Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Bartolomìj,
zítra Radim.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

VESMÍR 25
 
Nedávno jsem v jednom èasopise narazila na èlánek o experimentální studii na myších, které od roku 1954 do roku 1972 provádìl John B. Calhoun  (11. 5. 1917 – 7. 9. 1995).  Byl to americký etolog a behaviorální vìdec, který studoval hustotu obyvatelstva a její vliv na chování jedincù. Tvrdil, ¾e bezútìšné výsledky jeho experimentù provádìných na myších, mohou být modelem budoucnosti lidské rasy.
 
Vyhledala jsem si jeho experiment Vesmír 25 a dobrý pocit z toho nemám, a proto jsem se rozhodla vás s tím seznámit.
 
Celý experiment opakoval 25x a poka¾dé mu vyšly stejné výsledky. V laboratoøi zhotovil dokonalý myší vesmír s omezením hrozby a smrti. Byla vytvoøena ètvercová místnost se stìnou o rozmìrech 2,57 metrù a výškou 1,37 metrù. Jídla a vody bylo dostatek. K dispozici byl dostatek útoèiš», aby se myši cítily v bezpeèí a mìly kde vychovávat své mladé. Myši byly poøízené z výzkumného ústavu, aby bylo zaruèeno jejich zdraví. Celý prostor se pravidelnì èistil, aby nedošlo ke kontaminaci prostøedí a nebyli tam ¾ádní predátoøi. Výzkum byl rozdìlen do nìkolika fází.
 
Fáze A – do místnosti byly vlo¾eny 4 páry. Nic moc se nedìlo, jen se èekalo na potomky. Tato fáze trvala 104 dní.
 
Fáze B – nastal explozivní rùst populace. Populace mladých myší byla tøikrát vyšší ne¾ starších, co¾ se v pøirozeném prostøedí nestává.
 
Fáze C – 315 dnem rùst populace se výraznì zpomaluje. Kvùli nadbytku mladších potøebovali ostatní migrovat, ale místnost to neumo¾òovala. Mladí samci se tak stáhli doprostøed místnosti, kde mezi sebou bojovali, do dìní spoleènosti se nezapojovali. Starší samci nemìli s kým soupeøit, stávají se znudìní a apatiètí. Samièky neustále musely pøesouvat svá mláïata kvùli bezpeèí a tím se kompletnì rozpadá sociální struktura. Apatie a nezájem starších i mladších samcù, obavy samièek o své bezpeèí zapøíèila výraznou redukci populace. Samci pøestali mít o páøení zájem, pouze ¾rali, pili a spali. Mìli hladkou, zdravou srst, kterou si lízáním stále upravovali. Calhoun jim øíkal krasavci. Zaèíná boj mezi generacemi, dospìlí zraòuji mláïata a staré slábnoucí myši. Narùstá homosexuální chování, samièky jsou vùèi samcùm agresivnìjší. Zvyšuje se poèet myší stahujících se neteènì do kouta a prakticky pøi napadení se nebrání.
 
Fáze D – V poslední fázi došlo k drastické redukci a závìreènému vyhynutí, kdy poslední myš zemøela 1780 den. K poslednímu oplodnìní došlo u¾ 920 den. A¾ do posledního dne mìli dostatek potravy i vody, na pøe¾ití to ale nestaèilo. Calhoun na základì této studie definoval, první stádium se vyznaèuje stavem ztráty smyslu ¾ivota a druhým je fyzický konec. Zda je tento experiment také aplikovatelný na lidský ¾ivot je na názoru ka¾dého z nás. Pokud ale u èlovìka dojde ke ztrátì smyslu ¾ivota, mù¾e to mít z dlouhodobého hlediska fatální následky.
 
Jeho práce získala svìtové uznání.
 
Co je etologie? Biologická vìda, která se zabývá chováním ¾ivoèichù. Všímá si ontogenetického i fylogenetického vývoje, vrozeného a získaného chování, vzorcù chování a významu urèitých vzorcù chování pro pøe¾ívání daného druhu.
 
Zdroj: https://www.mamlekare.cz/blog/experiment-vesmir-25-dokonaly-zivot-jako-zkaza-lidstva
 
Jaroslava Krejèová
* * *
Zobrazit všechny èlánky autorky


Komentáøe
 
 Datum
Jméno
Téma