Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Drahomíra,
zítra Èenìk.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Balíèek plný loutek


Divadlo loutek Ostrava slaví šedesáté narozeniny


Pøed šedesáti lety, 12. prosince 1953, odehráli loutkáøi v Ostravì své první pøedstavení. Ke kulatým narozeninám, které divadlo na sklonku letošního roku slaví, pro své pøíznivce pøipravili výpravný almanach k historii DLO, interaktivní výstavu v Ostravském muzeu, a jako vánoèní dárek balíèek plný loutek.


Ruská pohádka Dìda Mráz mìla v prosinci 1953 premiéru v tehdejším Krajském divadle loutek, které sídlilo na Masarykovì námìstí, a to - pozdìji pod novým názvem Divadlo loutek Ostrava – a¾ do roku 1999. Objekt, který je domovem DLO v souèasnosti, byl v roce 2011 rozšíøen o pøístavbu s alternativní scénou, amfiteátrem a galerií loutek s cukrárnou. Díky tomu mohlo divadlo, které roènì odehraje více ne¾ 600 pøedstavení pro dìti i dospìlé, rozšíøit své aktivity o komorní inscenace, zá¾itkové a výtvarné dílny a koncerty menšinových hudebních ¾ánrù.
„Do dùchodu se v ¾ádném pøípadì nechystáme,“ øíká Jarmila Hájková, øeditelka DLO.
„V¾dy» ještì nedávno na našem jevišti hráli ti, kteøí byli u zrodu divadla pøed šedesáti lety. Ú¾asné je, ¾e všem øeditelùm a umìleckým šéfùm se v¾dy podaøilo kolem sebe shromá¾dit umìlce a tvùrce, kteøí patøili èi patøí ke špièce ve svém oboru, a to mì naplòuje optimismem pro øadu dalších desetiletí, kam máme urèitì úspìšnì našlápnuto.“


Šedesáté narozeniny DLO si ostravské osobnosti divadelního a veøejného ¾ivota pøipomenou v pátek 13. prosince, kdy na slavnostním veèeru pokøtí publikaci „Divadlo loutek Ostrava. 1953 + 60 = 2013“, která poprvé mapuje celou historii divadla loutek v Ostravì. Autorkou první èásti publikace je dlouholetá dramaturgynì DLO Hermína Motýlová, která ji pøipravila u¾ k padesátému jubileu divadla, ale tehdy se almanach nepodaøilo vydat. O dìní v posledním desetiletí publikaci doplnil teatrolog Ladislav Slíva.


Pro veøejnost divadlo poøádá interaktivní výstavu PIMPRLÁRIUM v prostorách Ostravského muzea. Výstava je urèena jak dìtem, tìmi nejmenšími poèínaje, tak dospìlým pamìtníkùm loutkáøského umìní. Návštìvníci se mohou seznámit s bohatou historií divadla loutek a prohlédnout si jednotlivé typy „døevìných hercù“, s nimi¾ se v divadelních pøedstaveních setkávají. Prostøednictvím umìleckých snímkù Jindøicha Štreita, jednoho z nejvýznamnìjších souèasných èeských fotografù, poznají, jak divadelní inscenace vzniká – konkrétnì nahlédnou do zákulisí hry Oberon, která mìla premiéru v roce 1993, v re¾ii nedávno zesnulého Petra Nosálka a se scénografií Tomáše Volkmera, souèasného výtvarníka DLO.

 

Jindøich Štreit  - vznik inscenace Oberon

 

V dalších blocích výstavy se dìti mohou zapojit pøímo do divadelního konání - dotvoøit výrazy tváøe pøipravených panákù, rozpohybovat rùzné druhy loutek, vytvoøit svou vlastní loutku nebo si zahrát v marionetovém divadélku. Vernisá¾ výstavy probìhne 12. prosince a výstava bude otevøena a¾ do konce února 2014.


Dalším narozeninovým, a zároveò pøedvánoèním dárkem divadla je balíèek plný loutek. 
Jde o dárkový poukaz, který zahrnuje návštìvu nedìlního loutkového pøedstavení v lednu èi v únoru, prohlídku interaktivní výstavy a úèast ve výtvarné dílnì, kde si dìti budou moci vyrobit svou vlastní pohyblivou loutku. Termín výtvarné dílny je pevnì dán (12. a 26. ledna a
2. a 16. února), termín nedìlního pøedstavení si vlastníci poukazu budou volit sami a výstavu lze a¾ do konce února navštívit kdykoliv.


Z lednových nedìlních inscenací mohou vybírat u¾ nyní – na programu budou oblíbené pohádky Ošklivé káèátko, Brouèci nebo Kocourek Modrooèko, èi nejnovìjší rodinné pøedstavení z pera Jana Wericha Královna Kolobì¾ka První. Poèet prodávaných dárkových poukazù je omezen kapacitou výtvarných dílen. Cena poukazu pro jednu osobu je 130 Kè a zájemci jej mohou zakoupit v pokladnì Divadla loutek Ostrava.

Lucie Ryšavá



Komentáøe
 
 Datum
Jméno
Téma