Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Drahomíra,
zítra Èenìk.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Toulky Krkonošemi
Tip na výlet


Vloni jsme putovaly po Julských Alpách, letos jsme se pro zmìnu vydaly do našich hor. Jako cíl cesty jsme zvolily Krkonoše - Harrachov. Jak se pozdìji ukázalo, byla to docela dobrá volba. Popisovat horské mìsteèko Harrachov snad ani nemá smysl, hodnì je toho o nìm na internetu. Pøidám jen nìkolik soukromých postøehù. Tak jako ostatnì jinde mìsteèko vyrostlo do krásy. Procházet se jím je bezvadný relax. Milé hospùdky, pøedzahrádky plné kvìtin zvou k posezení, radost pohledìt. Však jsme toho také témìø ka¾dý podveèer vyu¾ily. Smutné na tom bylo to, ¾e jsme v nich sedìly jen my a pár nìmeckých turistù.


Proè? Náš obyèejný turista na to pravdìpodobnì nemá. Jen pro ilustraci, pivo (nevím proè, ale èepují ho tam ve sklenièkách na stopce v míøe 0,2 nebo 0,4) - sklenièka piva (0,4) stála 59 Kè. Tak nevím kam se podìl obchodní duch tamních hostinských. Co¾ takhle se vrátit k obyèejným pùllitrùm za pøijatelnou cenu. Snad by se tam posadilo více lidí.


Hotely a penziony jsou opraveny a skýtají naprostý luxus. Vzhledem k tomu, ¾e potøebují být obsazeny, nabízejí rùzné pobytové slevy. My jsme mìly balíèek „senzaèní prázdniny“. Opravdu doporuèuji - za rozumnou pobytovou cenu naprosté pohodlí. Novì opravený hotel Skláø na svých stránkách vše prezentuje. Strava formou bufetových stolù, k dispozici bazén, fitko, sauna, wirpool atd. Pokoje s luxusním pøíslušenství jsou vybaveny nábytkem na míru, na stìnì plazmový televizor… paráda, tak nìjak si pøedstavuji pøimìøené ubytování.


Turistika v Harrachovì – no, nic moc. Docela dobrá trasa je lanovkou na Èertovu horu, odtud pøes Ruèièky zpìt do Harrachova. Je na co se koukat. Další doporuèené trasy jsou u¾ spíše na výdr¾, vedou vysokým lesem, ale alespoò dýcháte èerstvý vzduch.

 

   


Kdy¾ u¾ jsme zajely tak daleko, tak u¾ jsme to spojily s návštìvou Polska. Do nedalekého mìsta Jelení hora (Jelenia Góra, asi 90 tis. obyvatel) je asi 30 kilometrù, tak proè nezajet. Moc krásné historické mìsto. Zalo¾eno bylo okolo roku 1278 a¾ 1286. Pùvodnì to byla stará slovanská osada. Centrum starého mìsta má mnoho architektonických památek, a» u¾ jsou to zámky, paláce, zbytky obranných zdí i kostely (kostel Sv. Erazima a Pankráce, kostel Sv. køí¾e, pravoslavný kostel Sv. Petra a Pavla z 18. století) a ulièky se secesními domy. Nejcennìjší zástavbou starého mìsta bude asi námìstí s domy s podloubím.

 

  


Jak u¾ napovídá sám název, ve znaku mìsta je èervený jelen. Jelen stojí na tøech zelených pahorcích. V ústech dr¾í tøi ¾aludy, které také symbolizuji lístky jetele.
Legenda praví, ¾e v dobách Boleslava Køivoústého kní¾e v prùbìhu lovu postøelil jelena. Jelen utíkal a kní¾e jej pronásledoval tak daleko, ¾e celá dru¾ina ho musela dlouho hledat. Jelen prý své zranìní jen pøedstíral, nebo» chtìl, aby se kní¾e v tìchto místech zdr¾el co nejdéle - tak dlouho, aby si povšiml nádherné krajiny. Tenkrát se kní¾e rozhodl v tìchto místech postavit ve 12. století opevnìný hrad.

