k návštìvì nejen svými historickými památkami a bohatou kulturní a sportovní nabídkou, nýbr¾ i svým pøekrásným okolím. Je východiskem do dvou chránìných krajinných oblastí - Èeského krasu a Køivoklátska. V oblasti, která byla osídlena ji¾ od pravìku, vznikla ve tøináctém století pøi brodu pøes øeku M¾i (Berounku) osada. Procházela jí významná obchodní stezka vedoucí z Prahy do Plznì a dále do Bavor. První písemnou zprávu o mìstì nacházíme v listinì Pøemysla Otakara II. z roku 1265. Latinský název Verona byl do nìmèiny pøekládán jako Bern, do èeštiny jako Berona, Berún a Beroun. Mìsto však brzy zpustlo a musilo být znovu vybudováno za vlády Václava II. Byly zalo¾eny nové hradby a ochozy a byl zalo¾en i klášter dominikánù. V roce 1303 udìlil panovník Berounu majestát, podle nìho¾ se mìsto mohlo spravovat právem Starého Mìsta pra¾ského.
Dnešní Beroun má 17 436 obyvatel. Jeho dominantou je budova radnice na Husovì námìstí, její¾ pseudorenesanèní podoba pochází z roku 1903. Z velmi zachovalého mìstského opevnìní z 1. poloviny 14. století se tìší zájmu turistù Pra¾ská a Plzeòská brána, zbytky hradeb, hradebního pøíkopu a bašt. Mìsto proslulo i svými hrnèíøskými trhy, na které se u¾ sedm let sjí¾dìjí nejlepší hrnèíøi a keramici z celé republiky. Právì hrnèíøi patøili ve støedovìku k vá¾eným a uznávaným øemeslùm. Velkou atrakcí je také berounská Mìstská hora s rozhlednou a medvìdáriem, kde ¾ijí od roku 2000 hrdinové televizního Veèerníèku Méïové Matìj, Vojta a Kuba. Mìsto Beroun má ve znaku a na svém praporu medvìda, a nyní se mù¾e pochlubit i medvìdy ¾ivými.
Beroun je významným centrem lehkého a støedního prùmyslu. Svou prùmyslovou zónu zaèal budovat u¾ na poèátku 90. let a zdejší podniky - Cembrit CZ, a.s. (výrobce støešní krytiny), Linde Frigera s.r.o. (výrobce chladírenské techniky) èi PAI s.r.o. (výrobce automobilových souèástek) patøí spoleènì s akciovou spoleèností Èeskomoravský cement, èlena skupiny HeidelbergCement Group v Èeské republice mezi nejvýznamnìjší zamìstnavatele ve mìstì.
Skuteènou explozi zaznamenala v posledním období hromadná i individuální bytová výstavba. V letech 2004 a 2005 bylo v severozápadní èásti mìsta, v lokalitì Palouèek, dokonèeno dvanáct bytových domù s 323 novými byty, další bytové jednotky se zaènou v blízké dobì stavìt v jejich tìsném sousedství. V centru mìsta naproti Grandhotelu Beroun byla v roce 2005 dokonèena výstavba polyfunkèního komplexu s obchodními plochami i bytovými jednotkami, v areálu bývalých kasáren staví mìsto 50 malometrá¾ních bytù pro sociálnì slabé obèany a bytová výstavba se plánuje i v bývalém pivovaru u øeky Berounky.
Berounští u¾ øadu let spolupracují s nìkolika partnerskými mìsty - holandským Rijswijkem, nìmeckým Goslarem a novì také s polským Brzegem. Ukázkou vzájemné spolupráce mù¾e být napøíklad výstavba obytného souboru v Havlíèkovì ulici v centru mìsta dceøinnou spoleèností významné holandské firmy na poli bytové výstavby Bouwfonds. Všechna partnerská mìsta pak Beroun podpoøila i v dobì nejt쾚í, kdy¾ se vzpamatovával z rozsáhlých škod zpùsobených nièivou povodní v srpnu 2002.
Václav Šmíd


Komentáøe
Poslední komentáø: 01.03.2006  19:04
 Datum
Jméno
Téma
 01.03.  19:04 gagiknedlik Temná místa Berounska
 01.03.  14:13 Svatopluk Beroun a okolí
 26.02.  12:26 gagiknedlik vnuèky
 26.02.  10:07 Standa
 25.02.  19:25 Jarka
 25.02.  19:05 gagiknedlik Jsem nad¹ený
 25.02.  17:25 gagiknedlik i okolí Berouna je pìkné a spojení s Prahou výteèné
 25.02.  15:40 Kamila kraj