Ne¾ vejdete do lékárny
Ji¾ starovìké vìdmy a koøenáøky vìdìly, která z rostlin dìlá èlovìku dobøe a která mu škodí. Moudrosti vìkù, vyjádøené moderní mluvou, nám øíkají:
Prevence pomocí pøírodních zdrojù je lepší a levnìjší ne¾ léèba chemickými preparáty. Ne¾ se k vám dostaví nemoci zkuste jim pøedcházet.
Prevence kornatìní tepen, pota¾mo infarktu a mrtvice
Doporuèuje se jíst stravu chudou na tuky, z olejù se pou¾ívá sluneènicový, bodlákový, z pšenièných klíèkù, kukuøièný, rybí. V boji organismu proti volným radikálùm pomáhá selén, obsa¾ený napø. v játrech, mase, luštìninách a obilninách, dále vitamín C, E a beta-karoten (najdete ho ve špenátu, kapustì, zelených fazolkách, polním salátu, rajèatech, mrkvi).
Prevence proti poruchám štítné ¾lázy
Tìlu je tøeba dodávat jód v soli èi chlebì s touto solí, hodnì jí je v moøských rybách (halibud, losos, makrela).
Boj se zácpou a chorobami tlustého støeva
Potravu výbornì obohatíme mno¾stvím balastních látek, obsa¾ených v celozrnném peèivu, ovoci (hlavnì v jablkách), bramborech, mrkvi.
Pøedcházení osteoporóze
Je obecnì známo, ¾e v tomto pøípadì je tøeba dodávat tìlu kalcium, a to buï v drahých lécích, nebo v mléèných výrobcích, kapustì, špenátu, brokolici, sezamových semenech, dále vitamín D (smetana, tuèné ryby - uzenáèe, sledi, herinky).
Chudokrevnost
Nedostatek ¾eleza mù¾eme vyrovnávat po¾íváním masa, vnitøností, sóji, špenátu, ¾itného chleba.
Horeènatá onemocnìní
Pøi uvedených chorobách zvýšíme pøíjem tekutin na tøi litry dennì a dbáme na pøísun minerálních látek; kromì minerálek pijeme ovocné š»ávy, jíme slazené krupicové kaše a ovesné vloèky.
Èerstvé ovoce, zelenina byliny jsou významným zdrojem vitamínù, minerálií, balastních látek. Mimoto má témìø ka¾dý druh své poslání:
• Bazalka, kopr, libeèek se pou¾ívají proti nadýmání.
• Brokolice obsahuje komplex obranných látek proti zánìtùm a nádorùm.
• Celer odvodòuje, je dobrý na kašel a proti nervovým poruchám.
• Cibule povzbuzuje chu» k jídlu, upravuje trávení, v kombinaci s cukrem potlaèuje kašlání.
• Èekanka má projímavý a moèopudný úèinek.
• Èervená øepa obecnì posiluje organizmus, její pùsobení je i protinádorové.
• Èervený mangold posiluje obranyschopnost organizmu.
• Èesnek platí za protisklerotický prostøedek.
• Dýnì má protinádorové a protiinfarktové úèinky.
• Lilek pomáhá sni¾ovat hladinu cukru a cholesterolu v krvi.
• Máta peprná se pou¾ívá pøi špatném trávení tukù a pøi kolikách.
• Okurka je moèopudná.
• Paprika podporuje chu» k jídlu tím, ¾e vyvolává tvorbu ¾aludeèních š»áv.
• Petr¾el odvodòuje a uklidòuje slabý ¾aludek, zasyrova jedená "èistí" krev.
• Rù¾ièková kapusta podporuje tvorbu potu.
• Øeøicha je bohatá na vitamíny a minerální látky
• Špenát proèiš»uje støeva, dodává ¾elezo.
• Tymián zmíròuje potí¾e dýchacích cest.
Miluše Daòová
Další èlánky bylináøe: