Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Evelina,
zítra Vladìna.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Jedno vím jistì, je¹tì jednou se tam chci vrátit

Za tìch nìkolik dnù, které jsem v Londýnì loni o vánocích strávila, mnì Londýn poodkryl svou tváø a nav¾dy tak zùstane jedním z mìst, do kterého se chci rozhodnì vracet. Dnes se s vámi o nìkteré postøehy podìlím svým povídáním. Asi jediným negativem byla dlouhá a únavná cesta. Ov¹em jinak výlet nemìl chybu a obsahoval v¹e: prohlídku památek, náv¹tìvu muzeí a divadla; obchodù a hospùdek, ale hlavnì setkání s mým synem, který vylétl z hnízda a usadil se na èas v Anglii. Poèasí bylo nevlídné a tak pøi¹el na øadu i de¹tník jako nedílná souèást denní výbavy. Nebudu jmenovat v¹echny památky, co jsem vidìla. Byly krásné, ale také jsem se zajímala, jak Britové slaví vánoce. Pøi vánoèních oslavách si ka¾dá zemì zachovává své tradice. Ne v¹ude nadìluje dárky Je¾í¹ek a také nemají na ¹tìdroveèerním stole na¹e tradièní jídla, jako je rybí polévka, sma¾ený kapr, bramborový salát a vánoèní cukroví. Mají pro vánoèní svátky své osobité dobroty a tradièní recepty. O jednom, pro Anglii typickém jídle se doètete dále.

Nikdo z Londýòanù si asi dnes ji¾ nedoká¾e pøedstavit vánoèní svátky bez  ozdobeného stromu uprostøed Trafalgarského námìstí. Byl podobný stromùm, které zdobí dnes vìt¹inu na¹ich námìstí.

V centru Londýna je v èase adventním vztyèován od roku 1947. Je to ji¾ tradièní dárek hlavního mìsta Norska, Osla Londýòanùm za pomoc Britù bìhem druhé svìtové války.  Kdy¾ v roce 1940 Nìmci napadli a posléze okupovali Norsko, norský král Haakon VII. uprchl do Británie a tam vznikla také norská exilová vláda.

Vánoèní výzdoba se dle mého názoru neli¹ila od té na¹í. I u nás dnes ji¾ záøí v¹ude plno svìtel  ¾árovek a neónù s vánoèní tématikou.  Stromky v bytech zdobí záøivkami,  bøeè»anem, cesmínou èi jmelím (pod kterým se povìrèivì políbí pro ¹tìstí). Ve chvíli, kdy si doma postaví vánoèní stromeèek, mohou svolat vánoèní párty, dal¹í tradièní událost, pøi ní¾ sezvaní pøátelé popíjejí litry svaøeného vína.

Oproti nám ale Britové slaví ©tìdrý veèer o den pozdìji.

Jedno z typických vánoèních jídel je ovocný puding. Je tradiènì pokrmem ¹tìdroveèerního chodu. Pøipravuje se dopøedu, ji¾ v dobì adventu. Jako souèást tradice (prý?!) chodí uvaøený puding bìhem adventu míchat ka¾dý èlen rodiny a pøitom si pøeje pøání.

V prùbìhu veèeøe pak do pudingu ukrývají mince, prý, aby se jich dr¾ely peníze nebo malou drobnùstku s pøáním. ©tìdroveèerní menu se skládá z peèeného krocana s oøechovou nádivkou, který se podává s opeèenými bramborami, du¹enou mrkví a hrá¹kem. Pak u¾ èeká èleny rodiny vánoèní puding.

Potom si zapráskají papírovými trubièkami, takzvanými "crackery". Trubièka je na koncích smotaná a vykukují z ní dvì ¹òùrky. Kdy¾ se za nì zatáhne souèasnì, vydá cracker praskavý zvuk a obsah, v podobì bi¾uterie èi plastikové hraèky se vysype na podlahu.

Pak ale najednou v¹ichni zvá¾ní a usednou pøed televizi. Neèeká je ¾ádná zábavná show,  nýbr¾ sama královna. Ta ke svému lidu promlouvá o vánocích ka¾dý rok a její vánoèní proslov patøí ke koloritu vánoc tak neodmyslitelnì, jako v Èeské republice na Nový rok projev pana prezidenta.

Pùvodnì bylo vánoèní veselí v této ostrovní øí¹i jedním velkým karnevalem, dnes se promìnily ve svátky rodiny.

Ale i tady, co si budeme povídat, se zvyky mìní. Mladá generace ji¾ netráví hodiny pøíprav v kuchyni. Na  veèeøi míøí zpravidla do restaurace. Svìdèí o tom i to, ¾e rezervace do vìt¹iny restaurací v Londýnì jsou na ©tìdrý veèer dlouho dopøedu rezervovány.   

                                                                                                                      

  Milu¹e Enenklová



Komentáøe
 
 Datum
Jméno
Téma