Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Evelina,
zítra Vladìna.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

 

Slovenské Tatry

 
 

Vysoké TatryZnalci øíkají, ¾e hory jsou nejkrásnìj¹í na podzim. Platí to dozajista i o slovenských Tatrách, o Nízkých i tìch Vysokých. Na¹tìstí pro znalce tento názor nesdílejí v¹ichni, a tak i o  prázdninách  turistické trasy pøipomínají  mìstskou promenádu. Ti, kteøí z døívìj¹ka Tatry znají, ale v posledních nìkolika letech v nich nebyli, by zøejmì byli ledasèím pøekvapení, soudím, ¾e ve vìt¹inì pøípadù pøíjemnì.

Kdy¾ v horách pr¹í

Zaèínat povídání o dovolené vyhlídkou na ¹patné poèasí není nejpøíhodnìj¹í, ale je to úèelné. Kdy¾ je v horách hezky, není nic jednodu¹¹ího a pøíjemnìj¹ího ne¾ zrána vy¹lápnout do kopcù. Co v¹ak dìlat, kdy¾ bude tam nahoøe mlhavo a de¹tivo? Jedna z pøíznivých zmìn, které se v Nízkých i ve Vysokých Tatrách staly, spoèívá v tom, ¾e i za nepøíznivého poèasí, kdy¾ se nedá vyrazit na horskou túru, je èím se zabavit. Viditelnì pøibylo pùjèoven kol a znaèených cyklistických tras, v øadì míst nabízejí zájemcùm jízdu na koních, místní cestovní kanceláøe zprostøedkují zájemcùm rafting na horských øekách, paragliding, výlety do blízkých zajímavých míst apod. Více mo¾ností nabízejí i hotely. Nìkteré mají vlastní bazény, øada z nich má herny vybavené pro nejmen¹í dìti a ka¾dý se sna¾í nabídnout hostùm nìco, èím by se zabavili, kdy¾ se zrovna nedá vyrazit do hor.

 
   
   
 

Za hezkého poèasí

 
 

ÏumbierVìt¹ina tatranských hostí pøijí¾dí proto, aby si - podle chuti a kondice - u¾ilaDëmenovské jeskynì hor. Výbìr je v tomto ohledu tradiènì velmi rozsáhlý. V Nízkých Tatrách jsou to vìt¹inou snaz¹í vycházky a okruhy Demänovskou nebo Jánskou dolinou. Z tìch nároènìj¹ích je to výstup na Chopok nebo na Ïumbier, dvì nejvy¹¹í tamní hory. Ve Vysokých Tatrách je to podobné s tím, ¾e tam jsou i skuteèné vysokohorské trasy a horolezecké terény. Pøíjemné je také zji¹tìní, ¾e Tatry zùstávají èisté, ¾e se z nich nestává smeti¹tì ani v dobì, kdy se v nejnav¹tìvovanìj¹ích místech procházejí dennì stovky lidí. Hory zùstávají èisté i v tom smyslu, ¾e se z nich neztratili svi¹ti, kamzíci ani orli.

 
 

Je tì¾ké se ztratit

 
 

