Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Martina,
zítra Drahomíra.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Skupina Poutníci
je známá svým osobitým pøístupem ke známým písním ve stylu bluegrassu a country a také svými vlastními skladbami, které pøesáhly rámec tìchto stylù a nìkteré z nich u nás, dá se øíct, ji¾ zlidovìly.
Kapela za 38 let vydala 12 CD nebo LP. Poslední natoèila a vydala v roce 2006 a jmenuje se „Poutníci 2006“. Celý letošní rok soubor vystupuje s poøadem ,,Poutníci“. Jeho dramaturgie je postavena na písnièkách ze všech poutnických alb. Posluchaèi tedy uslyší kapelní hity jako je Panenka, Telegrafní cesta èi Hotel Hillary, ale i nové písnì z posledního CD.
Základ souèasné kapely tvoøí Jiøí Mach (zpìv a mandolína),  Jan Máca (zpìv a kytara), nejmladší èlen souboru banjista a dobrista Petr Meèiar z Prievidze na Slovensku a kapelník a kontrabasista Jiøí Karas Pola.
 
Poutníci - rozhovor s Jiøím Polou
 
Mohl bys nám na úvod øíct pár slov o vašich zaèátcích?
Poutníci mìli svùj první koncert 4.12.1970,  a v tìch sedmdesátých letech se v èeském, tak¾e i moravském country zpívalo pøevá¾nì o tvrdých kovbojích, velkých láskách, velkém toulání tak¾e podobnì romanticky ladìné písnièky tenkrát hráli a zpívali i Poutníci. Zkrátka tenkrát všichni napodobovali styl pra¾ské skupiny Greenhorns. S pøíchodem Roberta Køes»ana do Poutníkù zaèala kapela hrát vlastní vìci na kterých se tedy nejvýznamnìji podílel právì Robert. Z jeho období pochází také vìtšina nejznámìjších poutnických písnièek, jako jsou tituly Panenka, Podobenství o náramcích èi Pojïme se napít.
 
Jaká je souèasnost Poutníkù ?
Poutníci celý loòský rok odehráli bez nejstaršího èlena Zdeòka Kaliny, takto kytaristy a zpìváka. On mìl poèátkem roku 2007 tì¾kou autonehodu a zdravotní stav mu nedovolil hrát. Koncem loòského roku jsme se se Zdeòkem domluvili, ¾e bude hrát propøíštì jen na koncertech v Brnì a na významných poutnických akcích. Stane se z nìj jednoduše emeritní Poutník. Tak¾e kapela v roce 2008 bude hrát v sestavì Jan Máca kytara, mandolína a zpìv, Jiøí Mach mandolína, kytara a sólový zpìv, Peter Meèiar banjo, dobro a steel kytara a Jiøí Karas Pola kapelník, kontrabas a sólový zpìv. Koncert pro rok 2008 s názvem „Poutníci“ bude slo¾en z novinek z CD Poutníci 2006, z tradicionálù americké country / Wayfaring Stranger / a kapelních hitù ze starších nosièù / Panenka, Telegrafní cesta, Hotel Hillary /. Kapela má taky nachystaný repertoár pro taneèní verzi programu, tzv. ,,Country bál“. Má také komponované vystoupení pro dìti o dìjinách country  „Na cestách country“ a na závìr roku  Poutníci budou hrát koncert s vánoèní tématikou s názvem „Country vánoce“. Kapela pomalu zaèíná chystat písnièky na nové CD. Poutníci letos odehrají 38. sezonu.
 
Vydali jste další CD, kolikáté je to v poøadí a èím se liší od tìch pøedchozích? Jak jste s ním spokojeni?
CD s názvem Poutníci 2006, jak je patrno dle názvu, vyšlo v roce 2006 a je dvanácté v poøadí. Od tìch pøedchozích se liší tím, ¾e jsme si ho vydali sami ve  vlastním nákladu. Také je odlišné v tom, ¾e na nìm spolupracujeme s textaøi, se kterými jsme pøed tím nepracovali. Jsou to Milan Jablonský, Tomáš Choura a Karel Plotìný. Spolu s dalším ji¾ osvìdèeným poutnickým textaøem  Josefem Prudilem a mou malièkostí vznikly celkem solidní a zajímavé texty. Hudbu k vìtšinì textù jsem si napsal sám, a¾ na dvì pøevzaté melodie od velikána americké country Krise Kristoffersona. Co se týèe spokojenosti, patøí tento nosiè podle mì k tìm lepším poutnickým, tak¾e jsem spokojen. Ale spokojenost - to je v¾dy cesta do pekel.
 
