Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Drahomíra,
zítra Èenìk.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Hanibal pøed branami

– pøijïte se podívat


Jsou lidé, kteøí nemají vùbec ¾ádného koníèka, ale takové osoby jsou zvláštní høíèkou pøírody, tak jako leváci, svatí, vegetariáni a jiné výjimeèné zjevy. Normální èlovìk se však vyznaèuje jistým víceménì tichým šílenstvím, kterému se øíká koníèek.

(Karel Èapek)

Citát na míru šitý k nové výstavì, která byla 5. bøezna 2013 slavnostnì zahájena nejen vernisá¾í, ale pøedevším besedou s jedním takovým "normálním" èlovìkem - Jiøím Hanibalem - cestovatelem, turistou, ale pøedevším osobností s "velkým koníèkem", kterým je pro nìj sbírání autogramù svìtových osobností ze všech oborù lidské èinnosti. Jeho sbírka dnes obsahuje mnoho zajímavých autogramù z celého svìta. Peèlivì uspoøádaná alba, které má doma, jsou dùkazem, ¾e tahle práce zabírá obrovskou spoustu èasu. Ve Frenštátì zahájil Jiøí Hanibal svou ji¾ 135 výstavu. Ta úplnì první se uskuteènila v roce 1976 ve foyer divadla Albatros v Praze, kde vernisá¾ tehdy zahájil sám Václav Ètvrtek.

 

  


Jiøí Hanibal se narodil v Praze, ale od roku 1955 ¾ije v Ostravì, kde pracoval 35 let v Nové huti jako slévaè, hutník a oceláø. Nyní je ji¾ v dùchodu. Pøes všechnu práci si našel v¾dy èas na své koníèky. Se sbìratelstvím zaèal ji¾ v dìtství - sbíral známky, hlavnì s leteckou tematikou, pozdìji hotelové nálepky a znaky anglických mìst. ®e by mohl sbírat autogramy ho napadlo v roce 1968, díky své cestì po Al¾íru. Tehdy mu nìkdo ukázal haciendy Louise de Funese a Sophie Lorenové, a tam ho napadlo, ¾e kdy¾ se s nimi nemù¾e setkat osobnì, tak by bylo zajímavé jim alespoò napsat a po¾ádat o autogram. Autogram však pro Jiøího Hanibala neznamená jen podpis. Tato záliba mu pomáhá rozšiøovat obzor poznání, nutí jej sledovat dìní v oblasti politické, kulturní, sportovní i dalších, nebo» Jiøímu Hanibalovi nejde o mno¾ství autogramù, ale o samotnou osobnost. Peèlivì vybírá jen z tìch osobností, které nìèím zaujaly hlavnì jeho samotného. Potom následuje cesta co nejvìtšího poznání této osobnosti. Z novin a èasopisù si vystøihuje informace z jejich ¾ivota a spolu s fotografií je pak zasílá dotyèným osobnostem. Slavné Èechy se sna¾í kontaktovat osobnì. Osobnosti z ciziny písemnì. Adresy a kontakty získává pøes ambasády, rùzné agentury a známé.

Mezi úplnì první patøí autogramy od herce Františka Smolíka a finského prezidenta Urho Kekkonena. Má tu zkušenost, ¾e èím vìtší osobnost, tím skromnìjší èlovìk. Nejvíce si pan Hanibal ve své sbírce vá¾í podpisu Jana Wericha, který patøil k mnoha èeským osobnostem, se kterými se díky autogramu velmi spøátelil. Kdy¾ poprvé pana Wericha navštívil, uslyšel zvolání „Hanibal ante portas! (Hanibal pøed branami) Pojïte dál!“ „A u¾ jsem sedìl u nìj doma“, øíká pan Hanibal. S Jean-Paulem Belmondem si píše doposud. O autogram nikdy ne¾ádá více ne¾ tøikrát, nezastavuje na ulici a také by nikdy ¾ádný podpis neprodal, ani za peníze nekoupil. Pouze jednou udìlal výjimku, a to v roce 1986, po¾ádal o podpis pøímo na ulici Václava Havla, a to ani netušil, ¾e bude v budoucnu naším prezidentem.

 


Právì pøátelství s Janem Werichem bylo inspirací k hudebnímu doprovodu vernisá¾e, kterého se opìt bravurnì zhostil Vladimír Vondráèek a Milan Holub, kteøí zahráli skladby z autorské dílny Je¾ek, Voskovec, Werich - ®ivot je jen náhoda a Nebe na zemi. A jestli výbìr písnièek udìlal panu Hanibalovi radost? "No jo, to mi Werich zpíval osobnì", zaznìla odpovìï.

Vernisá¾e se také zúèastnili studenti frenštátského gymnázia, kteøí pøišli pøipraveni a na pana Hanibala spustili otázky jednu za druhou. Bìhem nìkolika minut dostali odpovìï na všechny své otázky, ale poznámky si dìlali po celou dobu besedy a odešli s nìkolika popsanými listy v sešitì. Není se ostatnì co divit, proto¾e pan Hanibal je studnice historek, zá¾itkù a vzpomínek, kterých má, jak sám øíká, nejménì na nìkolik dní vyprávìní.


"A chystáte se teï nìkomu psát?" "Ani ne. U¾ jsem dlouho nepsal, u¾ není komu. Teï není taková osobnost, její¾ podpis bych chtìl získat." Jeho sbírka èítá pøes 4000 podpisù a a» se ho zeptáte na jakékoli opravdu velké jméno, tak jen skromnì mávne rukou a øekne. "Jo, toho mám." A nejen to, ke ka¾dému z tìchto lidí má v záloze nìjakou tu historku jak k podpisu pøišel. Je èlenem nìkolika spolkù a sdru¾ení a byl by moc rád, kdyby tento jeho krásný koníèek oslovil také nìkoho z mladých, stejnì tak jako kdysi jeho.


Pokud chcete na vlastní oèi vidìt podpis Oldøicha Nového, Adiny Mandlové, J. P. Belmonda, Alaina Delona, J. Heyrovského, Angeliky, Ch. Chaplina, matky Terezy èi Dalajlámy, tak neváhejte a navštivte Výstavní síò Albína Poláška ve Frenštátì pod Radhoštìm.


Výstava je pøístupná do 29. bøezna, ka¾dý všední den od 9 - 17 hodin. A proto¾e sbírka pana Hanibala je opravdu pøeveliká, tak doufejme, ¾e se s jeho sbírkou autogramù nevidíme naposledy.


Zuzana Kalinová



Komentáøe
Poslední komentáø: 26.03.2013  06:09
 Datum
Jméno
Téma
 26.03.  06:09 Bobo :-)))
 20.03.  09:46 ferbl
 20.03.  08:30 Jarek
 20.03.  07:56 Inka
 20.03.  07:03 LenkaP
 20.03.  06:10 Zdenek