Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Drahomíra,
zítra Èenìk.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Posázaví - Pikovická jehla


Pikovická jehla - je štíhlá skalní vì¾ nad øekou Sázavou. Skalní vì¾ je vysoká 20 m a na jejím vrcholu je døevìný køí¾. Vlastní vrchol je však pøístupný pouze pro horolezce. I tak zde však máme slušný výhled do jejího okolí, pøedevším k øece Sázavì smìrem na Pikovice. Za tmavým høebenem nad vsí ji¾ teèe øeka Vltava.


K Pikovické jehle bohu¾el nevede ¾ádná turistická cesta, ani neznaèená cesta. Kdo má zájem toto vskutku ojedinìlé místo i pøesto navštívit, má mo¾nost jít z vlakové zastávky Petrov - Chlomek pøímo po kolejích a¾ k samé patì Pikovické jehly. Je však velice vhodné si pøedem vypsat všechny jedoucí vlaky v obou smìrech, aby byl ka¾dý v¾dy pøedem pøipraven vèas na vhodném místì uhnout jedoucímu vlaku.

 


Kdo nechce riskovat chùzi po kolejích, ale pøesto si za¾ít dávku poøádného adrenalinu, tak pùjde od vlakové zastávky dolù k Sázavì a z cesty odboèí vlevo na schody vedoucí k vlastnímu bøehu øeky. Je to stejná cesta, jako by šel zkratkou na Tøeštibok, avšak s tím rozdílem, ¾e u chat neodboèí do tunýlku, ale pùjdeme dál rovnì po bøehu øeky. Dojdeme tudy pohodlnì a¾ pod Pikovickou jehlu. Zde však idylka konèí. Z tohoto místa se toti¾ budeme sna¾it zdolat Pikovickou jehlu skalním výstupem po velmi strmém umìlém skalním náspu, který je slo¾en z kamenù. Pokud si však násep pozornì prohlédneme uvidíme, ¾e mezi kameny jsou menší èi vìtší mezery, které se dají vyu¾ít pro úchyt rukou i nohou. Je však nutno poèítat i s tím, ¾e ka¾dou mezeru mù¾e obývat zmije, èi jiný had. Náš horolezecký výstup pak ještì budou pìknì znepøíjemòovat vìtve keøù a stromù, které sahají a¾ na vlastní skalní násep. Já mìl na zádech jako v¾dy ještì batoh, a tak jsem byl ka¾dou chvilku povìšen na nìjaké vìtvi, jako na šòùøe na prádlo. Jakmile zdoláme tento tì¾ký úsek naší cesty a ocitneme se na ¾eleznièní trati, jistì neodoláme blí¾e prozkoumat Pikovickou jehlu a vylézt na ni, kam se jenom dá bez pou¾ití horolezeckého lana. Pokud jsme však ji¾ zde, tak by byla veliká škoda nezdolat protilehlé skalisko, které nabízí minimálnì stejný výhled. Mìl jsem to štìstí, ¾e do zdolání skály dokonce pode mnou projí¾dìl motoráèek.


Z protilehlé skály zde vidíme nejen dlouhý úsek øeky Sázavy s Medníkem, který máme pøímo pøed sebou, ale pøedevším celou západní oblast s Pikovicemi, které jsou pak lemovány na horizontu Brdy, pod kterými se nám skrývá soutok øeky Sázavy s Vltavou.

 




Ze skály máme pøímo pøed sebou Pikovickou jehlu, na které si mù¾eme pohodlnì pøeèíst pamìtní štítky na kamarády horolezce a vidìt, jak vysoko je skála nad øekou, a v jaké blízkosti od skály je vedena vlastní ¾eleznièní tra».


