Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Evelina,
zítra Vladìna.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

 

LITVOU A LOTY©SKEM

 

Tak jsem se zase rozhodl pro dovolenou smìr východní. Tentokrát Litvou a Loty¹skem. Pro poznávání krásné a nedotèené pøírody je to asi dobré øe¹ení. V zájezdech je také hodnì pøírody asi z dùvodu, ¾e tìch památek a katedrál tolik není. Ne ¾e by nebyly vùbec.

Vyjel jsem se svou láskou Pavlou a dlouhodobì pou¾ívanou cestovkou  Bivak klub, dneska vlastnì Nomád. Vybírám si drsnìj¹í cestování. Myslím tím poznávací, pod stanem a polopenze. Tento zájezd mìl je¹tì podtext - pì¹í a vodní turistika. Zejména ta vodní turistika nás nadchla, proto¾e jsme oba ji¾ nìco sjeli a tento zpùsob pohybu milujeme. Termín cesty byl 6. - 21.7.2004.

Po pøejezdu Polska jsme v ranních hodinách dojeli do Litvy nedaleko Kaunasu. U pøehradního jezera byl umístìn skanzen . Na plo¹e asi 170 ha byly rozmístìny desítky staveb ze 17. a 18 století. Byly to moc hezké døevìné stavby s vybavením a zaøízením pøibli¾né také z té doby. Prohlídka nám v podstatì zabrala celý den. Nav¹tívili jsme je¹tì nedaleký klá¹ter, kam nás pustila z protekce pøedstavená. Sama nás provedla hlavnì kostelem. Klá¹ter se pozvolna upravuje a tak mimo kostela byly ostatní budovy je¹tì v ¾alostném stavu po bývalém socialistickém vyu¾ívání. Díky válce byl ale i kostel bez jednìch vì¾ních hodin a chybí je¹tì 3 zvony, které byly roztaveny. Plno výzdoby kostela bylo odvezeno Nìmci. Podobnì to vypadalo i v ostatních historických a církevních stavbách.

Moc jsme se tì¹ili na první kemp a mo¾nost se zase natáhnout. S radostí jsme uvítali kempování pøímo v areálu skanzenu. Co se týká kempù, tak tam je je¹tì co vylep¹ovat. Ne ¾e by jich v obou zemích bylo málo. Jsou, ale vybavenost je dost bídná. Vìt¹inou suché záchody, tureckého typu  (¹lapky a díra). Teplá voda málo kde a je¹tì èasto jen venku za takovým jakýmsi paravánem. Dobíje jsem baterky do kamery, fotoaparátu a mobilu jen na recepcích rùzné kvality. No jsou zkrátka dost spar»anské. Jinak jsme byli vìt¹inou na travnatém povrchu, do kterého se dalo zarazit kolík. Tyto nedostatky nahrazovala vìt¹inou krásná okolní pøíroda. Tak po noèním pøejezdu z domoviny ten stan byl balzám. Nìkteøí se za¹li koupat do jezera. My se jen v té dosti studené vodì opláchli. Taky jsme stihli ochutnat pivo ve skanzenovém obèerstvení. Nebylo ¹patné a ani dal¹í dny.

Dal¹í den nás èekal Kaunas. Èas na nìj byl zvolen pøíli¹ krátký a taky jsme tam byli dost brzo. My se chtìli zajít podívat na muzeum èertù, které je takovou zvlá¹tností. Bylo je¹tì zavøeno. ©koda. Jako loutkáøe mì to zajímalo. Dost takových organizaèních nedostatkù nám pobyt trochu kazilo. Po prohlídce historické èásti mìsta, která byla v klusu, jsme se pøesunuli ke Kur¹ské kose. Tady jsme mìli trávit dva dny pøevá¾nì koupáním. Poèasí v tuto dobu bylo chladné jako u nás a i Balt nám pøipomínal dovolené  v NDR. Teplota okolo18 ° C byla jen pro otu¾ilé. Ale na¹li se i tací. Tak jsme mìli dost èasu na poznání Rezervace Kur¹ská kosa. Nav¹tívili jsme postupnì kopec èarodìjnic. V zalesnìném kopci bylo plno øezaných soch  s pohádkových postav a výjevù. Mo¾ná, ¾e tam bylo nejvíc èarodìjnic. Za¹li jsme na hnízdi¹tì kormoránù, kterých posedávalo na jednom místì na stromech stovky. ®e tam sídlí dlouho a ve velkém poètu dokazovala i tì¾ba jejich trusu k výrobì hnojiva. Dal¹í zajímavostí byla procházka velkými píseènými dunami. Bylo dost vìtrno a tak se èlovìk cítil jako na pou¹ti. Písek byl jemný a za chvíli jsme ho mìli v¹ude. Bál jsem se dost o kameru. Procházka byla podle tyèí, jako v zasnì¾ených horách. Bylo to dost podobné. Na kose jsou i krásné píseèné plá¾e. ©koda, ¾e ta voda nic moc. Po pøespání na pobøe¾í jsme i druhý den pøejeli trajektem na kosu a nav¹tívili na severní èásti akvárium umístìné ve staré pevnosti. Hned vedle bylo delfinárium. Zhlédli jsme ¼ hod. program. Byl fantastický.

