Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Drahomíra,
zítra Èenìk.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Ro¾novská Valaška:
Festival jako místo setkávání a inspirace


Festivaly jako je Ro¾novská Valaška, na kterých se sejdou tisíce divákù a úèinkujících, jsou nejen místem, kde se mù¾ete pobavit a relaxovat, ale mohou být také místem dobrých setkání.

 


V èase, který ¾ijeme, nìkdy není mnoho místa pro setkávání a sdílení. Komunikujeme spíš po telefonech a prostøednictvím sociálních médií. Není ale na škodu obèas se nìkam vypravit, zastavit se, potkat nové lidi a tøeba se nechat inspirovat.
Na letošní Valašce jsem potkala „inspirace“ hned dvì. Jsou ka¾dá jiného druhu, ale obì smìøují k respektu, toleranci a pomoci druhým.


Ve Valašském muzeu v pøírodì pravidelnì otevírá svùj stánek s ruèními výrobky svých klientù Domov Kamarád, sociálnì terapeutická dílna z Ro¾nova pod Radhoštìm.

 

  

 

Domov pomáhá mláde¾i a dospìlým s mentálním, tìlesným a kombinovaným posti¾ením pøedcházet jejich pøípadné sociální izolaci a prostøednictvím sociálnì pracovní terapie pøispívá k rozvoji a zachování jejich stávajících schopností. Pracuje na principech individuálního pøístupu, partnerství, úcty a respektu. V loòském roce si úèastníci festivalu a èlenové organizaèního štábu z Ro¾nova odvezli usmìvavé keramické panáèky z dílny Domova Kamarád a letos pøivezli fotodokumentaci jejich „nového domova“,kterou pøedali jeho klientùm.


Naopak poprvé byli na festivalu bubeníci z Jumping Drums, strhující a inspirující uskupení šesti bubeníkù s nejvìtším instrumentáøem bubnù a perkusí v Èeské republice.

 

 

Rytmy zvuky a tóny jsou inspirované hudbou všech kontinentù. Uskupení zalo¾il v roce 2000 profesionální hudebník, lektor a muzikoterapeut Ivo Batoušek a roènì odehraje 150 a¾ 200 koncertù. Z tr¾eb za koncerty, prodaná CD, palièky èi placky odkládají bubeníci a¾ 10 %, a z takto získané èástky následnì financují náklady na charitativní projekty relaxaèního bubnování Ivo Batouška se sociálnì a zdravotnì handicapovanými dìtmi po celé ÈR.


„Nejsme sice fokloristi, ale dìkujeme za mo¾nost koncertovat na Ro¾novské Valašce. Díky fanouškùm a posluchaèùm Jumping Drums toti¾ mù¾eme pomáhat tam, kde je to tøeba a to pouze za náklady bez nárokù na honoráøe, pøípadnì i zcela zdarma. Charitativní relaxaèní bubnování s tìmi, kterým ¾ivot nenadìlil do vínku zrovna to nejlepší a jejich pøístup k ¾ivotu, je velkou inspirací pro nás, kteøí si èasto toho, co máme, prostì nevá¾íme,“ øíkají bubeníci Jumping Drums.


Autor a foto: podplukovnice Jana Zechmeisterová


Ro¾novská valaška podvacáté


Slavnostní zahájení jubilejního 20. roèníku Ro¾novské valašky bylo strhující. Skvìle komponovaný program, pøeplnìný amfiteátr, pìkné poèasí – to vše pøispìlo k mimoøádným výkonùm úèinkujících i nadšenému pøijetí ze strany divákù. K zahájení programu nebylo tøeba proslovù, pùsobivìji jej uvedl muzikou i tancem sám Vojenský umìlecký soubor Ondráš.

