Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Drahomíra,
zítra Èenìk.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Rodinný veletrh


„Ahoj, vítám vás tady, holky a kluci.“ Tak tìmito slovy zahájila ve ètvrtek 12. dubna soubor veletrhù pro rodinu a volný èas FOR FAMILY hereèka Kvìta Fialová. Spoleènì s dalšími významnými hosty, a také symbolickým pøestøi¾ením pásky, otevøela ètveøici veletrhù FOR KIDS, FOR TEENS, FOR SENIOR a FOR PETS, které a¾ do nedìle probíhaly v PVA EXPO PRAHA v Letòanech.

 


Naposledy jsem tu byl pøed tøemi roky a jako dùchodce jsem se opìt zajímal pøedevším o to, co se seniorùm nabízí. Musím konstatovat, ¾e se expozice oproti døívìjšku ochudila, bylo tam jen nìco pøes 50 vystavovatelù, zatímco pøi tehdejší návštìvì jich bylo okolo sedmdesáti. Podstatnì ménì bylo stánkù nabízejících rùzné mastièky a bylinky, zvìtšil se ale poèet lázeòských nabídek, z nich¾ zejména Láznì Libverda byly velmi aktivní. Nechybìly samozøejmì ani zahranièní zájezdy pro seniory, na nì¾ se zamìøila mnì neznámá cestovka Redgreentours, nabízející týdenní zájezdy na Severní Kypr pro zájemce od 55 let za necelých 11 000 Kè. Na seniory se také obrací agentura Amitié z Prahy, tu znám, kdysi jsem s ní byl v Øecku. Tentokrát nabídla podzimní zájezdy dotované španìlskou vládou na Mallorku, do Valencie èi do Andalusie, èím pozdìjší, tím levnìjší.


Opìtnì jsem se setkal s telefony Aligátor, urèenými specifické skupinì lidí, kterým nevyhovují pøekomplikované a obtí¾nì ovladatelné mobily, ale které obsahují všechny dnes ji¾ bì¾né operace. U¾ivatelé je prý zvládnou i bez pøedchozí praxe s moderní technikou. Navíc Aligátor umo¾òuje tlaèítkem SOS postupnì vyrozumìt a¾ pìt pøedvolených èísel, ¾e dotyèný potøebuje okam¾itou pomoc, nebo dokonce posti¾eného lokalizuje.
Zastavil jsem se té¾ u stánku Nadaèního fondu Firm4y senior, která nabízí za 290 Kè Kartu pomoci. Ta nejen poskytne rychlé informace o zdravotním stavu majitele pracovníkùm záchranného integrovaného systému, ale také slevy v lékárnách, pøi nákupu obleèení, potøeb pro seniory, zájezdù apod. Samozøejmì pouze u partnerù slu¾by.


Také bydlení se stalo pøedmìtem nabídky. Akciová spoleènost Senior-park buduje v republice sí» bytových komplexù pro seniory a handicapované obèany. Nabízí v rùzných oblastech ÈR bezbariérové bydlení v penzionech, v nich¾ se platí okolo 8 000 Kè mìsíènì za bydlení v bytì 2+kk a okolo 3500 Kè za slu¾by.


Daleko více mì ale zaujal projekt bytových dru¾stev seniorù, který je vhodný zejména pro ty, kteøí chtìjí zhodnotit své finance a zajistit si kvalitní ¾ivot i ve stáøí. Od slo¾ení 30% èlenského podílu se výstavba má zrealizovat do 18 mìsícù a úèastníci získají nezávislost v bydlení, stravování a v základních slu¾bách.


Pro seniory v místech s nedostateènou veøejnou dopravou by se mohl hodit elektrický skútr Rolling buggy s dojezdem a¾ 32 km rychlostí 12 km/hod. Nejlevnìjší verze stojí jen 31 000 Kè, nejluxusnìjší o sto tisíc více. Øidièák není zapotøebí a invalidé mohou získat od krajského úøadu i dotaci. Poslední exponáty jsem si na místì vyzkoušel. Šlo o posilovací pøístroje pro seniorská høištì, o nich¾ u¾ jsem na ST psal. Firma Colmex tu vystavovala ètyøi z devíti vyrábìných a nezbývá ne¾ doufat, ¾e se s nimi budeme setkávat stále èastìji.


Zajímavý pro mne byl rozhovor s pøedsedou Rady seniorù Dr. Zdeòkem Pernesem, který osobnì obsluhoval stánek Rady. Na nìm bylo mo¾né podepsat petici proti vládním „reformám“ a pohovoøit o postavení seniorù. Na okraj je tøeba øíci, ¾e všichni aktivisté se berou za seniorská práva bezplatnì a ve svém volném èase. Hovoøili jsme i o Seniortipu a pan pøedseda slíbil, ¾e ochotnì odpoví na otázky, které mu ST jménem svých ètenáøù pøedlo¾í. Odpovídat jednotlivì nemù¾e, proto¾e dostává dennì desítky mailù a èasu není nazbyt. Kdo se u stánku zastavil, dostal také pozvánku na demonstraci za pøe¾ití seniorù, která probìhne 30. kvìtna od 13 hod. na Nám. Jana Palacha v Praze.


Prohlídka výstavištì neskonèila samozøejmì jen v oddílu For Senior. S politováním musím øíci, ¾e další èást výstavy vìnovaná domácím zvíøátkùm byla nìkolikanásobnì vìtší, je to byznys, který od pøevratu eminentnì vzrostl. Asi v republice ¾ije mnohem více zvíøat ne¾ dùchodcù, a jsou tedy pøedmìtem vìtšího zájmu. Objektivnì ale musím pøipustit, ¾e mezi zájemce o chov domácích zvíøátek patøí i poèetná vrstva seniorù.


Nejpoèetnìji zastoupené byly oddíly výstavy vìnované dìtem a –náctiletým. Zbo¾í všeho druhu se hojnì nakupovalo, mezi stánky se pro bezpoèet maminek s koèárky dalo sotva projít. Ale to u¾ by vy¾adovalo referát podstatnì obsáhlejší pro zcela jinou ètenáøskou obec.


Ivo Antušek
Foto:Ivo Antušek ml.



Komentáøe
Poslední komentáø: 20.04.2012  15:20
 Datum
Jméno
Téma
 20.04.  15:20 Gabi-florka
 16.04.  13:34 janina
 16.04.  08:59 hera