 
Návštìva Jelení hory urèitì stojí zato. Je to jednoduše øeèeno starobylé a velmi malebné mìsto. Nejsou to ale jen historické památky, které tam najdete. Za zmínku stojí i horká vøídla a nádherné parky v Cieplicích – co¾ je lázeòská èást Jelení Hory.
A proto¾e le¾í v podhùøí Krkonoš, je obklopeno horami a lesy.


Na zpáteèní cestì jsme se zastavili ve Szklarske Porebe (èesky Skláøská Poruba). Je to rekreaèní, sportovní a turistické støedisko, které le¾í nedaleko hranic na rozhraní Jizerských hor a Krkonoš. Vzdálené je asi 6 km od hranièního pøechodu do Èeské republiky. Szklarská Poreba je také nejvìtším polským støediskem zimních sportù.

Historie mìsteèka je také starodávná. Vznik Szklarske Poreby se datuje k roku 1366. Na konci 13. stol. pozemky v této oblasti zakoupil Øád rytíøù z Teplic hlavnì z dùvodù hledání zlata a drahých kamenù. Jak u¾ název mìsta napovídá v polovinì 14. stol. zaèínají zde vznikat sklárny. Výroba skla je také spojena s tì¾bou døeva, tak¾e hlavní ob¾ivou v této oblasti byl skláøství a tì¾ba døeva. Od 19. století je prý vyhledávaným klimatickým místem s podmínkami srovnatelnými s Alpami.

Prošly jsme se ulièkami plnými butikù s nádherným módním zbo¾ím. Já jsem „ujetá“ na boty a kabelky a tak do mé garderoby pøibyla další kabelka. Poobìdvaly jsme ve stylové hospùdce.

 

    


Mimo jiné jsme také zjistily, ¾e odtud jezdí dva úseky sedaèkové lanovky s celkovým pøevýšením 603 m. na vrchol Krkonoš Szrenica (1362 m). To bylo pro nás v dalších dnech zásadní. Všechny další tury jsme tedy zaèínaly ze Skláøské Poruby na polském høebenu Krkonoš. Tam se nabízely krásné høebenové tury, mimo jiné i do èeské èásti Krkonoš. Odtud jsme smìrovaly na trasy k Labskému dolu, Labské boudì, Vosecké boudì i k prameni Labe, k vodopádu a roklinì Kamienczyk (výška 27 m) a prùrvì øíèek Kamienna a Czarny Topiel. Pìkná trasa je také dojet do Skláøské Poruby vlakem a pak udìlat pøechod do Harrachova. Všechny trasy byly pøevá¾né høebenové, nepøíliš nároèné s nádhernými rozhledy do okolí, prostì paráda.

 

 


Ještì jednu poznámku nesmím zapomenout. Vstup do polské èásti Krkonošského národního parku je zpoplatnìn. Jednodenní vstup do hor stojí 5 zlotých.

 

 


Dále se u¾ se mnou projdìte prostøednictvím fotogalerie. Pøíštì se mnou pojedete na druhou stranu - k našim východním sousedùm - chystám se do Sulovských skal a na mou milovanou Malou Fatru. U¾ jsem tam dlouho nebyla a je na èase tato èarokrásná místa pohladit pohledem.


Ludmila Holubová

Další èlánky autorky



Komentáøe
Poslední komentáø: 04.08.2011  06:46
 Datum
Jméno
Téma
 04.08.  06:46 Ludmila pro ZdenkuT
 01.08.  09:32 ZdeòkaT.
 30.07.  19:26 Ludmila
 30.07.  15:24 JanaS
 30.07.  11:52 Vesuvanka Ludmile
 30.07.  07:07 Ludmila
 29.07.  20:19 Vesuvanka díky
 29.07.  18:37 Ludmila
 29.07.  17:18 Vìra
 29.07.  15:13 Bobo :-)))
 29.07.  14:27 Karla I.
 29.07.  12:53 pavel
 29.07.  09:44 hera
 29.07.  09:10 ferbl
 29.07.  09:05 imraL