Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Drahomíra,
zítra Èenìk.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

K 90. výroèí vzniku Èerveného køí¾e na Rychnovsku

Oblastní spolek Èeského èerveného køí¾e v Rychnovì nad Knì¾nou k tomuto výroèí právì vydal publikaci, ojedinìlou nejen v rámci Královéhradeckého kraje, kterou z dostupných materiálù – poèínaje svìtových a konèe místních - zpracoval PhDr. Josef Krám.
Pøehlednì zpracované kapitolky dávají nahlédnout do bohaté a záslu¾né historie Èerveného køí¾e v Evropì, poèínaje jeho poèátky roku 1863, spojenými se jmény Jean Henri Dunant, Gustave Moynier, váleèní lékaøi Louis Appian a Theodor Maunboir a velitel švýcarských jednotek generál Henri Guillaume Dufour. Podnìtem zalo¾ení Èerveného køí¾e byly obrovské poèty zranìných na obou stranách v bitvì u Solferina v roce 1859, v ní¾ padlo 40 tisíc vojákù. Jean Henri Dunant, který se stal svìdkem oné bitvy, po svém návratu do ®enevy napsal knihu "Vzpomínky na Solferino".

 

Vznik Èerveného køí¾e v Èeskoslovensku

 

byl spjat se jménem Alice Masarykové. 1. února 1919 se v pra¾ském Obecním domì sešla pøípravná schùzka sociálních pracovníkù, která zvolila u¾ší výbor a vyslala delegaci k prezidentu republiky s ¾ádostí o vyslovení souhlasu se vznikem Èeskoslovenského èerveného køí¾e a se jmenováním PhDr. Alice Masarykové do funkce pøedsedkynì ÈSÈK. 6. února prezident republiky svým dopisem této ¾ádosti vyhovìl a toto datum je pova¾ováno za oficiální datum zalo¾ení ÈSÈK na území Republiky èeskoslovenské, která tehdy zahrnovala Èechy, Moravu, èeské Slezsko, Slovensko a Podkarpatskou Rus.
Alice Masaryková pak byla 20 let jeho pøedsedkyní. Je vhodné zdùraznit, ¾e nešlo o pouhé formální obsazení pøedsednické funkce, jak by se snad na první pohled mohlo zdát. Alice Masaryková toti¾ mìla v té dobì ji¾ rozsáhlé zkušenosti ze sociální práce, ona se tak stala první a jedinou pøedsedkyní ÈSÈK mezi svìtovými válkami a tato organizace se doslova stala jejím ¾ivotem.

 

Velmi se anga¾ovala v ošetøovatelském školství. 1948 po komunistickém pøevratu odešla do emigrace a od roku 1950 ¾ila v USA. Majetek v Èeskoslovensku jí byl po emigraci zabaven. Zemøela 29. listopadu 1966 v Chicagu ve svých 87 letech. Její urna byla v roce 1994 z iniciativy ÈSÈK pøevezena do vlasti a ulo¾ena do rodinného hrobu v Lánech.

 

Rodina Masarykova mìla svoji vilku na Rychnovsku ve Dvorku, samostatné èásti Rybné nad Zdobnicí ve smìru na Slatinu nad Zdobnicí.
Do èervna 1920 docházelo na Rychnovsku ke vzniku místních spolkù Èeskoslovenského èerveného køí¾e. Ten mìl toti¾ jako organizace nového státu velkou podporu obyvatelstva a do jeho øad se pøirozenì zapojili øadoví èlenové Vlasteneckého pomocného spolku. ÈSÈK se pak øadil k velmi úspìšným národním spoleènostem Evropy a jeho aktivity v sociální oblasti, zdravotní výchovì a školení obyvatelstva i pøípravì profesionálních zdravotnických pracovníkù èi práci s dìtmi a mladými byly mezinárodnì oceòovány. 16. èervna 1920 se konala valná hromada Èeskoslovenského èerveného køí¾e v Rychnovì nad Knì¾nou na obecním úøadu, který sídlil v nynìjší budovì ZŠ Kolowratská. Nový spolek mìl 124 èlenù pøispívajících a 91 podporujících.

 

Publikace je k dispozici na mìstských úøadech v Rychnovì nad Knì¾nou, Dobrušce a Kostelci nad Orlicí, rozvá¾í se do všech Místních skupin ka¾dému z èlenù ÈÈK, 1000 ks se nyní rozdìluje na èekárnách ve Fakultní nemocnici a transfuzní stanici Hradec Králové (tam se bude stále doplòovat), i na Magistrátu v Hradci Králové, v informaèních centrech v okolí Rychnova, zdravotních pojiš»ovnách, rozdìluje se do èekáren u obvodních i odborných lékaøù a dostávají ji všechny oblastní spolky ÈÈK v republice, ústøedí ÈÈK v Praze a vyjde jako pøíloha Novin ÈK.

 

Olga Rohrová, øeditelka úøadu OS ÈÈK Rychnov n. Knì¾nou



Komentáøe
Poslední komentáø: 19.09.2010  04:45
 Datum
Jméno
Téma
 19.09.  04:45 Anton
 19.09.  04:43 Anton