Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Martina,
zítra Drahomíra.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

 

Hospodyòka jdoucí pøes mrtvolyTam se dostala jen v reklamì

Jde od souduMartha Stewartová - Pøemek Podlaha v sukních radí Amerièanùm, jak si zaøídit harmonický domov, ale sama se dostala do tì¾kého maléru.

Kdy¾  pøed témìø tøiceti lety zaèínala ve sklepì svého domu péct koláèky a aran¾ovat kvìtiny pro slavnostní pøíle¾itosti, jistì je¹tì netu¹ila, ¾e se díky peèlivosti a vá¹ni pro detail stane arbitrem amerického vkusu a elegance. Svùj talent dovést v¹e k dokonalosti, a» u¾ se jedná o úpravu interiéru nebo natírání plotu, dokázala promìnit v obchod s miliardovými zisky. "Vìt¹ina lidí neumí vkusnì zkombinovat lo¾ní povleèení a já je to chci nauèit," prohlásila pøed pár lety, kdy¾ u¾ mìl konglomerát jejích firem, prodávajících "domácí ¹tìstí", miliardové obraty.

 
   
   
 

Její èasopis Na zaèátku milénia byla Martha Stewartová na vrcholu, stála v èele mediálního a designérského impéria Martha Stewart Living Omnimedia, vydávala jednu úspì¹nou knihu rad a nápadù za druhou, vlastnila èasopis tipù pro domácnost Martha Stewart Living s devíti miliony pøedplatitelù a ka¾dý týden udílela Amerièanùm ¾ivotní rady ve vlastním televizním poøadu. Její nábytek, ruèníky a dal¹í vìci do domácnosti zabíraly znaèný prostor v obchodním øetìzci Kmart a byly k dostání na internetu. Není divu, ¾e u¾ v roce 1996 ji èasopis Time oznaèil za jednu z nejvlivnìj¹ích osobností Ameriky. Na zaèátku leto¹ního èervna se v¹ak královna útulného domova dobrovolnì vzdala trùnu - ode¹la z vedení své firmy, aby ji uchránila pøed skandálem, do kterého se loni zamotala pøi prodeji akciíÈasopis vydávany v Japonsku biotechnologické firmy ImClone Systems. Podle ob¾aloby, je¾ proti ní byla letos v èervnu vznesena, disponovala informacemi, které ostatní akcionáøi nemìli, a tak mohla prodat své akcie pøedtím, ne¾ razantnì klesla jejich cena, co¾ se v USA pova¾uje za vá¾ný zloèin. Teï ¾enì, která ostatním radila, jak vést spokojený ¾ivot, hrozí a¾ deset let vìzení. A aby toho nebylo málo, její obchodní partner Kmart loni vyhlásil bankrot. A» se chce Amerièan vrhnout do èehokoliv, v¾dy najde nìjakou radu od Marthy - není snad ¾ádná praktická ani romantická potøeba, které by se tento americký Pøemek Podlaha v sukních nevìnoval. A miliony spoluobèanù se podle jejích rad opravdu øídily. V Americe existují samozøejmì desítky èasopisù plné receptù a rad, jak vylep¹it domácnost èi pìstovat rù¾e. Klíè Marthina úspìchu spoèívá - alespoò podle listu The Washington Post - v tom, ¾e neradí, jak vaøit, ale ukazuje zcela jiný ¾ivot, kdy má èlovìk moøe volného èasu (a penìz), aby si mohl hodiny vyrábìt pøáníèka k Valentýnu ze starých rodinných fotografií. Svìt, který je vìt¹inì pracujících ¾en na hony vzdálený, ale právì proto tak pøita¾livý. "Nepova¾uju sama sebe za prùzkumnici, která objevuje nové cesty. Jenom vylep¹uju vìci, sna¾ím se je udìlat líp," tvrdila o své práci Martha v rozhovoru v televizi CBS. "Tøeba se dá vylep¹it kuchyò, a pøitom jsou to levné malièkosti. Napøíklad kdy¾ myjete jemný porcelán, mù¾ete vylo¾it døez starými ruèníky. To fakt pomù¾e, skoro není mo¾né hrneèky rozbít. Anebo dal¹í tip. Kdy¾ umyju nádobí, polo¾ím ho vzhùru nohama na ruèníky a skoro ho nemusím utírat," prozradila zase divákùm CNN v poøadu Larryho Kinga, kterému poté tvrdila, ¾e i jako miliardáøka poøád je¹tì sama myje nádobí. Její perfekcionismus se ostatnì stává terèem vtipálkù: na internetu se objevují "Marthiny tipy", jak si tøeba vyrobit vlastní domácí kondomy.

