Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Drahomíra,
zítra Èenìk.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Nevyhazujte staré deèky, výšivky ani látky


Staré deèky, výšivky, pøípadnì i èásti krojù a zbytky pøírodních látek, tøeba lnìného plátna, stuh a bavlnek. Dámy, máte tohle ve skøíni, tøeba po babièce? Pokud ano, rozhodnì materiály nevyhazujte. Mají o nì zájem èlenky novì vzniklého vlastivìdnì-etnografického klubu obèanského sdru¾ení Maryška. Skupina ¾en, které se pøed èasem pustily do obnovy Bohumínského (starobohumínského) kroje, s nimi mají velké plány.


Zalo¾ení klubu je vyústìním dlouhodobé snahy popularizovat tradice vycházející z historie Bohumínska. Prvním hmatatelným impulsem byly zatím ještì neúplné repliky krojù z Bohumína (Starého Bohumína), které v minulých letech ušila skupinka nadšených ¾en ze Starého Bohumína. ®e je o jejich iniciativu zájem, není pochyb. Díky krojùm se staly Osobnostmi mìsta a teï i hlavními pilíøi novì zalo¾eného klubu.


"Rádi bychom kroje vybavili doplòky z pùvodních materiálù. Øada z nich u¾ ale dnes vùbec není k sehnání. Proto se obracíme s prosbou na dívky, ¾eny a dámy, zda by nám v tomto smìru mohly pomoci," øíká Kamila Smigová, pøedsedkynì obèanského sdru¾ení Maryška. Dlouhodobým cílem klubu je vytvoøení pøesné repliky Bohumínského mìstského kroje (území Starého Bohumína) a jeho umístìní do plánovaného mìstského muzea.


Zájemci mohou klub kontaktovat na èíslech 776 577 722 (Kamila Smigová) a 739 036 902 (Alena Krobotová), pøípadnì se v úterý a ve ètvrtek v dobì od 15 do 18 hodin zastavit osobnì v Salonu Maryška na námìstí T. G. Masaryka v Novém Bohumínì. „Pøi jarním úklidu nebo vypoøádání pozùstalosti se zpravidla najde spousta starých vìcí. Ne ka¾dá musí zákonitì skonèit na smetišti. Staré látky, dekoraèní textilní materiály i celé kusy obleèení místnì s Bohumínem spojené jsou pro nás doslova pokladem. Chceme o nìj peèovat a pøedat tak kus tradic dalším generacím,“ prohlásila vùdèí osobnost klubu Alena Krobotová.


Vlastivìdnì-etnografický klub je otevøený široké veøejnosti. Jak zájemcùm, kteøí u¾ umí vyšívat, tak mláde¾i, která by se to ráda nauèila. Klub chce prostøednictvím Maryšky získat pro své aktivity také dotace, pøedevším na textil a pøírodní materiály, tøeba len, konopí, vlnu, stuhy a bavlnky, korálky apod. Tyto materiály jsou ji¾ tì¾ce dostupné a drahé. Pro archivaci rùzných textilních doplòkù by èlenky potøebovaly depozitní archivaèní skøíò. V ní budou vìci ulo¾ené, ošetøené a opatøené cedulkami s popisky o období vzniku, technice i úèel zhotovení výrobku.

 

 

OS Maryška také získala na polském festivalu peèení - Wypieki v konkurenci osmi týmù 2. místo.
Tradièní akce, zamìøená na propagaci pùvodních receptur nejen velikonoèních pokrmù, probìhla v sobotu 2. dubna. Obèanské sdru¾ení Maryška na festivalu prostøelo stùl s 22 dobrotami, které ocenila porota i návštìvníci. O recepty byl mimoøádný zájem.


Bohumínští na svém stole nabídli napøíklad stylová kuøátka z lineckého tìsta, medovník, beránky, oøechovou bábovku, plnìná velikonoèní vejce, plnìné sladké košíèky, koláèky s tvarohem a mákem, vìnec z kynutého tìsta s oøechovou náplní a další. „Mezi zajímavosti patøil slaný „šouda“ neboli zapeèené uzené v chlebovém tìstì a také velikonoèní hlavièka s uzeným masem a kopøivami,“ uvedla šéfkuchaøka bohumínského stolu Jana Suchánková. Ryze zdravou stravu zastupovaly rohlíky z ovesných vloèek a dalamánky z grahamové mouky.


Cílem festivalu Wypieki (peèení) je podpora aktivit k zachování kulináøského dìdictví slezského regionu. Wypieki jsou nejen pøehlídkou, ale také odkazem babièek a maminek souèasným a budoucím generacím. „Na festivalu jsou k ochutnání pokrmy zhotovené podle starodávných receptur, na kterých u¾ dávno usedl prach a úèastníci festivalu je po letech opìt vynášejí na svìtlo svìta. Festival je mnì osobnì tímto velmi sympatický,“ podotkla Kamila Smigová, pøedsedkynì obèanského sdru¾ení Maryška.


Výprava z Bohumína se na festivalu pøedstavila v Bohumínských krojích. Aktivnì se tak do Wypiekù zapojil novì vzniklý vlastivìdnì-etnografický krou¾ek sdru¾ení Maryška. Jeho soutì¾nímu stolu dominovala osvìtlená replika kostela Svaté Kateøiny v Opavì-Kateøinkách, kterou mají Bohumínští zapùjèenou. „Kostelík je skuteènì vìrnou kopií, uvnitø nechybí ani oltáø, lavice a køí¾ová cesta,“ uvedla Ludmila Uhrová, èlenka bohumínské výpravy. Pozornost poutaly rovnì¾ originální madeirové vrtané kraslice z dílny Táni Kaizarové. Vyrobila je jak z klasických slepièích, tak i kachních vajíèek.


Obèanské sdru¾ení Maryška se festivalu Wypieki úèastní pravidelnì od roku 2005. Bohumínští si z nìj u¾ nìkolikrát pøivezli ocenìní za nápaditost a letošní úspìch je dalším z øady. Maryška se mù¾e festivalu zúèastnit díky podpoøe mìsta Bohumín, bez které by nebylo mo¾né pøipravit stùl pro mezinárodní prezentaci. Velké podìkování patøí v neposlední øadì všem dobrovolníkùm a dobrovolnicím, které ve svém volném èase pøilo¾ily ruku k dílu.


V letošním roce Bohumín na festivalu reprezentovala skupina ve slo¾ení Jana Suchánková (šéfkuchaø) a asistentky Alena Krobotová, Jana Andìlová, Dagmar Palusová. Architektkou dekorace byla Jana Uhrová, koordinátorem Kamila Smigová a logistikem Milan Smiga. Pomáhaly rovnì¾ Brigita Radiòáková a Angelika Fajová.
 


Lucie Balcarová
Foto:Lukáš Kania

 



Komentáøe
Poslední komentáø: 09.04.2011  15:06
 Datum
Jméno
Téma
 09.04.  15:06 Jitka