Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Drahomíra,
zítra Èenìk.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

V Bohumínì ušili témìø 50 panenek pro UNICEF


S mimoøádnì kladným ohlasem se v Bohumínì setkala humanitární myšlenka „Šijeme panenky UNICEF“. Postavièky, které se vydra¾í a výtì¾ek poputuje na úhradu oèkování afrických dìtí, pøišly do Salonu Maryška šít desítky lidí. Nìkteøí pøinesli u¾ hotové panenky. Sešlo se jich skoro 50 a další ještì vznikají. První kusy u¾ nacházejí své adoptivní majitele.


Pìtidenní tvùrèí dílnu uspoøádala spoleènì bohumínská obèanská sdru¾ení MaryškaAlma Mater. Šièkám pomáhali v Salónu mláde¾níci z volnoèasového Klubu U létající ryby a zapojili se rovnì¾ klienti sociálnì-terapeutických dílen Centra sociálních slu¾eb a èlenové obèanského sdru¾ení Pøátel bohumínské historie i Seniorklubu Bohumín. „V tvùrèí dílnì dobrovolníci ušili bìhem týdne 36 panenek, další dokonèují doma a èíslo se tak šplhá k padesátce,“ informovala s nadšením Alena Krobotová, iniciátorka bohumínské podoby projektu. Bohumíòákùm pomohli také jejich pøátelé ze vzdálenìjších míst, ušité panenky dorazily napøíklad z ®amberku v Orlických horách.


Ka¾dá ušitá panenka dostala svùj vlastní rodný list a je také zachycena na fotografii. Snímky se v prùbìhu záøí objeví na internetových stránkách Maryšky, aby si je mohli pøípadní zájemci prohlédnout. Dobrovolníci navíc mohou doma tvoøit a¾ do konce listopadu a panenky prùbì¾nì vìnovat k adopci, sbìrné místo je v Salonu Maryška v centru Bohumína.


„Dra¾bu panenek plánujeme na pøelomu listopadu a prosince. Ujme se toho bohumínské obèanské sdru¾ení Alma Mater, které poøádá galaveèer v sále kina a tam budou panenky vydra¾eny,“ øíká Kamila Smigová, pøedsedkynì obèanského sdru¾ení Maryška. Jednotná vyvolávací cena je 600 korun, proto¾e to je pøesnì èástka, která je zapotøebí pro jedno balení oèkovacích látek pro jedno africké dítì. Výtì¾ek dra¾by poputuje na konto UNICEF.


Panenky UNICEF mají pøesnì daný støih, rozmìry a velikost. Panenky jsou velké od 30 do 50 centimetrù, zásadnì z pøírodních materiálù, èili napøíklad bez knoflíkù. Fantazii se meze nekladou. Lidé šijí èertíky, princezny, vodníky, indiány i pohádkové postavièky. Šablony a návody jsou www.maryska.cz


UNICEF je dìtský fond Organizace svìtových národù (OSN) zabývající se ochranou a péèí o dìti. Výroba originálních látkových panenek je jednou z cest, jakými získává finanèní prostøedky pro své humanitární aktivity.


Lucie Balcarová



Komentáøe
 
 Datum
Jméno
Téma