Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Evelina,
zítra Vladìna.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

 

Devìt pevnin v proudu Vltavy

 
 

 
 

Znáte pra¾ské ostrovy? Devìt pevnin v proudu Vltavy je urèených pøedev¹ím rekreaci. Omývá je proud Vltavy na území hlavního mìsta. V minulosti jich byla celá øada, vìt¹ina ale zanikla pøi pøestavbì øíèního koryta. Tak zùstalo napøíklad u¾ jen jméno z ostrova Rohanského èi Libeòského. Zbývající ostrovy a ostrùvky, a» vytvoøené èlovìkem nebo pøírodou, dnes slou¾í pøevá¾nì pro odpoèinek a zábavu. Je mo¾né na nich kempovat, sportovat nebo jen pøihlí¾et nejrùznìj¹ím kláním. Dìtský ostrov právì prochází rozsáhlou rekonstrukcí a pøestavba èeká i ©tvanici.

1. Trojský ostrov

BUBENEÈ - Nejvìt¹í z devíti pra¾ských ostrovù o rozloze 29 hektarù vznikl pøipojením èásti nìkdej¹ího men¹ího Trojského ostrova k ostrovu Císaøskému. Dnes nabízí kromì zákoutí s bujnou vegetací také zázemí pro jezdectví. V provozu je i nedávno dostavìná hala, která by nemìla slou¾it jen vrcholovým sportovcùm. Pøipravuje se také otevøení jezdecké ¹koly a provozovatelé poèítají i s pùjèováním koní pro vyjí¾ïky.

2. ©tvanice

HOLE©OVICE - Jméno ©tvanici s rozlohou 15 ha dala v minulosti lidová zábava, pøi které se poøádaly drastické hony na zvìø. Dnes je známá pøedev¹ím sportem. Ten z ní nezmizí ani po regeneraci za 1,2 miliardy korun, kterou bìhem ¹esti let provede hamburská firma. Ve východní èásti vznikne veøejný park s tenisovými kurty. Nové centrum volného èasu nahradí obrovský stadión v západní èásti, který nabídne bazény, víøivky, sauny a fitness.

 
   
   
   
   
 

3. Kampa

 
 

MALÁ STRANA - Tento umìlý ostrov patøí k nejvyhlá¹enìj¹ím místùm hlavního mìsta. Je také støedem pozornosti zahranièních filmových ¹tábù, které lákají pøedev¹ím takzvané Pra¾ské Benátky v severním cípu. Pøesto¾e filmování velmi èasto obtì¾uje obyvatele Kampy, nájem, který ¹táby za prostranství platí, u¾ vynesl peníze na obnovu zdej¹ího námìstíèka. Kampa je také pro Pra¾any oblíbeným místem odpoèinku a málokterý z nich ji opomene pøi tradièním pálení èarodìjnic.

 
 

4. Støelecký ostrov

 
 

STARÉ MÌSTO - Patøí mezi nejvìt¹í pra¾ské ostrovy. Jeho velikost lze posoudit z mostu Legií, který jej pøetíná zhruba v polovinì. Jméno mu dali pra¾¹tí støelci, kterým pozemek propùjèil Karel IV. Místo bylo dìji¹tìm jejich slavností, pøehlídek i soutì¾í. Dnes ostrov slou¾í pøedev¹ím vycházkám a odpoèinku, nabízí také U-rampu pro skateboardisty. Hostí také letní kino, hudební festivaly nebo Majáles.

5. ®ofín

NOVÉ MÌSTO - Zøejmì nejznámìj¹í a pouze tøi století starý pra¾ský ostrov pojmenovaný na poèest arciknì¾ny ®ofie. Je roènì dìji¹tìm desítek kulturních a spoleèenských akcí. V krásné novorenesanèní budovì se poøádají koncerty, módní pøehlídky, plesy. Upravený park v jejím okolí je vyhledávaným místem k posezení èi procházkám, zábavu nabízí i nejmen¹ím v podobì dìtského høi¹tì.

 
   
   
 

6. Dìtský ostrov

 
 

SMÍCHOV - Na men¹ím ostrovì, kterému dalo název jeho vyu¾ití, konèí ka¾doroènì na podzim polo¾ením vìncù smuteèní tryzna za v¹echny utonulé. V souèasnosti je Dìtský ostrov v rekonstrukci, na kterou Praha 5 vyèlenila 15 miliónù korun. I pak bude urèený pøedev¹ím dìtem. Objeví se nové lavièky a osvìtlení, høi¹tì nebo altán. Pro maminky s malými dìtmi pøibude i pøebalovací místnost. Obnova by mìla skonèit letos v záøí.

 
 

7. Petr¾ilkovský ostrov

 
 

SMÍCHOV - Málo známý pra¾ský ostrov poblí¾ Jiráskova mostu je dnes jen nepatrným zbytkem z pùvodnì rozlehlé pevniny v proudu Vltavy. Z velké èásti byl zlikvidován pøed první svìtovou válkou, aby mohlo vyrùst smíchovské zdymadlo. Na malém kousku, který zùstal, stojí dodnes nepøehlédnutelná Malostranská vodárenská vì¾.

 
 

8. Císaøská louka

 
 

SMÍCHOV - Nejji¾nìj¹í z pra¾ských ostrovù, dlouhý 1,5 kilometru, nabízí ubytování v kempech, je ale i dìji¹tìm závodù ve vodních sportech. U¾ nìkolik let se pøemý¹lí o úpravách Císaøské louky. Smíchovská radnice napøíklad poèítá s tím, ¾e rekreaèní charakter ostrova je¹tì posílí. Plánuje vybudování koupali¹tì a sportovi¹» pro skateboard, minigolf, tenis èi plá¾ový volejbal a dal¹í. Zároveò by pøes ostrov mìla vést smíchovská nábøe¾ní promenáda, která by konèila a¾ u Vy¹ehradu.

 
 

9. Veslaøský ostrov

 
 

PODOLÍ - Jméno tohoto ostrova, který le¾í naproti Císaøské louce, je teprve padesát let staré. Pochází z doby, kdy se místo upravovalo pro potøeby milovníkù vodních sportù. I dnes funguje Veslaøský ostrov jako zázemí pøedev¹ím jachtaøù, profesionálù i amatérù, ale èasto jej vyu¾ívají i rybáøi. Zároveò jsou na nìm umístìna èerpadla, která odebírají vodu z Vltavy pro Podolskou vodárnu a následnì pro pra¾skou vodovodní sí».

 
 

Alena Jasníková

 


Komentáøe
Poslední komentáø: 08.01.2007  21:30
 Datum
Jméno
Téma
 08.01.  21:30 mùra
 02.01.  09:51 Laïka procházka
 02.01.  07:04 Venca Praha