Máte rádi jablka? A co o nich víte?
Jablko povzbudivě působí na nervovou soustavu, množstvím minerálů a vitamínů celkově posiluje organismus. Dovoleno je i lidem nemocným cukrovkou. Jablka mají protizánětlivé, mikrobiální a krvetvorné účinky. Existuje hodně druhů jablek s různým obsahem vitamínů a minerálních látek. Z lidové medicíny je známo, že zelená jablka léčí i zastaralé katary žaludku.
Vnitřní použití:
REGENERACE A DETOXIKACE - každé ráno a večer konzumovat jedno jablko (nejsou-li chemicky ošetřena, pak i se slupkou).
PRŮJEM – během dvou dní jíst strouhaná jablka, množství má být přiměřené věku.
ZÁCPA – kyselá jablka povzbuzují činnost střev.
CHŘIPKA A NACHLAZENÍ – přejde rychleji, jestliže jako jediný pokrm za 2 – 3 dny zkonzumujete přibližně l kg syrových strouhaných jablek denně.
VYSOKÁ HLADINA CHOLESTEROLU – látky obsažené v jablku snižují hladinu cholesterolu.
HOREČKA – nastrouhané jablko a šťáva z něj účinně sráží teplotu.
BRONCHITIDY, REVMATISMUS, ŽALUDEČNÍ PROBLÉMY – každý den pít jakékoliv množství odvaru ze dvou nebo tří jablek vařených v 1 litru vody – vaříme 15 minut. Odvar z rozmačkaných jablečných slupek v poměru 1 lžička na 1 sklenici vařící vody, necháme vylouhovat 1/2 hodiny. Denně vypít 4-6 sklenic.
PÉČE O ZUBY - jablko zkonzumované po večeři čistí a bělí chrup, před použitím zubní pasty a kartáčku. Zchroupáním jednoho jablka dosáhneme odstranění zubního plaku.
KAŠEL – odvar z jabloňových květů (30 g na 1 lt vody) uklidňuje a zmírňuje záchvaty kašle.
POPÁLENINY, OMRZLINY, DLOUHO SE HOJÍCÍ RÁNY A JIZVY – užívá se čerstvá kašička z jablek.
TRHLINY NA PRSNÍCH BRADAVKÁCH A ÚSTECH – užívá se směs čerstvé kašičky s máslem.
PÉČE O PLEŤ - čerstvá jablečná šťáva používaná ke zvlhčování posiluje a regeneruje pokožku tváře, prsou a šíje.
RECEPT NA ŠŤASTNÝ ŽIVOT:
Pořádnou porci zdraví promícháme s velikou dávkou radosti ze života.
Přidáme optimismus, velké balení štěstí a nezapomeneme na kousíček humoru.
Podáváme s dobrou náladou a vychutnáváme se skleničkou dobrého vína.