 

  

 

Kdy¾ potom došlo na oficiální slovní úvod, podtr¾ený mohutnou salvou valašských portášù, vyznìlo to u¾ jako dobøe vkomponovaná slo¾ka celkové podívané. V re¾ii programu se støídaly momenty lyrické s dramatickými, vá¾né s humornými, lidovì uvolnìné s vojensky precizními – ve vystoupení Èestné strá¾e Armády Èeské republiky – ; a to vše v gradující linii od poklidnìjšího zaèátku a¾ po bouølivé vyvrcholení v myjavském pásmu Ondráše.

 

 

  

 

Jaká byla 20tiletá Valaška ?


Mezinárodní armádní folklorní festival Ro¾novská valaška má letos stejné kulaté výroèí, jako Armáda Èeské republiky.

Lidí, kteøí stáli u jeho vzniku a kteøí mu po celá léta vìnují lásku a péèi je mnoho. Duchovní otcové festivalu, organizátoøi, choreografové, taneèníci, zpìváci, pøíznivci a podporovatelé oficiální i neoficiální.


Jaká byla 20tiletá Valaška jsem se zeptala tìch, kteøí nejen stáli u její kolébky, ale jako správní a obìtaví rodièe ji také provází po celý její dvacetiletý ¾ivot…


Vlastimil Fabišik – spoluzakladatel Ro¾novské valašky, poslední prezident Armádní folklorní asociace v ÈR, folklorista
Dvacet let je u¾ pìkný vìk. Øíká se, ¾e „dvacítky“ jsou nejlepší - samozøejmì jde o to, z jakého úhlu pohledu se èlovìk podívá. Vzpomínám, jaké to bylo, kdy¾ mnì bylo 20 let, a na tváøi mám mírný úsmìv. Ale pojïme k Valašce. 20tiletá Valaška mù¾e být krásnì lesklá, vyèištìná, nabroušená, ale i tupá a rezavá. To všechno závisí od toho, jak se o Valašku ti, kteøí ji mají, starají. Musím øíct, a byl jsem jako èlen štábu u zrodu ji¾ pøi prvních jednáních o Ro¾novské valašce a jako úèastník na všech jejích roènících, ¾e Valaška vyrostla do krásy a ka¾dým rokem se organizátoøi sna¾í ji co nejlépe vyleštit a nabrousit.


Václav Mikušek – místostarosta mìsta Ro¾nov pod Radhoštìm
Skoro ka¾dá dvacetiletá Valaška je krásná. A pokud náhodou nìkterá tak nevypadá, pak je to jenom tím, ¾e v tom ještì neumí chodit. Ale Ro¾novská Valaška se mezi námi objevuje u¾ po dvacáté, tak¾e je jasné, ¾e v tom umí chodit skvìle. U¾ 19krát nezklamala, v¾dycky se bylo na co tìšit.


Jiøí Majkus – bývalý øeditel VUS ONDRÁŠ a bývalý øeditel Ro¾novské valašky
Mladá. Krásná. Vonící ¾ivotem. Prostì k zulíbání. Co si pøát víc?


Jiøí Pokorný – spoluzakladatel a dlouholetý èlen organizaèního štábu, tajemník Folklorního sdru¾ení ÈR
Pøirozenì se nabízí pøirovnání k dvacetileté dívce z Valaška. Není u¾ ¾ádný zajíc, nìco si u¾ pro¾ila i vytrpìla. Má za sebou úspìchy i zklamání. Ale ta nejkrásnìjší léta má ještì pøed sebou…


Zdenìk Pšenica – pøedseda Folklorního sdru¾ení ÈR a spoluzakladatel festivalu
S dvacetiletou tradicí je dnes Ro¾novská Valaška jednou nejvýznamnìjších folklorních akcí. A nejen folklorních, musím øíct, ¾e také jednou z mála skvìle zorganizovaných kulturních akcí v Èeské republice.