Kdy¾ jsem ji¾ byl na vrcholu skály, rozhodl jsem se, ¾e vyu¾iji tohoto výškového pøevýšení k bli¾šímu prùzkumu této partie. Vydal jsem se proto severovýchodním smìrem, kde jsem pøedpokládal, ¾e se nachází ¾lutá turistická cesta s Hadí vyhlídkou . Mùj pøedpoklad byl správný, a tak jakmile jsem po chvilce prošel hezkou partií lesa, stanul jsem pøímo na vrcholu Hadí vyhlídky. Pøesto¾e jsem zde ji¾ byl, tak jsem opìt celou skálu podrobil dùkladnému prùzkumu, právì tak jako sousední vyhlídku Tøeštibok, kam jsem následnì popošel. Abych však mohl podat ucelený obraz o tomto místì, tak jsem se rozhodl, ¾e se pokusím sejít po skalisku dolù a¾ na vlastní ¾eleznici. Vybral jsem si smìr a pomalu jsem se zaèal spouštìt dolù. Sráz je zde však vskutku neskuteèný, a tak jen velice tì¾ko zde èlovìk hledá nìjaká záchytná místa v podobì skály, èi stromu. Navíc povrch skály je pøímo posypán sutí, která se pøi ka¾dém kroku uvolòuje a padá dolù do údolí. S vynalo¾ením obrovského úsilí jsem se pøeci jenom dostal a¾ do blízkosti ¾eleznice. Vše však mìlo obrovskou slabinu. Spoèinul jsem sice u ¾eleznice, ale vysoko na skále, která je naprosto kolmá a vysoká asi 30 m. Spustit se tudy dolù na koleje je naprosto nemo¾né. Pøepadla mne bezradnost nad vzniklou situací. Vše se však zpravidla nechá øešit. Zvá¾il jsem tedy mo¾nosti, kterých vskutku mnoho nebylo a pokusil jsem se pomalu stoupat zpìt vzhùru. Pøi ka¾dém svém kroku jsem se sna¾il odklonit svùj smìr západnì tak, abych se dostal do rokle, která dìlí mezi sebou obì vyhlídky. Postup to byl velice zdlouhavý a ne v¾dy se mi podaøilo na první pokus najít to nejideálnìjší místo. Nakonec jsem se pøeci jenom dostal na koleje.


Jistì asi nemusím øíkat, jak jsem si spokojenì oddechl, kdy¾ jsem spoèinul na kolejích. Pokud bych pøedem vìdìl, co mne èeká, tak jsem do toho nešel. Kdy¾ je však ouvej, tak se èlovìk doká¾e v nouzi vypnout a¾ k neskuteènému výkonu. Ètenáø se mne zde asi zeptá: Bylo to nutné? Odpovídám, ¾e nebylo, ale ještì dlouho na to budu vzpomínat. O tom jak vypadá tato partie si ka¾dý nejlépe udìlá svùj vlastní obrázek z pøilo¾ených fotografií.


Kdy¾ jsem ji¾ byl na kolejích, tak jsem se rozhodl nejen pìknì si prohlédnou tunýlek, ale projít celou tra» po kolejích a¾ do Luk pod Medníkem. Pokud sladíme svùj krok s pra¾ci tak máme vyhráno. Na mnoha místech však s kolejemi vede soubì¾nì cestièka, která nám vše usnadní. Kolem trati nalezneme celou øadu pìkných míst.

 


V zatáèkách ¾eleznice si prohlédneme tøetí pomocnou kolej, slou¾ící k pøidr¾ování kola vlaku pøed vykolejením a pøeklopením. Pozoruhodných míst, na kterých jsou zde vybudovány jednotlivé usedlosti je vskutku øada. Vezmeme-li v úvahu skuteènost, ¾e témìø vìtšina z nich je pøístupná pouze pìšky, pak je s obdivem, jak bylo nároèné sem dopravit materiál pro vlastní stavbu objektu.

 

Fotogalerie - ZDE


Ludìk Horký

* * *

Zobrazit všechny èlánky autora

 




Komentáøe
Poslední komentáø: 11.03.2014  13:44
 Datum
Jméno
Téma
 11.03.  13:44 Vesuvanka díky
 10.03.  14:49 Láïa K.
 10.03.  13:59 Vendula
 10.03.  12:30 Inka
 10.03.  09:53 Von
 10.03.  08:19 LenkaP
 10.03.  07:54 Ludìk Horký Pikovická jehla - doplnìní fotografií do "veøejné fotogalérie"