Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Drahomíra,
zítra Èenìk.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Cesta Salajky po Èínì


Salajka Damboøice za¾ila nebývalý úspìch v Pekingu a Yichangu.
V minulém týdnu se vrátil Folklorní soubor Salajka Damboøice z turné po Èínì, kam byl nominován za Èeskou republiku. Poté musel být vybrán ze tøiceti zemí mezi patnáct, které mìly mo¾nost se tohoto velkolepého festivalu zúèastnit. Z patnácti souborù z celého svìta bylo tøináct plnì profesionálních a dva amatérské. Mezi ty amatérské patøila Salajka a soubor z amerického Utahu, který je tvoøen pøevá¾nì studenty univerzity.

 


Ji¾ od poèátku pøíletu na letištì v malém Yichangu (cca. 4 000 000 obyvatel) si soubor musel zvykat na neznámou mu roli, kdy musel rozdávat mnoho rozhovorù jak pro noviny, tak pro televizi. Na letišti na nás èekalo více jak deset reportérù a fotografù. Po celou dobu pobytu v Yichangu bylo obrovské teplo. Teplota se pohybovala kolem 36 stupòù s vysokou vlhkostí.


Všem èlenùm došla øeè a teplota ještì víc stoupla pøi veøejné generálce, kam pøišlo 2 500 divákù a na samotný zahajovací poøad, velkolepou šou, pak 25 000 divákù. Soubor rozhodnì nebyl posledním v øadì a skvìle se vyrovnal všem souborùm. Bezchybnì a krásnì zazpívala Barbora Vašíèková na zaplnìném stadionu za doprovodu houslí Denisy Veselé píseò “Dubravìnka zelená“. Byl to nádherný pocit vidìt tento malý souboreèek na tak velkolepém pøedstavení, vysílaném té¾ v pøímém pøenosu èínskou televizí. Bìhal z toho a¾ mráz po zádech a bylo to obrovské zadostiuèinìní po 11leté souborové práci. Zde se projevilo drilování všech pásem nìkolik mìsícù pøed odletem.

 


Poté mìl soubor nìkolik vystoupení v okolí Yichangu. Všechny byly perfektnì pøipravené a vdìèní diváci odmìòovali vystupující dlouhým potleskem. Na tyto „menší“ vystoupení jezdil soubor pøevá¾nì s vynikajícím souborem z Mongolska, Ruska a orchestrem z Trinidad a Tobaga. Závìreèné vystoupení v Yichangu probìhlo na námìstí a bylo to také velkolepé vystoupení, které se tanèilo na kruhovém pódiu s èerveným kobercem a opìt v pøímém pøenosu v televizi. Tento pøenos mohli všichni sledovat na mnoha velkoplošných obrazovkách umístìných na vysokých budovách po celém mìstì.


Po týdnu se soubor pøesunul rychlovlakem bìhem 6ti hodin do Pekingu, vzdáleném cca.1400 km. Zde mìl vystoupení na místní univerzitì, kde se setkal s èínskými ¾áky, kteøí se uèili èesky. V Pekingu jsme byli ubytovaní v nádherném hotelu, kde jsme mìli závìreèné vystoupení pøi pøedávání ocenìní.

 


Soubor mìl mo¾nost navštívit Zakázané mìsto v Pekingu, projít se po Èínské zdi, projet se loïkou v pøírodní rezervaci, projít se pod vodopádem a projet se po obrovské vodní nádr¾i v krásné pøírodì. Všude jsme se setkali s velmi milými lidmi, kteøí se o nás opravdu dobøe starali.


Všichni èlenové souboru jsou plni nových poznání o Èínì a ka¾dý si musel trochu poupravit i pohled na tuto zemi. Díky tomuto zájezdu vzniklo mnoho nových pøátelství po celém svìtì.
Na závìr patøí podìkování všem za pomoc a podporu.Nemalé podìkování patøí té¾ FOS ÈR, Ministerstvu kultury a Obci Damboøice.

 

Vilém Trumpeš



Komentáøe
Poslední komentáø: 18.10.2013  11:28
 Datum
Jméno
Téma
 18.10.  11:28 Ivan
 17.10.  15:01 Jaroslav
 17.10.  06:45 Václav