Je¹tì pøed nìkolika léty bylo pomìrnì snadné se v Tatrách ztratit. Ani snad ne tak v horách, jako vSmìrovky pod Ïumbierem nìkterých podhorských støediscích. Dnes je to obtí¾nìj¹í, bylo koneènì instalováno jednotné a pøehledné znaèení, podle nìho¾ se snadno dostanete k tomu èi onomu hotelu, k lanovce nebo na po¹tu. Øada hotelù instalovala hostùm pøístupné terminály informaèního systému, na nich¾ si lze vyhledat pøedpovìï poèasí, prohlédnout si nabídku slu¾eb, zjistit, kde je co zajímavého a vidìní hodného apod. V provozu jsou také informaèní tabule, na nich¾ si náv¹tìvníci mohou tlaèítky zvolit typ a kategorii ubytování a nechat si vytisknout odpovídající nabídku. Pro ty, kteøí pøijedou, ani¾ by ubytování mìli pøedem zaji¹tìno, je to výborná pomùcka - ov¹em jen tehdy, pokud jedno z tìchto zaøízení není mimo provoz a dal¹í vám nesdìlí, ¾e v tiskárnì do¹el papír. Nepatøíte-li k pravidelným a znalým náv¹tìvníkùm Tater a pokud nejste v¹emi potøebnými znalostmi a informacemi u¾ dávno vybaveni, stojí za to nav¹tívit nìkteré z tamních knihkupectví. V nich se v poslední dobì (mínìno rok a¾ dva) objevily nové publikace, z nich¾ se o Tatrách dozvíte snad v¹echno, co je u¾iteèné nebo jen dobré vìdìt. Od zcela praktických informací (kapesní bro¾urka Vysoké Tatry) a¾ po dìjiny jednotlivých støedisek a obcí, popis v¹emo¾ných pozoruhodností a povìsti, které se k nim vá¾í, vèetnì mnoha ilustrací a map (Slovensko - polské Tatry). V nabídce je i nìkolik bro¾urek o pøírodovìdných, cyklistických a dal¹ích trasách i s tipy na to, co a kde lze pøi jejich absolvování vidìt.

Èe¹i jsou vítaní

Batizovdké plesoÈas od èasu se jistì doslechnete o tom, jak se tomu èi onomu dostalo na Slovensku ústrkù proto, ¾e je Èech. Berme podobná povídání s velkou rezervou. Èechù jsem v Tatrách potkal hodnì a nepùsobili dojmem odstrkovaných. Ani já jsem se s ¾ádnou národnostní nepøízní nesetkal. Pokud si èlovìk tøeba nepadne do oka s èí¹níkem v hospodì, nebývá to zpravidla otázka národnostní, ale problém, s ní¾ se setkáte kdekoliv, doma pak nejèastìji. Dovolím si tvrdit, ¾e Èe¹i jako turisté jsou na Slovensku vítanými hosty. Nemusí to být - a také to zpravidla není - projev nostalgie po nìkdej¹í spolupatøiènosti. Dùvody jsou zcela pragmatické, øeèeno se ©vejkovým Palivcem "host jako host, tøeba Turek". Øíká se tomu také "neviditelná ruka trhu", která v øadì minulých let nebyla k Tatrám dvakrát ¹tìdrá. S námi to navíc mají Slováci jednodu¹¹í ne¾ s Turkem u¾ proto, ¾e si rozumíme nejen v øeèi, ale i v tom, ¾e kdy¾ nesvítí ¾árovka na noèním stolku, neztropíme skandál, nevoláme øeditele hotelu a ne¾ádáme dvacetiprocentní slevu, ale zajdeme si do recepce pro novou.

 
   
   
 

První tatran¹tí turisté

 
 

Dìjiny turistiky v Tatrách sahají a¾ do 16. století. Tehdy se poprvé lidé vypravili do hor kvùli jejich krásám, nikoliv z èistì ekonomických dùvodù. První dolo¾enou turistickou vycházku podnikla do Vysokých Tater osvícená ke¾marská hradní paní Beata Laská. Se spoleèností svých pøátel se vypravila do Doliny Bielej vody a pravdìpodobnì do¹li a¾ k Zelenému plesu. První horolezecký výstup pak popsal ke¾marský matematik a astronom David Fröhlich, který v roce 1615 vystoupil na jeden z vrcholù v Lomnickém masívu, pravdìpodobnì na Ke¾marský ¹tít. Skuteèná turistika, zdaleka v¹ak ne ta masová, se v Tatrách provozuje teprve od 18. století, kdy si tam ¹lechtici zaèali stavìt svá letní sídla. K nim pak pøibývaly nájemné chaty a první hotely a v roce 1900 mìla ubytovací zaøízení ve Vysokých Tatrách celkovou ubytovací kapacitu 2300 lù¾ek.

 
 

Jirka Kolohnát

 
  Zajímavá povìst o Beatì Laské.: (kliknìte na odkaz)   
 

 


Komentáøe
Poslední komentáø: 07.12.2006  22:26
 Datum
Jméno
Téma
 07.12.  22:26 Helena Mertová Beata Laské