Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Drahomíra,
zítra Èenìk.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Setkání na radnici

Bohumínský rodák a slavný moøeplavec Richard Konkolski, který letos v èervenci oslavil sedmdesátiny a zlatou svatbu se svou ¾enou Mirkou, zavítal ve ètvrtek 31. øíjna do Bohumína. Spolu s ním se na bohumínskou radnici sjela i jeho rodina a pøátelé, aby se stali svìdky toho, jak získává za své svìtové moøeplavecké rekordy, stálou pøízeò a reprezentaci Bohumína èestnou plaketu rodného mìsta. Spolu s pamìtním listem a finanèním darem mu ji udìlili místostarostové Bohumína Lumír Macura a Igor Bruzl. K nìmu pøidali i svíci Penzionu ve vì¾i, která má Konkolskému symbolizovat maják rodného mìsta pøi jeho plavbách svìtem.

 
„Letošní rok je pro mì mimoøádný. Jsem pøíjemnì pøekvapený tím, co se kolem mì dìje. Vùbec jsem neèekal, ¾e to bude tak intenzivní a ¾e získám ke svým 70. narozeninám tolik ocenìní. Všech si moc vá¾ím a dìkuji své ¾enì Mirce, na kterou spadl nejhorší údìl, a to èekání na ka¾dý mùj návrat z dlouhých plaveb. Zlatou svatbu jsme sice spolu ještì nestihli oslavit, proto¾e jsem dopisoval své dvì nové knihy, ale po našem návratu do Ameriky urèitì to napravíme,“ nechal se slyšet v Bohumínì Richard Konkolski.


Setkání na radnici se díky rodinì a pøátelùm promìnilo ve spontánní vzpomínání na okam¾iky pro¾ité se slavným moøeplavcem. K mìstským gratulantùm se pøidali i kamarádi Miroslav Švihálek a Jan Gospoš. Ti Konkolskému a jeho ¾enì pøedali moravskou slivovici a novinové èlánky a reportá¾e o jeho úspìších a kováø Jan Gospoš man¾elùm k 50letému výroèí ukoval rù¾i, svícen a podkovu pro štìstí. Konkolského pøátelé, spolu¾áci èi sousedé se v takové sestavì sešli po dlouhých letech. Setkání to proto bylo velmi dojemné. Nìkteøí z nich, tøeba Josef Plaèek, dorazili do Bohumína a¾ z Nìmecka a Konkolského nevidìli témìø padesát let. Jiní vzpomínali, jak Konkolského jako mladíka potkali, kdy¾ tlaèil po Lidické ulici v Bohumínì „dvoukolák“ s kládami døeva. Na dotaz, co s ním hodlá dìlat, jim u¾ tehdy odpovìdìl, ¾e stavìt námoøní loï.


Slavnostní odpoledne na radnici ukonèil Richard Konkolski vzkazem a podpisem do Pamìtní knihy mìsta Bohumína. Pak u¾ spìchal na besedu do nedalekého kina K3, kde na nìj èekaly dvì stovky jeho pøíznivcù.


Richardu Konkolskému uèarovaly lodì u¾ velmi brzy. Nejprve stavìl modely lodí a letadel, ty mu ale brzy pøestaly staèit. S jachtingem zaèal, kdy¾ mu bylo šestnáct let. Mezitím vystudoval stavaøinu, a kromì projektování silnic, ¾eleznic èi kotelen zaèal projektovat a realizovat na bohumínském Kališoku pøírodní koupalištì a stavìt zde lodìnici i vlastní loï. Ve svých 29 letech proslul Richard Konkolski svou první plavbou kolem svìta. V první polovinì 70. let minulého století jako vùbec první obyvatel suchozemského státu obeplul sám zemìkouli, a to na slavné jachtì Niké, dlouhé jen 7,4 metru, kterou postavil vlastníma rukama. V roce 1982 emigroval Konkolski do USA, aby mohl slavit úspìchy v závodech osamìlých moøeplavcù kolem svìta. Po své emigraci objel zemìkouli ještì dvakrát. O svých dobrodru¾stvích napsal øadu knih, natoèil také nìkolik filmù a sérii televizních dokumentù.

 


V zahranièí i v Èesku obdr¾el øadu ocenìní (napøíklad Zaslou¾ilý mistr sportu nebo Sportovec roku). Ètyøikrát také získal titul jachtaøe roku ve tøech rùzných zemích. V letošním roce se stal Richard Konkolski dr¾itelem hned nìkolika ocenìní. V únoru vstoupil do Sínì slávy Moravskoslezského kraje za celo¾ivotní pøínos v oblasti sportu. V záøí získal u pøi pøíle¾itosti Dne èeské státnosti Pamìtní støíbrnou medaili Senátu Parlamentu Èeské republiky za dosa¾ené úspìchy, celo¾ivotní pøínos pro èeský sport a reprezentaci a propagaci Èeské republiky. Zatím poslední ocenìní obdr¾el Richard Konkolski v pondìlí 28. øíjna v Den vzniku samostatného èeského státu, kdy mu prezident republiky Miloš Zeman udìlil Medaili za zásluhy o stát v oblasti sportu. K nìmu se o pár dní pozdìji pøidala Èestná plaketa mìsta Bohumína.


Lucie Balcarová

 



Komentáøe
Poslední komentáø: 04.11.2013  11:59
 Datum
Jméno
Téma
 04.11.  11:59 janina
 04.11.  10:01 ferbl
 04.11.  06:17 Bobo :-)))