Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Drahomíra,
zítra Èenìk.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Šeøík jako vzpomínka

 

Prezidenta Èeské republiky Václava Klause v pátek 27. dubna pøivítalo ètyøtisícové, nejmladší lázeòské mìsto v Èeské republice, Klimkovice. Bylo to poprvé, co do mìsta pøijel prezident republiky. V historických pramenech se dokonce neuvádí v minulosti ani ¾ádná jiná návštìva hlavy státu.

 

Naposledy byl Václav Klaus v Klimkovicích v roce 1990 ještì jako ministr financí, ocenil proto zmìny, které se nejen ve mìstì, ale v celém Moravskoslezském kraji odehrály.
Václav Klaus spolu s hejtmanem Moravskoslezského kraje Jaroslavem Palasem a starostou mìsta Zdeòkem Hus»ákem v parku Petra Bezruèe, který pøiléhá k budovì historické radnice, zasadili šeøík jako vzpomínku na výroèí osvobození mìsta na konci II. svìtové války.

 

Park v souèasné dobì prodìlává první velkou revitalizaci od padesátých let. Døíve zámecký park byl za války zcela zdevastovaný. Obdobnì dopadly celé Klimkovice; bìhem osvobozování na pøelomu dubna a kvìtna 1945 se z mìsta staly ruiny, z 578 domù jich zùstalo nepoškozeno 43. Navíc po¾ár zachvátil i samotný zámek, v nìm¾ dnes sídlí radnice, muzeum a informaèní centrum. Po osvobození se zvedla vlna solidarity a Praha se tehdy stala kmotrovským mìstem Klimkovic, kterým výraznì pomohla s obnovou. Vybrala dokonce peníze, pøièem¾ za èást z nich se v padesátých letech opravoval i park.

 

„Pøed 67 lety, 27. dubna, 1945 zuøily v Klimkovicích nejt쾚í boje. Ka¾dý rok touto dobou si proto ve mìstì pøipomínáme nejen výroèí osvobození, ale i následnou pomoc Prahy. Jsme rádi, ¾e Václav Klaus dnes na tuto kmotrovskou tradici navázal,“ øekl starosta Hus»ák.
Prezidenta u radnice spolu s dalšími obèany pøivítala také devìtasedmdesátiletá klimkovická rodaèka Kvìta Dostálová, která dìlala do roku 2005 spoleènici mamince Václava Klause, s ní¾ ¾ila na zámku v Lánech. Kvìta Dostálová uèila ètyøicet let na Støední škole zemìmìøické v Praze. Za man¾ela mìla diplomata, tak¾e zcestovala celý svìt. Ještì jako dítì za¾ila v Klimkovicích, do kterých se nyní na dùchod vrátila, osobnosti jako Jarmilu Glazarovou, ale také celou prvorepublikovou klimkovickou smetánku.

 

Po tìch letech to bylo moc pøíjemné setkání. Musela jsem panu Klausovi pøenést oblíbenou kytku, aby ji za mì pøedal paní Livii, kdy¾ nemohla pøijet,“ øekla dojatá Kvìta Dostálová.

 

Klimkovice pøedaly prezidentu Klausovi keramický znak mìsta, na kterém je dvouocasý lev. Dále dostal døevoøezbu z dílny výtvarníka Jiøího Veselého. „Radnici v souèasnosti zdobí socha, kterou vytvoøil výtvarník Jirka Veselý na Øezbáøském sympozium Klimkovice 2011. Proto vìøíme, ¾e dílko mladého autora bude panu prezidentovi pøipomínat návštìvu Klimkovic,“ prohlásil místostarosta Klimkovic Jakub Unucka.

 

  

Prezident Václav Klaus v Sanatoriích Klimkovice

 

Klimkovice
Klimkovice le¾í 7 kilometrù od Ostravy na úpatí Nízkého Jeseníku. S lázeòstvím se jeho rozvoj pojí od devadesátých let minulého století, kdy v èásti Hýlov vyrostl moderní lázeòský komplex.

 

Mìsto se nachází u trasy dálnice D1, na jeho katastru stojí i klimkovický tunel, jediný dálnièní tunel v Moravskoslezském kraji a druhý nejdelší v Èeské republice. V provozu je od roku 2008.

 

Na bohatou minulost mìsta, která zaèíná ve 14. století, odkazuje historické námìstí, které ještì zèásti zdobí klasické podloubí. Typickou siluetu mìsta tvoøí bizarní vì¾e kostela a starobylého zámku, k jeho významným památkám patøí také odsvìcený kostel sv. Trojice, ve kterém mìsto poøádá výstavy a koncerty. V zámecké budovì sídlí nejen radnice, ale také knihovna a muzeum. Z bývalého zámeckého parku vrostl sad Petra Bezruèe, pøirozená relaxaèní zóna se vzrostlými stromy a vodními plochami.

 

Zámek stavìl na konci 16. století Ondøej z rytíøského rodu Bzencù. Nejvýznamnìjšími dr¾iteli panství, které povýšilo na mìsto u¾ ve 14. století, byli Vlèkové (pozdìji Wilczkové). Chloubou mìsta je jeho historický znak, na kterém je královský dvouocasý lev.

 

Klimkovicím je od roku 1997 udìlen statut lázeòského místa. Svou moderní historii chtìjí spojit právì s rozvojem lázeòství.

Prezident Klaus v Sanatoriích Klimkovice pøiznal, ¾e v lázních dosud nebyl.

Ivana Graèková

Související èlánky:

®eny našich prezidentù



Komentáøe
 
 Datum
Jméno
Téma