Dal¹í den jsme trávili v lázeòském mìsteèku. Tam bylo i nejvìt¹í muzeum jantaru . Marnì se neøíká této èásti Litvy jantarová riviéra. Jantar a døevoøezby byly vidìt v¹ude. Samý stánek s tímto zbo¾ím. No a dal¹í den jsme pøejeli do Loty¹ska. Pøenocovali jsme na bøehu øeky Gaji. Je to taky národní pøírodní park. Tady jsme byli tøi dny. Z toho jsme dva dny jeli po øece asi 50 km. Pùjèili nám lodì a vybavení. Odvezli nás proti proudu a my za¾ili krásnou plavbu " Loty¹ským ©výcarskem" . Okolo øeky byly pískovcové skály. Kemp byl v bøezovém lesíku a kdyby se tam ukázal dìdeèek høíbeèek, pøipadal bych si jako v Mrazíkovi. U kempu jsme nav¹tívili takové lesní safari. V oborách jsou místní zvíøata. No, nìkteré jsme dokonce i vidìli. Taky nás tu pøekvapila velká bouøka. Byla asi koncem chladnìj¹ího poèasí a dal¹í dny u¾ byli teplé a sluneèné.

Po dojezdu do kempu jsme je¹tì vyrazili na procházku okolím. Jako zajímavost byla ly¾aøská sjezdovka. V Litvì ani v Loty¹sku nejsou ¾ádné velké hory, ani kopce. Tato sjezdovka je vlastnì na svahu kaòonu øeky. Pøekvapením bylo, ¾e kousek vedle byla jedna z nejvìt¹ích bobových drah na svìtì. Mnì samozøejmì nenapadlo nic jiného, ne¾ sejít si celou bobovou dráhu. Povolili nám to. Probìhli jsme 1350 metrù dlouhým korytem. Dal¹í den jsme byli na blízkém hradì Turajda a jeho krásném okolí. Tam jsem se zase setkal s nejsilnìj¹ím Èechem Jiøím ®aloudkem. Dali jsme øeè.. V Rize bylo neoficiální mistrovství svìta nejsilnìj¹ích mu¾ù. To jsou ti co tahají kamiony a zvedají skály a pod. Byl jsem drobeèkem mezi horami masa.

Dal¹í den byla prohlídka nejsevernìji na svìtì polo¾eného vinohradu. Byl i ko¹t. No a potom prohlídka Rigy. Byla asi taky hodnì ponièena válkou. Pár hezkých objektù ve staré èásti a pár hezkých nových staveb. Opìt jsme v rychlosti prolétli staré mìsto a rychle pøejezd zpìt do Litvy.

V Litvì jsme kempovali u národní chránìné oblasti  plné jezer. Název mi vypadl. Tady jsme tøi dny jezdili na veslicích. Byla to nádhera. Poèasí u¾ bylo parádní. Tady jsme mìli dost èasu se i cestou koupat. Jezera byla tìsnì vedle sebe a tak bylo nejhor¹í jen najít prùjezd rákosím a proplout ú¾inou mezi nimi.  Byla to paráda. Tady jsme taky asi po 50 m výstupu do¹plhali na nejvy¹¹í horu Litvy, "vysokou" celých 155 m. Byl tu ale krásný rozhled asi po osmi jezerech rùzné velikosti. Nevìøil jsem tomu, ¾e jsme po této stojící vodì urazili za den i 45 km. Ale to v pohodì. Pøi obou plavbách jsme konzumovali prùbì¾nì rùzné alkoholické nápoje. Ta voda nás dala dost dohromady. No byla to paráda. Nakonec je to vidìt i na fotkách, které mám na webové stránce http://lindner.album.droxi.cz/ Album Litvou a Loty¹skem se musí otevøít kliknutím na nìj a potom si to ¾ádá heslo k otevøení No a to je: vladimir. Tak je mo¾no si mé plky doplnit o obraz.

Nedaleko jednoho jezera jsme nav¹tívili pì¹ky muzeum vèelaøství a taky jeden starý vodní mlýn. Oboje bylo hezké. Muzeum vèelaøství bylo rozsáhlé a plné starých vèelínù. Plno jich bylo dokonce i funkèních.

Jinak, co se týká lidí. Byli vstøícní a kdy¾ jsme øekli, ¾e jsme èe¹i, tak s námi mluvili i rusky. Na¹tìstí jim to ¹lo èasto tak bídnì jako nám. Potraviny a jídlo bylo cenovì pøijatelné a pivo bylo dobré.

Na konci plavby po jezerech jsme od cestovky byli pozváni na veèeøi do hospùdky. Dostali jsme jedno z typických jídel, cepelíny. Jsou to takové velké ¹i¹ky z bramborového tìsta , plnìné mletým mase. Byla toho dost velká porce. Sedlo na to jedno orosené pivko, které nám bylo také uhrazeno. Asi jsme u¹etøili na kempech.

Celkovì zájezd byl hezký a na organizaèní potí¾e jsme díky pøírodì pozapomnìli. Litva i Loty¹sko jsou zemì také ji¾ v Evropské unii. Jsou ji¾ dost evropské. Oproti Podkarpatské Rusy, kterou jsem projel loni, velký rozdíl. Zùstali hezké vzpomínky, plno natoèeného a nafoceného. Kdo má rád pøírodu v èisté podobì, tak doporuèuji. Pøíroda nás nezklamala.

 

Vladimír Lindner

 

Dal¹í fotky jsou také na tìchto webových stránkách ve veøejné galerii na  http://www.seniortip.cz/?module=club&action=galerie



Komentáøe
Poslední komentáø: 26.01.2005  14:09
 Datum
Jméno
Téma
 26.01.  14:09 Hola Pro Pavla
 26.01.  14:02 Hola Pro Hanku
 25.01.  18:35 Hanka dovèa
 23.01.  19:06 Igor Zajímavé povídání
 23.01.  19:01 Pavel hm