Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Drahomíra,
zítra Èenìk.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Valaši nadchli Strá¾nici

 

Hlavní Cenu MFF Strá¾nice za nejlepší poøad si odnesli autoøi regionálního poøadu o Valaších a Valašsku nazvaném „Valašsko moje, zdrávo buï“. Premiéra a první repríza tohoto programu se uskuteènila na Mezinárodním folklorním festivalu Strá¾nice 2011. Hodnotící komise 66. roèníku MFF Strá¾nice 2011 a 29. roèníku festivalu Dìtská Strá¾nice 2011 udìlila hlavní cenu festivalu „…poøadu Valašsko moje, zdrávo buï autora Tomáše Grosse a kolektivu autorù za tematické naplnìní a pùsobivou prezentaci národopisného regionu Valašsko“.

 

V regionálním poøad Valašsko moje, zdrávo buï, se pøedstavilo celkem 180 úèinkujících z osmi valašských folklorních souborù – Valašský vojvoda (Kozlovice), Radhoš», Soláò a cimbálová muzika Kotár (všichni Ro¾nov p.R.), Jasénka a Vsacan (oba Vsetín), Rusava (Bystøice pod Hostýnem a Kašava (Zlín).

 

„V poøadu jsme chtìli pøedstavit dílèí specifika jednoho z nevýznamnìjších moravských etnografických regionù, Valašska, pøedevším z pohledu geografického a zvykoslovného,“ øekl autor poøadu Tomáš Gross.

 

„Poøad jsme spoleènì se spoluautory Helenou Dobrovolnou, Lucií Kapustkovou a Barborou Goláòovou, rozdìlili do tøí èástí. V první z nich je pøipomenuta pastevecká kultura související s pùvodem Valachù, zaøadili jsme sem ale také pásma vìnovaná zbojnické a portášské tradici. Kromì patevectví skýtalo Valachùm ob¾ivu i rolnictví a rukodìlná výroba. Té patøila druhá èást poøadu s tanci øemeslnými. V závìreèné èásti poøadu jsme prostøednictvím úèinkujících nabídli divákùm tradièní toèivé tance, které jsou pro region Moravského Valašska typické – valaská, zvrtek, zvrtaný, gúlané nebo starodávný."

 

Ocenìní poøadu Valašsko moje, zdrávo buï vnímají jeho tvùrci jako presti¾ní ocenìní pøedevším pro zúèastnìné soubory, které vytvoøily na pódiu ve Strá¾nici neopakovatelnou atmosféru.

 

„Vzhledem k velkému mno¾ství kladných ohlasù se náš poøad urèitì líbil nejen èlenùm hodnotící komise, ale také stovkám divákù, kteøí MFF Strá¾nice 2011 navštívili. A pokud jste se do Strá¾nice nedostali, je mo¾nost poøad Valašsko moje zdrávo buï vidìt na jeho druhé repríze, která probìhne v rámci MFF Ro¾novské slavnosti dnes v sobotu 2. èervence od 19,30 hod. v Komorním amfiteátru Valašského muzea v pøírodì v Ro¾novì p.R.,“ uzavøírá T. Gross.

 

 

Zdenek Tofel



Komentáøe
Poslední komentáø: 06.07.2011  13:06
 Datum
Jméno
Téma
 06.07.  13:06 ferbl
 02.07.  10:16 hera