Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Drahomíra,
zítra Èenìk.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

V Bohumínì vodáci uzamkli øeku Odru


Vodáci v Bohumínì o víkendu definitivnì uzavøeli letošní vodáckou sezónu na øece Odøe. Vodou z øeky pokøtili nová nástupní místa, øeku symbolicky uzamkli a naposledy se projeli pøes chránìné meandry.

 

  


Derniéra letošních sjezdù odstartovala u Antošovické lávky v Bohumínì-Pudlovì, kde se køtily jedny ze tøí nástupních míst, které vznikly na èeské stranì. Po køtu pak u¾ na vodu vypluly ètyøi desítky lodí. Po dvou a pùl kilometrech plavby je ve Starém Bohumínì èekalo mezipøistání s vodáckým pøekvapením. Na bøehu u¾ toti¾ na vodáky èekaly slièné námoønice s typicky vodáckou pálenkou – rumem.


Také ve Starém Bohumínì se nové schody pro vodáky doèkaly slavnostního køtu. Zatímco u Antošovické lávky køtil schody místostarosta Bohumína Lumír Macura se starostou Krzyzanowic Grzegorzem Utrackým, ve Starém Bohumínì jej vystøídal starosta Bohumína Petr Vícha. Po slavnostním køtu pak øeku ve Starém Bohumínì symbolicky uzamkl døevìným klíèem Hugo Pazdziora z Moravskoslezské oderské plavby.

 

   


Posádky pak vyrazily na sedmikilometrovou plavbu pøes meandry a¾ za soutok Odry s Olší v polském Zabelkovì. V cíli na nì èekalo i pohoštìní s polskou hrachovkou. Nìkteré lodì si však plavbu ještì prodlou¾ily a pluly a¾ do o šest kilometrù vzdálenìjších Krzyzanowic.


„Louèení s vodáckou sezonou pøipravujeme tradiènì s našimi polskými partnery z Krzy¿anowic. Díky naší spolupráci u¾ tøi roky funguje pùjèovna lodí ve Starém Bohumínì, vydali jsme vodáckého prùvodce a teï k nim novì pøibyla také nástupní místa,“ doplnil místostarosta Lumír Macura s tím, ¾e jen v letošním roce se v lodích z mìstské pùjèovny projelo šestnáct set lidí. Za celou dobu jejího fungování ji u¾ vyu¾ily pøes ètyøi tisíce vodákù.


Speciální schody do vody vznikly na øekách Odøe a Olši v rámci èesko-polské spolupráce Bohumína a Krzy¿anowic a projektu Øeky rozdìlují, øeky spojují - vybudování nástupních míst pro vodáky na Odøe a Olši. Na èeské stranì postavilo mìsto Bohumín tøi nástupní místa, v Polsku pak Krzy¿anowice dvì místa. První nástupní místo pro vodáky vzniklo na Odøe u Antošovické lávky, další pak za hranièním mostem ve Starém Bohumínì. Tøetí èeské schùdky vyrostly na øece Olši ve Vìøòovicích. Ètvrté a páté vodácké schùdky vybudovali Poláci a to za mostem za soutokem Odry s Olší v Zabelkovì a za mostem v Krzy¿anowicích. Ka¾dé vodácké stanovištì má kromì betonových schùdkù do vody také posezení v podobì døevìných odpoèívadel a informaèní tabuli.


Náklady na èeské stranì jsou 4,5 milionu korun. Bohumín zaplatí jen malou èást, 90 procent nákladù uhradí fondy Evropské unie a dotace státního rozpoètu. Náklady na polské stranì byly zhruba 2,5 milionu korun. Evropská unie jim zaplatí 85 procent nákladù.


Lucie Balcarová

Foto: Pavel Èempìl



Komentáøe
Poslední komentáø: 05.10.2011  17:35
 Datum
Jméno
Téma
 05.10.  17:35 Irèa
 05.10.  15:30 Milan
 05.10.  10:46 ferbl