Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek ©tìpán,
zítra ®aneta.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

 

 
 

Nevím, jak je to v jiných rodinách, ale v naší se ji¾ tøetí generaci na Mikuláše dává dìtem vánoèní kolekce, ovoce a èokoládový Mikuláš.

Mikulášem z èokolády se dìti upatlají hned, ovoce lhostejnì odlo¾í a kolekci jim zabaví a posléze dobøe uschovají rodièe. Dìti ji pak vidí a¾ na Štìdrý den.

Letos jsem vyhlásila zmìnu. Jednou jsem cosi hledala ve své „ archivní „ krabici, plné všelijakých zajímavých výstøi¾kù a našla tento recept na Perníkovou chaloupku. A proto¾e sklerosa tiše, ale za to vytrvale pracuje u¾ i na mì, mìla jsem recept od léta na oèích, abych náhodou nezapomnìla.

Nezapomnìla jsem a tak Vám ho pøedkládám k nahlédnutí, nechcete –li náhodou letos také uva¾ovat o nìèem, jiném, ne¾ je tradièní mikulášská punèocha. Ostatnì ta punèocha mù¾e být ještì k tomu :-))

 
   
   
   
 

PERNÍKOVÁ CHALOUPKA:

 
 

Pøipravíme si:

 
 

175g medu, 50g cukru, 50g másla, 300g mouky, 1 èajovou l¾ièku prášku do peèiva, 1 polévkovou l¾íci kakaového prášku, 1 èajovou l¾ièku perníkového koøení, 1 balíèek pomeranèové kùry, 2 bílky, 400-500g práškového cukru, 2 balíèky lékoøicových sukù,2 balíèky rybízového ¾elé, nìkolik barevných bonbonù, tuk a mouku na plech.

 
 

Pøíprava:

 
 

Med, cukr a máslo za stálého míchání povaøíme. Necháme vychladnout. Smícháme mouku, prášek do peèiva, kakao, koøení a pomeranèovou kùru a vmícháme do medu. Tìsto pøikryjeme a dáme asi na jednu hodinu odpoèinout. Z pevného papíru vystøihneme šablony ( viz nákres). Tìsto rozválíme na mouèené pracovní ploše na ½ cm silný plát. Pøilo¾íme šablony, tìsto podle nich vykrojíme. Pøitom tøi díly na domek a dva díly na komín vykrojíme dvakrát.

V pøedním dílu domu vykrojíme dveøe a okna. Ze zbylého tìsta formièkou vypichujeme jedlièky. Pøipravené èásti polo¾íme na vymaštìný a pomouèený plech. Peèeme 10-15 minut v pøedehøáté troubì. Necháme vychladnout. Bílek našleháme dotuha. Vmícháme do nìj tolik práškového cukru, aby vznikla tuhá poleva. Naplníme do zdobícího sáèku. Okraje èástí chaloupky potøeme polevou a chaloupku sestavíme. Necháme zaschnout. Pøilepíme komín. 

Chaloupku a jedlièky zdobíme polevou a sladkostmi.

 
   
 

Doba pøípravy asi tøi hodiny.

 
 

Magdalena Vlachová

 
 

 


Komentáøe
 
 Datum
Jméno
Téma