Co se Vám vybaví jako první, kdy¾ se øekne Ro¾novská Valaška? Vzpomínka, melodie, jméno, pocit…


Jiøí Majkus – bývalý øeditel VUS ONDRÁŠ a bývalý øeditel Ro¾novské valašky
Jedny z nejkrásnìjších dní v mém ¾ivotì. Dny prolnuté písní a tancem, pocity krásna, dobrou náladou, zboøením jazykových (èi jiných) bariér mezi lidmi, blízkostí èlovìka k èlovìku, lidskou sounále¾itostí. Ro¾novská Valaška je pro mì ka¾doroènì prostì svátek, na který se v¾dy tìším. Komu tato slova zní jako prázdná fráze èi klišé a pøijel se podívat do Ro¾nova pod Radhoštìm, kdy¾ nic jiného, zcela jistì jej opustila, alespoò v èeské kotlinì tak dobøe známá, „blbá nálada“…


Zdenìk Pšenica – pøedseda Folklorního sdru¾ení ÈR a spoluzakladatel festivalu
Lidé, kteøí stáli v roce 1993 u zrodu festivalu. Bylo jich mnoho, ale asi nejvíc Vilda Dekan a Slávek Štika, a pak samozøejmì Jirka Pokorný, Jirka Majkus a Èenda Komárek…byl by to dlouhý seznam jmen. Ale taky tøeba moment, kdy jsme tenkrát v roce 1992 pøemýšleli, co s festivalem dál, rozhodovali jsme se mezi Strá¾nicí a Ro¾novem, a volba nakonec padla na Ro¾nov. A jsem tomu rád. Kdybych to mìl shrnout, Ro¾novská valaška, to jsou pro mì krásné chvíle a ú¾asní lidé.


Vlastimil Fabišik – spoluzakladatel Ro¾novské valašky, poslední prezident Armádní folklorní asociace v ÈR, folklorista
Kdy¾ slyším slovní spojení Ro¾novská valaška, v¾dycky si vzpomenu na svého pøítele a výborného kamaráda, organizátora a tvùrce Ro¾novské valašky Viliama Dekana. Vzpomínka padne také na tisíce jednání, rozmluv, názorù a konceptù ohlednì Valašky a jejího místa ve folklorním hnutí. Kdy¾ píšu tyhle øádky, myslí mi pochodují a vybavují se pøíhody, setkání, soubory, programy, které by za 20 let naplnily celou knihovnu, pokud by to nìkdo sepsal.


Václav Mikušek – místostarosta mìsta Ro¾nov pod Radhoštìm
Pøedevším øada skvìlých lidí, z nich¾ ka¾dý má své místo, na kterém odvádí perfektní práci. Mám mezi nimi spoustu pøátel, kterých si vá¾ím.
A samozøejmì VUS Ondráš. Párkrát jsem si øíkal, ¾e u¾ snad nemù¾e nièím pøekvapit. Ale i kdy¾ jsem vidìl tøeba „Pøíbìhy tancem vyzpívané“ nìkolikrát, v¾dycky to byl skvìlý zá¾itek. A pak se objevil PULS Chlastáš a já jsem se zaradoval, ¾e lidová tvoøivost stále ¾ije. Ale na Valašce vystupuje ka¾doroènì nejménì dvacet dalších souborù, které jsou zárukou vysoké kvality tohoto festivalu. A taky posádková hudba, která k zahájení sobotního programu neodmyslitelnì patøí.
Z mimoprogramových akcí vzpomínám nejradìji na jeden páteèní veèer, kdy jsme pøesvìdèovali nynìjší øeditelku festivalu, aby si vzala svého dnes ji¾ man¾ela. Nabízel jsem jim, ¾e je v sobotu ráno oddám ještì pøed slavnostním pøijetím souborù na radnici. U¾ to vypadalo nadìjnì, ale nìjak to nevyšlo, vzali se pozdìji. Škoda, svatbu s takovou parádou hned tak nìkdo nepoøídí.