Jaké jste za¾ili v poslední dobì zajímavé koncerty ?
V poslední dobì jsme za¾ili nìkolik krásných koncertù a samozøejmì i tìch ménì povedených, ale o tìch bych radìji nemluvil. Velmi hezké vystoupení jsem si nachystal jako dárek ke svým padesátinám. To probìhlo v bøeznu loòského roku ve Slavkovì u Brna a pozval jsem si na nìj øadu bývalých kolegù v èele s Robertem Køes»anem. Všechno se a¾ pøekvapivì povedlo a vyprodaný sál byl nadmíru spokojen. Krásné bylo také hraní na plzeòském festivalu Struny. Hrát pøed návštìvou 2000 lidí je zá¾itek, zvláštì kdy¾ jsme museli dvakrát pøidávat a poøadatel nám sdìlil, ¾e to ještì do našeho vystoupení nikdo nedokázal. Závìrem roku 2007 jsme také odehráli øadu nádherných vystoupení s názvem Country vánoce. Asi nejvíce se to povedlo v Jedovnicích a v Èeských Budìjovicích v klubu Solnice. V letošním roce jsme za¾ili krásný festival Jamboree ve Strakonicích a pìkné koncerty ve ®ïáru nad Sázavou a Tøeboni.
 
Co bys vzkázal ètenáøùm na závìr?
A» zùstanou vìrní folku, country a bluegrassu a Poutníkùm. Pravdou je, ¾e divákù kromì letních festivalù ubývá. Tak¾e posluchaèi neseïte doma u rùzných reality show a vyjdìte za kulturou ze svého obýváku.
Ing. Václav Jansta
 
Napsali o skupinì Poutníci
 
" ... Poutníci jsou skupina z Èeské Republiky, která pou¾ívá bluegrassové nástroje jako prostøedek k vyjádøení svých vlastních hudebních myšlenek. Hudba zde nahraná není bluegrass, aèkoliv se mu pøibli¾uje v nìkterých skladbách, kde posluchaè ucítí silný newgrassový vliv."
            Bluegrass Unlimited USA kvìten 1999
 
" ... Takto rovnou a bez skrupulí vás nejnovìjší CD Poutníkù uchvátí a navnadí…"
            Miloš Keller, Folk&Country
 
" ... Poutníci patøí k naší …grassové špièce a musím pøiznat, ¾e se mi album velmi líbilo...."
            Jiøí Moravský Brabec, Folk & Country
 
 
Poutníci (1987, Supraphon)
Poutníci – diskografie
Wayfaring Strangers (1989, Supraphon)
Chromí konì (1990, Supraphon )
The Days Of Auld Lang Syne (1991, Supraphon)
Poutníci Live (1991, Supraphon )
Je to v nás (1992, GZ Lodìnice)
Písnì brnìnských kovbojù (1994, UMG Country Records)
Co u¾ je pryè (1997, GZ Lodìnice)
Krajní meze (1998, GZ Lodìnice)
Vzpomínky (1999, GZ Lodìnice)
Pláè a smích (2003, Ji-Ho Music)
Poutníci 2006 (2006, Jiøí Mach)
 
Skupinu Poutníci jste mohli vidìt na jejich koncertech napø. 13. záøí v Bruntále na festivalu Indiánské léto... více na www.poutnici.cz
 


Komentáøe
Poslední komentáø: 22.09.2008  12:29
 Datum
Jméno
Téma
 22.09.  12:29 Jelena
 22.09.  09:30 Marcela
 22.09.  08:52 Karla
 22.09.  07:51 Josef