 
 

Makala u¾ ve tøech letech

 
 

Jako malá babyJedna z nejbohat¹ích Amerièanek se narodila v roce 1941 jako Martha Kostyra v rozvìtvené dìlnické rodinì polského pùvodu. Spolu s pìti sourozenci vyrùstala ve skromném domì na pøedmìstí New Yorku. Za své impérium Martha vdìèí svému otci, to on jí v¹típil peèlivost a cílevìdomost. "Mìli jsme na zahradì cestièku z kamenù, mezi kterými rostl plevel. A otec mi øekl, vytrhej v¹echnu tu trávu. Myslím, ¾e mi byly tøi roky, tak jsem tam sedìla celý den a díky tomu jsem se stala jeho miláèkem," vzpomínala Martha v poøadu Larryho Kinga na svùj první pracovní den. Vytrvalost jí u¾ zùstala, a tak nikoho nepøekvapilo, kdy¾ se bez problémù do-stala na presti¾ní dívèí Barnard College na Manhattanu, kdeJako mladá lady zaèala studovat umìní. "Barnard College byla pìknì tvrdá. Kdy¾ jsem psala práci o architektuøe Louvru, jela jsem do Paøí¾e a na¹la si originální plány a kresby," vzpomínala v CNN. Bìhem studia si pøivydìlávala jako vcelku úspì¹ná modelka, a¾ ji presti¾ní spoleèenský èasopis Glamour v roce 1961 oznaèil za jednu z nejlépe oblékaných studentek. "To byl bezesporu jeden ze zlomù v jejím ¾ivotì, proto¾e o ní najednou vìdìla celá Amerika," tvrdí Christopher Byron, autor neautorizované biografie Martha Inc. Slibná kariéra modelky sice skonèila je¹tì v tém¾e roce, kdy¾ se vdala za Andrewa Stewarta, ale Martha se rozhodnì nemínila stát ¾enou v domácnosti na plný úvazek. Místo toho se vrhla do dal¹ího studia a coby jedna z prvních ¾en dobyla jako makléøka newyorskou burzu. "Byla to hezká, blonïatá makléøka v minisukni a vedla si fakt dobøe," tvrdí Byron.

 
 

Upeè tøeba chleba

 
 

Kdy¾ pøi¹la v roce 1973 finanèní krize, Martha si nezoufala. S man¾elem dali dohromady 34 000 Její styl dolarù a koupili starý dùm v Connecticutu, který nazvali Turkey Hill Farm. Právì tam zaèala historie její firmy. "Ode¹la jsem z Wall Streetu, místa, kde je èlovìk vystaven extrémnímu stresu, abych mohla trávit èas se svou dcerou Alexis, vylep¹it dùm, natøít okna, zalo¾it zahradu. A vidìla jsem, ¾e to má smysl, tak jsem z toho udìlala business," vzpomíná Martha. Tak¾e Alexis pøi¹la nakonec trochu zkrátka. "Nebylo deset sekund, aby matka nemyslela na svou práci," øekla pozdìji dcera listu Business Week. Bývalá modelka a makléøka se tedy vrhla na catering. Její pracovnou se stala kuchynì, kde pekla chleba, èokoládové dorty, vymý¹lela, jak prostøít tabuli, a uèila se uspoøádat "perfektní party". V¹echny své nápady vydala v roce 1982 v knize Entertaining, které se prodalo víc ne¾ milion výtiskù. V následujících letech se to,Podle ní se dìlaly suvenýry co zaèalo jako malá cateringová firma ve sklepì rodinného domu, rozrostlo na Martha Stewart Living Omnimedia - multimediální korporaci, která pøed loòským skandálem roènì vydìlávala kolem 200 milionù dolarù. V USA jde o jednu z mála tak velkých firem, za kterou stojí pouze jedna osoba a navíc ¾ena. Svùj vrchol Martha Stewartová za¾ila v roce 1999, kdy firmu nabídla k obchodování na newyorské burze. Na konci dne byla o 1,2 miliardy dolarù bohat¹í. "®ádná jiná ¾ena nevytvoøila takovou firmu za tak krátkou dobu, firmu, která by zaèínala peèením dortíkù ve sklepì a pak by za den vydìlala pøes miliardu dolarù," pochválila samu sebe v televizi CBS.

