Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Drahomíra,
zítra Èenìk.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Riziko vloupání do domácnosti
je v Praze tøikrát vyšší ne¾ na ji¾ní Moravì


Lidé, kteøí se bojí o svùj majetek, by si mìli rozmyslet, jestli si poøídí byt èi rodinný dùm v Praze. Právì v hlavním mìstì je toti¾ podle statistik ÈSOB Pojiš»ovny zdaleka nejvìtší pravdìpodobnost, ¾e domácnost navštíví zlodìj nebo ¾e nemovitost ponièí vandal. Naopak nejmenší riziko kráde¾í v domácnostech je na ji¾ní Moravì, ale i zde, stejnì jako v jiných èástech republiky, se toto riziko v posledních letech zøetelnì zvýšilo.


Bezmála ka¾dá dvacátá pra¾ská domácnost pojištìná u ÈSOB Pojiš»ovny se v roce 2010 musela potýkat s dùsledky vloupání nebo vandalismu. Jen o nìco málo pøíznivìjší byla situace ve støedních Èechách nebo v severních Èechách, které se v roce 2010 dokonce dostaly na druhé místo ¾ebøíèku nejrizikovìjších oblastí republiky (viz graf 1). V porovnání s rokem 2008 vzrostla loni v severních Èechách pravdìpodobnost vloupání do nemovitosti pro bydlení na více ne¾ trojnásobek. Naproti tomu na ji¾ní Moravì byla loni vykradena jen ka¾dá šestašedesátá domácnost z tìch, které jsou pojištìné u ÈSOB Pojiš»ovny.


„Snad s výjimkou východních Èech, kde jsme loni zaznamenali stagnaci, sledujeme rostoucí frekvenci kráde¾í ve všech krajích Èeské republiky. Na ka¾dých sto pojištìných domù, bytù èi rekreaèních nemovitostí tak pøipadá èím dál víc vloupání nebo vandalských èinù,“ uvedl Jaroslav Král, øeditel odboru øízení produktù ne¾ivotního pojištìní ÈSOB Pojiš»ovny. Za roky 2008 a¾ 2010 vyplatila ÈSOB Pojiš»ovna za tyto pojistné události svým klientùm více ne¾ 40 milionù korun.


Skuteènost, ¾e Praha a støední Èechy jsou nejoblíbenìjším pùsobištìm zlodìjù, potvrzují i statistiky Policie ÈR. Z více ne¾ 15 000 vloupání do bytù, rodinných domù a chat, je¾ loni zaznamenali policisté, jich na Prahu a støední Èechy pøipadlo témìø 40 procent, pøièem¾ v Praze statistiky ovlivòují pøedevším bytové kráde¾e, kde¾to ve støedních Èechách se zlodìji nejvíce soustøeïují na chaty a rodinné domy. Na dalších místech z hlediska poètu kráde¾í figurují za rok 2010 kraje Jihomoravský, Ústecký a Moravskoslezský, naproti tomu absolutnì nejmenší poèet kráde¾í v nemovitostech pro bydlení byl registrován v Karlovarském kraji (viz graf 2 a 3).

 


Statistiky pracující pouze s poèty kráde¾í ovšem nemohou postihnout skuteènou rizikovost daného kraje, proto¾e neberou v úvahu poèty existujících nemovitostí. V nejlidnatìjších krajích s nejvyšším poètem obydlených nemovitostí, jako jsou kraje Moravskoslezský, Praha, Støedoèeský èi Jihomoravský, jsou proto poèty kráde¾í logicky vyšší ne¾ napøíklad v nejmenším kraji republiky, Karlovarském, který má proti Praze èi støedním Èechám pouze ètvrtinovou populaci. Naproti tomu statistiky ÈSOB Pojiš»ovny, které vá¾í poèty pojistných událostí poètem pojištìných domácností èi bytù, odrá¾ejí skuteèné riziko, je¾ v jednotlivých èástech zemì majitelùm nemovitostí hrozí.


Graf 1

 

Pramen: statistiky ÈSOB Pojiš»ovny za roky 2008–2010, regionální èlenìní odpovídá pùvodnímu krajskému èlenìní ÈR

 

Graf 2

 


 

Pramen: ÈSOB Pojiš»ovna na základì statistik Policie ÈR za rok 2010


Graf 3

 


Pramen: ÈSOB Pojiš»ovna na základì statistik Policie ÈR za rok 2010

 


Petr Milata



Komentáøe
Poslední komentáø: 05.05.2011  12:52
 Datum
Jméno
Téma
 05.05.  12:52 Helmut
 05.05.  08:04 Pavel