Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Evelina,
zítra Vladìna.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Magnum Sál  - neboli Velká sùl
První písemné zmínky o Vìlièce jsou zaznamenány v dokumentu Magnum Sál (Velká sùl) z roku 1125. Rozvoj mìsta byl spjat s rozkvìtem a úpadkem tì¾by soli. Solná lo¾iska ve Vìlièce mají sílu 300 a¾ 400 metrù. V provozu solného dolu je devìt pater sahajících do hloubky 327 metrù. Chodby vedou podzemím úctyhodných tøi sta kilometrù. Pro turisty byla zpøístupnìna prohlídková trasa, která mìøí tøi kilometry a vede v hloubce 64 a¾ 135 metrù. V podzemí uvidíte kromì tì¾ebních komor, chodníkù a solných jezírek nádhernou kapli blahoslavené Kingy a další sínì s umìleckými díly vytvoøenými ze soli. K nejkrásnìjším patøí reliéf Poslední veèeøe Pánì èi Svatba v Káni Galilejské. Nevšedním zá¾itkem pro návštìvníky je jízda originálním dùlním výtahem. Zámek z poloviny 13. století slou¾í jako Muzeum solného dolu. Ze støedovìku pak pocházejí zbytky mìstských hradeb a bašt. Z církevních staveb stojí za zhlédnutí kostel svatého Klimenta s kaplí Morsztynù, gotickým presbytáøem a sochami. Muzeum chrámových pøedmìtù obsahuje cennou sbírku zlatých monstrancí a kalichù.
Solné láznì pro alergiky
Podle polské legendy byla mocná lo¾iska objevena zásluhou blahoslavené Kingy. Historické dokumenty o dobývání soli ve Vìlièce jsou pøevá¾nì z roku 1288. Dùl prosperoval a¾ do 17. století a pøedstavoval základ královských pøíjmù. Doèasný úpadek nastal vinou špatného hospodaøení a švédských nájezdù. V první polovinì 19. století byly ve Vìlièce otevøeny solné láznì, které brzy získaly proslulost. Alergikùm je urèeno podzemní sanatorium pojmenované po legendární Kinze, které slou¾í od roku 1964.

Vìlièka, která le¾í nedaleko mìsta Krakova je známa právì pro solný dùl. Patøí mezi jeden z nejstarších v Evropì (z  roku 1119) a je znám jak ji¾ je výše uvedeno pod jménem Magnum Sall. Prohlídka trasa solného dolu, za pøimìøené vstupné, trvá asi 2 hodiny a èást, která se prochází je dlouhá 3 km. Dùl se vyu¾ívá i dnes pro tì¾bu soli. Do dolu  se sjí¾dí šachtou z roku 1620 do hloubky cca 60 - 100 m. Zde jsou vytesané do soli nejen výjevy z hornického ¾ivota, ale i roztodivní trpaslíci a skøítci a dokonce i kaplièky. V nejvìtším sále se konají dokonce i plesy.
Zvláštností je šeï soli, tak¾e se neubráníte si v chodbách líznout. V dole jsou i slaná jezera. Prostory v dole se vyu¾ívají mimo jiné k léèbì záduchy.

Marek Brázdil



Komentáøe
Poslední komentáø: 26.07.2005  07:42
 Datum
Jméno
Téma
 26.07.  07:42 Pavel dik
 25.07.  22:08 Karla I. Vìlièka-pro Pavla
 25.07.  13:21 Pavel Velièka
 25.07.  09:22 Karla I. Vìlièka