Jiøí Pokorný – spoluzakladatel a dlouholetý èlen organizaèního štábu, tajemník Folklorního sdru¾ení ÈR
Proto¾e jsem byl u jejího zrodu, snad u všech jejích roèníkù a jsem s ní dodnes, nabízí se toho mnoho a tì¾ko vybrat to jediné. Mo¾ná Ondráš, mo¾ná noèní taneèní zábavy za úplòku, ale urèitì taky Dalibor Jeøábek.


Jaké byly její zaèátky? A jaká je dnes? Zmìnila se?


Václav Mikušek – místostarosta mìsta Ro¾nov pod Radhoštìm
Já jsem mìl to štìstí, ¾e jsem byl u všech roèníkù, od toho prvního, kdy jsem byl pracovníkem Valašského muzea. Musím pøiznat, ¾e v roce 1992, kdy se Ro¾novská Valaška konala poprvé, jsem po zkušenostech z pøedchozího re¾imu pøílišným respektem k naší armádì neoplýval. Ale díky skvìlé organizaci a lidem, se kterými jsme pøi pøípravì a v prùbìhu festivalu spolupracovali, jsem musel rychle zmìnit názor. Poøadatelé nasadili vysoký standard, který dodnes udr¾ují. A to nejen v oblasti organizaèní, ale i v umìlecké.


Jiøí Pokorný – spoluzakladatel a dlouholetý èlen organizaèního štábu, tajemník Folklorního sdru¾ení ÈR
Tím, ¾e Valaška pøešla z Trenèína, pøeskoèila dìtská léta a snad i dìtské nemoci. V krásném prostøedí Valašského muzea v pøírodì v Ro¾novì pod Radhoštìm byla od poèátku plnokrevným festivalem se vším všudy. Dnes však patøí mezi nejkrásnìjší festivaly v této zemi. Tì¾ko hodnotit nìco, na èem se dvacet let, i kdy¾ jen dílèím zpùsobem podílím. Zase ale mám mo¾nost srovnávat. A v porovnání s dalšími festivaly na tom Valaška není urèitì špatnì.


Jiøí Majkus – bývalý øeditel VUS ONDRÁŠ a bývalý øeditel Ro¾novské valašky
Dostalo se mi té cti a toho štìstí, ¾e jsem byl úèasten na všech dosavadních roènících jako jeden z mnoha organizátorù. Jaká byla? Mladá. Krásná. Vonící ¾ivotem. Prostì k zulíbání. Jaká je dnes? Mladá. Krásná. Vonící ¾ivotem. Prostì k zulíbání. Mìní se jen nìkteøí organizátoøi, za dvacet let se zde vystøídalo nìkolik tisíc úèinkujících a na 160.000 návštìvníkù. Promìnou samozøejmì procházel a prochází její program a jednotlivá vystoupení souborù. Avšak stále a trvale rozdává lidem radost, obohacuje jejich ¾ivoty, otevírá brány lidských srdcí. Tak¾e k její cti budi¾ øeèeno, ¾e se (naštìstí) nezmìnila.


Zdenìk Pšenica – pøedseda Folklorního sdru¾ení ÈR a spoluzakladatel festivalu
Zmìnilo se všechno, lidé kolem festivalu, nìkteøí u¾ tady bohu¾el nejsou, nìkteøí odešli do dùchodu, ale zase pøišli jiní s novými nápady. Nìkteré vìci se dostaly z roviny amatérské do profesionální, ono je to v¾dy nìco za nìco…Ale abych nebyl takový pesimista, ú¾asné je, ¾e i za slo¾itìjších podmínek je poøád dost nadšencù s velkým elánem, kteøí jsou tím hnacím motorem festivalu.


