Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Martina,
zítra Drahomíra.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Jak jsme si namalovali ticho


Pokud vám nadpis tohoto fejetonu pøipomíná nedávný fejeton Mariana Pally (Salon, 23.6) jde o podobnost èistì zámìrnou. Jeho zdaøilý pokus, nahrát 45 minut pozoruhodného ticha, které se rozhostí ve sklepì pod peøinou, které dal na netu nezištnì k disposici veøejnosti, mì inspirovalo. Podobnì krásnou ptákovinu jen tak nenajdete. A tak jsem se rozhodl TICHO namalovat. Po delším hledání vznikl obraz pokrytý jednolitou tmavì fialovou barvou.


Potom jsem se zarazil, namalovat ticho se mi najednou nezdála a¾ taková ptákovina, ale docela vá¾ný výtvarný úkol. Pustil jsem se do hledání, ticho jsem nalezl ve fotografiích hluboko pod vodní hladinou, v kosmu i v pokojných lodích katedrál, nádherné snímky všech tìchto prostøedí se dají snadno vyhledat. Ale hledal jsem nìco originálního.


Protipól ticha, Køik, namalován byl, obraz Edwarda Muncha je dostateènì znám a srdce pøímo drásá. Dopustil jsem se svatokráde¾e a TICHO jsem znázornil parafrází jeho díla, jeho postavì jsem pøelepil ústa. Bylo to pøíliš drastické, šokující, zatou¾il jsem po tichu pøátelském, vlídném, co duši pohladí.


A tak jsem úkol pøedhodil svým internetovým pøátelùm z obrázkového svìta , který sdru¾uje amatérské výtvarníky, kteøí svá dílka, mnohdy skuteènì pozoruhodná, tvoøí na poèítaèi. Odezva byla takøka okam¾itá, vzniklo nìkolik studií, navíc doprovázených ¾ivou diskusí.


Míla je umístila do zasnì¾ených plání

 

 

 

Rù¾enka se pokusila o nì¾ný pohled dítìte, tiché dovádìní ledních medvìdù v nekoneèném vzdáleném prostoru.

 

 

Jirka se rozhodl pro fotografii, velebné krou¾ení èápù vysoko nad oblaky.

 


Nepochybuji, ¾e další díla, další TICHA budou vznikat, dokonce i mé jeho èistì tmavì fialové zobrazení vzbudilo slušný ohlas i diskusi, øešilo se, zda je ticho bílé, èerné, èi barevné.


Jednotlivá díla trpìlivì shroma¾ïuji a u¾ pøemýšlím nad jejich soubornou výstavou, mo¾ná v prvotní formì, mo¾ná ve tvaru velkolepé audiovizuální produkce. Co je jisté, výstava bude doprovázená reprodukcí Mariánova pozoruhodného záznamu ticha, pøípadnì záznamù z dalších prostøedí, z moøských hlubin, kosmu. Na jeho reprodukci navá¾e moderní balet a recitace veršù beze slov. Mohla by to být jedineèná Performance – pro realizaci snad najdu ty pravé!


Zkusím to, finanènì by mohl vypomoci Vít Bárta, ozvuèení, toti¾ o-tišení bych chtìl mít velmi kvalitní, pro jistotu se obrátím na PromoPro, taneèek bych svìøil osvìdèenému souboru VV, o recitaci beze slov bych po¾ádal nìkoho z poslancù, kteøí milují ticho (vlastní), tìch, co ještì ve snìmovnì nebylo nikdy slyšet.


Imrich Lencz



Komentáøe
Poslední komentáø: 21.07.2011  11:03
 Datum
Jméno
Téma
 21.07.  11:03 imraL
 20.07.  13:09 pavel
 20.07.  08:54 imraL
 19.07.  08:51 Lenka
 18.07.  23:52 jisuch53
 18.07.  22:02 Rù¾ena Ticho a medvìdi
 18.07.  17:02 pavelB Pointa
 18.07.  11:18 KarlaA
 18.07.  10:09 MilunaH
 18.07.  09:05 Ludmila
 18.07.  06:17 KarlaA