Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Drahomíra,
zítra Èenìk.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Poslední velká pocta pro legendárního Jiøího Rašku


V pátek 28. záøí, dvì hodiny po poledni, se Janíkova stodola v ro¾novském skanzenu zaplnila tìmi, kteøí pøišli vzdát poslední hold velkému sportovci a valašskému patriotovi Jiøímu Raškovi. „Miloval nejen svùj rodný Frenštát pod Radhoštìm, ale také Ro¾nov a celé Valašsko“ zaznìlo v jednom ze smuteèních projevù. A právì proto došlo na ¾ádost Èeského klubu olympionikù k tomuto pietnímu aktu, jeho¾ souèástí bylo ulo¾ení èásti ostatkù Jiøího Rašky na Valašském Slavínì. Na místì, kde odpoèívají na tøi desítky nejvýznamnìjších osobností Valašska.

 

    

 

Je krátce po ètrnácté hodinì a Janíkovou stodolou zní státní hymna, smuteèní hosté vstávají. Na stole uprostøed pódia stojí urna s ostatky a fotografie Jiøího Rašky. Po stranách scény jsou instalovány legendární Raškovy ly¾e a nejcennìjší medaile a vyznamenání. Nechybí vlajka Èeské republiky, Èeského olympijského výboru a prapory mìst Frenštátu pod Radhoštìm, Ro¾nova pod Radhoštìm a Valašského muzea v pøírodì. Èestnou strá¾ po celou dobu piety dr¾í na pódiu ètyøi frenštátští skokani na ly¾ích ve sportovních kombinézách a dva krojovaní Valaši, èlenové sportovního klubu Valašského království.


Po projekci fotografií z rodinného archivu Jiøího Rašky pøicházejí na øadu projevy starostek Frenštátu a Ro¾nova. Následuje krátká vzpomínka zástupce Zlínského kraje a nakonec se ke slovu dostává pøedseda Èeského klubu olympionikù Oldøich Svojanovský, který mimo jiné øekl: „Jura byl bourák, výbornej kamarád, poctivej a rovnej chlap. V¾dycky byl strašnì hrdý na to, ¾e pochází tady, z tohoto kraje. Moc nám všem chybí“. Program piety v Janíkovì stodole citlivì uzavírá vystoupení pìveckého sboru frenštátského gymnázia Garrendo. Hned poté otevírají valašští Portáši boèní dveøe stodoly a konferenciér vyzývá pøítomné, aby se zaøadili do smuteèního prùvodu, který doprovodí Jiøího Rašku na Valašský Slavín.


Pøed patnáctou hodinou vyrá¾í smìrem k Valašskému Slavínu smuteèní prùvod, který èítá nìkolik stovek lidí. Èelo procesí tvoøí regiment Portášù, následuje vlajka Èeského olympijského výboru a hned za ní kráèí krojovaný Valach, Mirek Prašivka, dr¾ící urnu s ostatky. Následuje rodina Jiøího Rašky, èeští olympionici, mezi nimi je i Dana Zátopková a spousta dalších osobností veøejného ¾ivota. „Nést pana Rašku na Valašský Slavín byla pro mì nevýslovná èest. Ještì teï se z toho nemù¾u vzpamatovat. Nezapomenutelný zá¾itek. Pro nás Frenštáèany byl a v¾dy bude obrovským vzorem. Odkaz Jiøího Rašky, jako skromného, nesmírnì pracovitého a poctivého èlovìka, který dosáhl fantastických sportovních úspìchù nás, valašské sportovce, zavazuje. Budeme jeho odkaz šíøit dále tak, aby se na nìj a na hodnoty, které ztìlesòoval, nikdy nezapomnìlo.“ Svìøil se po skonèení akce Miroslav Prašivka.

Po pøíchodu na Valašský Slavín obklopilo procesí nový pomník Jiøího Rašky. Pro tuto událost ho vytvoøil akademický sochaø Miroslav Rybièka. U paty pomníku je v zemi zabudovaná schránka pro ulo¾ení urny. Slova se ujímá øeditel Valašského muzea Jindøich Ondruš, symbolicky pøijímá Jiøího Rašku pod ochranu Valašského muzea v pøírodì. Následuje ulo¾ení urny do schrány, kterého se ujímá Jiøí Raška mladší. Ticho piety protíná pìt èestných salv Valašského sboru Portášského.

 

  

 

  

 

  


Jiøí Raška, olympijský vítìz z Grenoblu, vítìz Turné ètyø mùstkù, svìtový rekordman a ly¾aø století se doèkal poslední velké pocty, kterou mu v pátek 28. záøí slo¾ilo celé Valašsko.


Text:Marian ®árský

Foto:Romana Stejskalová



Komentáøe
Poslední komentáø: 03.10.2012  22:51
 Datum
Jméno
Téma
 03.10.  22:51 Mirek
 03.10.  12:15 Bo¾ena Hlavinková
 03.10.  10:29 ferbl Díky
 03.10.  07:07 Libu¹e
 03.10.  00:31 Jarmila èest jeho památce