Vlastimil Fabišik – spoluzakladatel Ro¾novské valašky, poslední prezident Armádní folklorní asociace v ÈR, folklorista
Po rozdìlení Èeskoslovenska v roce 1993 skonèil armádní folklorní festival v Trenèínì. Zkušenosti s organizací velkého festivalu po ASUTu v Kromìøí¾i a CAFF v Trenèínì byly, ale i tak jsme se museli seznamovat s prostøedím od ubytování pøes stravování, celkovou organizaci a¾ po vyspecifikování programù s ohledem na armádní festival. Hodnì nám na zaèátku pomáhalo nadšení a vstøícnost øeditele Valašského muzea v pøírodì a vedení mìsta Ro¾nov pod Radhoštìm. Od poèátku se vybudovaly pevné vazby spolupráce, které pøetrvávají dodnes. Jaká je Valaška? Ka¾dá je jiná, nìkterá má výbornou atmosféru a program, ale pokulhává organizaèní zajištìní, jindy zase je výborné organizaèní zajištìní, ale programovì je slabší. Poslední roèníky Ro¾novské valašky odrá¾ejí celospoleèenskou ekonomickou situaci. Ménì penìz = ménì muziky. A jestli se zmìnila? Ano, zmìnila se. Bylo by špatné, kdyby se nezmìnila. Nikdo nechce, aby Valaška byla ka¾dý rok stejná. Pestrost, rozmanitost v ustálené struktuøe - to dìlá Valašku, na kterou se soubory i návštìvníci rádi vracejí.


Co byste Valašce k narozeninám popøál?


Vlastimil Fabišik – spoluzakladatel Ro¾novské valašky, poslední prezident Armádní folklorní asociace v ÈR, folklorista
Vzhledem k tomu, ¾e jsem pomáhal Valašce na svìt a byl jedním z organizátorù 12 roèníkù Valašky a pøipravuji ka¾doroènì podobný festival ve Valašském muzeu v pøírodì, pøeji Ro¾novské valašce v¾dy dostatek finanèních zdrojù, v¾dy š»astnou ruku pøi výbìru úèinkujících, v¾dy skvìlé programy a v¾dy nadšené organizátory a spolupracovníky, kteøí budou táhnout za jeden provaz. A samozøejmì nesmím zapomenout na tisíce nadšených a spokojených návštìvníkù Ro¾novské valašky.


Václav Mikušek – místostarosta mìsta Ro¾nov pod Radhoštìm
Aby oslavila 30. výroèí u¾ za deset let. Aby se u¾ nikdy neopakoval rok 2009, kdy se kvùli krátkozrakosti nìkolika „osobností“ Valaška nekonala. A taky, aby vedle špièkových souborù našich a slovenských pøivezla v¾dycky nìjaký zajímavý soubor ze zbytku svìta.


Jiøí Majkus – bývalý øeditel VUS ONDRÁŠ a bývalý øeditel Ro¾novské valašky
Ještì mnoho a mnoho narozenin, spokojených návštìvníkù, úèinkujících a v neposlední øadì také organizátorù. Adekvátnì tomu pøeji Valašce ménì neèasu v drsných podmínkách boje o pøe¾ití.


Zdenìk Pšenica – pøedseda Folklorního sdru¾ení ÈR a spoluzakladatel festivalu
Tìm uplynulým dvaceti roèníkùm, aby záøily na folklorním nebi jako doposud, a tìm dalším nadšené organizátory a programové pracovníky. A Valašce samotné, aby zùstala pod ochrannými køídly èeské armády a všech, kteøí jí ka¾doroènì vìnují svùj talent, zaslou¾enou úctu a péèi.


Jiøí Pokorný – spoluzakladatel a dlouholetý èlen organizaèního štábu, tajemník Folklorního sdru¾ení ÈR
Popøál bych Valašce to, co celé armádì. Klid. Konec obav o pøíští rok. Uznání, ¾e obojí za nìco stojí a zaslou¾í si úcty a pokraèování.


podplukovnice Jana Zechmeisterová



Komentáøe
 
 Datum
Jméno
Téma