 
 

Okam¾itì to odnes!

 
 

Ale Martha nemá jen obdivovatele. "Ne v¹ichni ji berou coby celebritu kladnì, proto¾e je znaènì kontroverzní," tvrdí Jill Brooke, editor spoleèenského èasopisu Avenue. Poøádnì si na ní smlslByla pøedmìtem karikatur právì Byron, autor ji¾ zmiòované biografie Martha Inc., který ji vylíèil jako agresivní ¾enu, je¾ mnohdy vyjede na své zamìstnance i pøátele a jde za svým cílem pøes mrtvoly. "Nemá s lidmi trpìlivost, a èím je star¹í, tím je to hor¹í," pí¹e Byron. Ostatnì u¾ døíve se na veøejnosti objevily historky o její prchlivosti. V roce 1997 se støetla s jedním svým sousedem na Long Islandu kvùli jeho plotu, který se jí nelíbil. Na policii mu¾ vypovìdìl, ¾e mu nadávala "do sprostých lháøù" a køièela: "Ty a v¹ichni tví pitomí ilegální spojenci jste na nic." Pak do nìj prý i zaèala strkat. Martha v¹e popøela, nicménì pøípad vyvolal velký rozruch, proto¾e si nikdo nedovedl pøedstavit, ¾e ¾ena, která radí, jak uspoøádat kultivovaný èajový dýchánek, má takové chování. Poni¾ujícím zpùsobem se chovala i ke svému man¾elovi Andymu, který to nakonec nevydr¾el a v roce 1987 od ní ode¹el. Stalo se to právì v dobì, kdy Martha vydávala knihu rad, jak uspoøádat úspì¹nou svatbu. "Vybudovala jsem si kariéru, která stála na sdìlení, ¾e ¾iju ideální americký ¾ivot. A najednou to kvùli nìmu ¹lo v¹echno do háje," postì¾ovala si pozdìji. Jen¾e vina byla spí¹ na její stranì. "Køièela, nadávala mu, poni¾ovala ho, a to i pøed Jdena její pøedvádìèka cizími lidmi," øekl v poøadu televize NBS její mlad¹í bratr Frank Kostyra. "Jednou na Vánoce pøinesl zelené plastové nádoby na odpadky, které nebyly pøíli¹ dekorativní, a tak na nìj pøede v¹emi zaøvala ‚Okam¾itì to odnes'," dodal Frank. Ne¾ loni vypukl skandál s akciemi, byla Martha Stewartová skuteènou reinkarnací antického krále Mídase. Na co sáhla, to se promìnilo ve zlato. Ale loni pøi prodeji akcií oèividnì sáhla vedle a èeká ji nepøíjemný soudní proces. (Na internetu se hned objevily rùzné jízlivosti, jako ¾e Martha po výslechu na FBI, kde jí odebrali otisky prstù, radila svým ètenáøùm, jak se slanou vodou a citronovou ¹»ávou rychle zbavit inkoustu na prstech.) Zasvìcenci nicménì tvrdí, ¾e základy její firmy jsou natolik pevné, ¾e souèasný otøes pøe¾ijí. A i kdyby pro ni soud (zaène a¾ pøí¹tí rok) dopadl ¹patnì, jedno u¾ jí nikdo nevezme. Zanechala nesmazatelnou a podle mnohých docela pozitivní stopu v amerických domácnostech. "Nav¾dy zmìnila svìt dekorací," tvrdí Marian McEvoy, bývalá editorka èasopisù Elle Decor a House Beautiful. "Díky ní je svìt stylu dostupný. Odvedla nás od tìch pøí¹erných fialek a volánkù a dala nám èistý, logický, sofistikovaný a veselý svìt."

 
 

Markéta ®ídková

 
 

Zdroj: Pátek Lidových novin

 
 

 


Komentáøe
 
 Datum
Jméno
Téma