Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Drahomíra,
zítra Èenìk.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Dny evropského dìdictví


U¾ jen nìkolik dnù zbývá do národního zahájení Dnù evropského dìdictví. Letošní rok byla v tajném hlasování za poøadatele této významné akce vybrána Olomouc. O nároèných pøípravách pestrého programu a nejrùznìjších doplòkových akcí jsme hovoøili s vedoucím oddìlení kultury, Radimem Schubertem.


Národní zahájení Dnù evropského dìdictví se bude v Olomouci konat od 5. do 8. záøí. Na co se mohou návštìvníci tìšit?
Náš hlavní program je opravdu bohatý. Rozhodnì bych návštìvníkùm doporuèil zhlédnout open air operu Moravského divadla Olomouc. Ta se odehraje v pátek 6. záøí ve 20:00 na Horním námìstí. Umìlci pøedstaví známé dílo Giuseppe Verdiho Nabucco. O den pozdìji nás ve stejný èas a na stejném místì èeká koncert a svìtelná show skupiny Tata Bojs, která do Olomouce zavítá v rámci svého turné 25 let cyklace aneb Tour domácí. Na obì akce je vstup zdarma.


Vedle hlavního programu však chystáte také doprovodné akce. Mù¾ete nám je pøiblí¾it?
Národní téma Dnù evropského dìdictví zní: „Památky v novém svìtle.“ Naše doprovodné akce vycházejí z tohoto tématu. Mù¾eme se tak tìšit napøíklad na výstavu Svìtlo maluje, v rámci které budou návštìvníci moci pozorovat optické a svìtelné jevy a poznat funkci kamery obscura. Výtvarné dílny s mokrým akvarelovým malováním najdou pod názvem Potkávání barev. Pro širokou veøejnost je urèena akce Olomouc v novém svìtle. Jedná se o výtvarné vyjádøení dìtí i dospìlých, kteøí mohou pøímo na výstavních panelech na Horním námìstí projevit svùj vztah k Olomouci, a to formou kreseb, písemných vzkazù, kolá¾í, fotografií i novinových ústøi¾kù. Na Horním námìstí budou také vystaveny fotografie, které si budou návštìvníci moci prohlédnout pøes 3D brýle. Pøipravujeme také ¾onglérskou dílnu.


Jaký program byste doporuèil rodinám a všem, kteøí chtìjí poznávat Olomouc?
Zájem dìtí o historii Olomouce jsme se rozhodli podpoøit soutì¾í Hledej ¾elvu. V tuto chvíli pomalu konèí druhé kolo a chystáme tøetí. V ka¾dé etapì soutì¾e je na webu www.hledejzelvu.cz umístìno pìt indicií památek a jejich popis. Soutì¾ící mají podle tìchto nápovìd za úkol najít památky oznaèené symbolem ¾elvy. Na soutì¾ní e-mail pak posílají svoje fotografie se správnými objekty. Nejrychlejší hráèi budou odmìnìni vìcnými cenami, publikacemi o Olomouci, procházkou památkami s prùvodcem nebo volným vstupem na akce, které spolupoøádá statutární mìsto Olomouc.


®elva je tématem i jiné doprovodné akce. Mù¾ete pøiblí¾it, o co se jedná v soutì¾i Namaluj ¾elvu?
Jde o soutì¾ pro mladé designéry, výtvarníky, ale i dìti. V rámci této soutì¾e chceme najít co mo¾ná nejoriginálnìjší vybarvení školního èi sportovního batohu. Teï v srpnu mohou soutì¾ící kreslit na šablony, bìhem Národního zahájení Dnù evropského dìdictví pak budeme vybrané návrhy malovat pøímo na batohy.


Mysleli organizátoøi Národního zahájení Dnù evropského dìdictví také na seniory?
Urèitì ano. Nejen pro nì je urèena napøíklad pøednáška s projekcí fotografií a filmu archeologa Richarda Zatloukala, která se bude zabývat nálezy na Dolním námìstí. Rádi je uvítáme také na vernisá¾i výstavy Homo Faber / Nositelé tradice lidových øemesel. V nedìli pak mohou v parku navštívit promenádní koncert Dívèího saxofonového orchestru Luhaèovice.


V rámci doprovodné akce Dny otevøených památek mohou turisté navštívit také nìkteré zpøístupnìné objekty. O jaké se jedná?
Jde o více ne¾ padesát církevních, vojenských i moderních památek v Olomouci a okolí, které budou zpøístupnìny 7. a 8. záøí. Jejich úplný seznam mù¾ete najít na webových stránkách www.olomouc.eu/ded/, za všechny bych jmenoval jen nìkolik. V Arcibiskupském paláci bude k vidìní výstava Erby olomouckých biskupù v architektuøe a u¾itém umìní. V rámci Expozice kolejových vozidel muzea Èeských drah se budou návštìvníci moci svézt historickými kolejovými vozidly. Katedrála sv. Václava bìhem soboty zpøístupní svou velkou vì¾. Turisté budou moci obdivovat také interiéry Klášterního Hradiska nebo navštívit komentované prohlídky na Korunní pevnùstce. ®idovská obec Olomouc pak nabízí ukázky peèení barchesu nebo výstavu k olomoucké synagoze.


Do Národního zahájení Dnù evropského dìdictví zbývá pár dnù. Co všechno je ještì tøeba pøipravit?
V tuto chvíli ji¾ máme pøipraveny všechny stì¾ejní body hlavního programu. Dokonèili jsme také dramaturgický koncept doprovodných akcí. Nyní tedy zbývá doladit pouze jednotlivé organizaèní a technické detaily. Napøíklad se vyrábìjí speciální mobilní výstavní panely, které budou pou¾ity na akci Olomouc v novém svìtle a pro umìlce street artu, kteøí budou pøímo na námìstí tvoøit graffiti s tématem Olomouce. Vedle toho ještì dojednáváme a dolaïujeme zpøístupnìní nìkterých památek a objektù. Oèekáváme, ¾e úèast se pøiblí¾í 10 000 návštìvníkù, proto nechceme nic ponechat náhodì.


Dìkuji za rozhovor.

Mgr. Michal Folta



Komentáøe
Poslední komentáø: 02.09.2013  11:41
 Datum
Jméno
Téma
 02.09.  11:41 ferbl
 02.09.  07:34 Du¹an